Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak szybko wychładza się Wasz dom?

Radiowiec

Recommended Posts

Witajcie,

Mam taki dylemat. Otóż w niedzielę wyłączyłem ogrzewanie gazowe, niestety wczoraj musiałem je włączyć ponownie, bo temperatura w domu spadła do zbyt niskiej wartości. Generalnie w sezonie utrzymujemy 20 stopni we wszystkich pomieszczeniach - u córki na poddaszu 20,5-21. Po wyłączeniu ogrzewania temperatura w salonie spadła nad ranem (wstaję przed 5) do 18,7, a u córki do 19.

Dodam, że ogrzewanie było wyłączone przez 28 godzin. Kolejny test wczoraj w ciągu dnia. Wyłączone ogrzewanie o 7 rano przez żonę. Ja wracam do domu o 15 i w salonie tylko 19 stopni... A na dworze - 16. Czy to nie za mała różnica? Salon jest od zachodu, okna dachowe od południowego zachodu i tam jest zdecydowanie najcieplej(nie mamy jeszcze rolet). W salonie w okolicach zachodu słońca zrobiło się oczywiście 20 stopni.

Pytanie - jak to wygląda u Was? Mam dom z ytonga 400, ściany ocieplone 15cm grafitowego styro, fundamenty 10cm styroduru, podłoga 10cm grafitowego styro, dach - 30cm wełny w skosach plus 40 nad jętkami. Okna 3 szyby ms, wentylacja z reku i gwc. W domu są tylko grzejniki.

Pozdrawiam, Michał.

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w domu jeszcze nie mieszkam ale grzałem całą zimę na 22 st, grzeję ekogroszkiem, piec wygasiłem 11 kwietnia, do wczoraj napaliłem w kominku bo było 20 st, trzyma ciepło dobrze ale i słoneczne dni dużo dają no i okna od południa najważniejsze

izolacja u mnie opisana w stopce

u ciebie trochę za szybko sie wychładza tym bardziej że już mieszkasz

Swoje pewnie robi podłogówka - jednak podłoga lepiej oddaje ciepło i dłużej. U mnie same grzejniki.

Ytong też mało akumulacyjny. Fakt, nie mam praktycznie okien na dole od południa. Chałupa też narażona na wiatr - stoi na polu, a u nas wieje praktycznie ciągle.

Dom jest dobrze ocieplony, co widać zimą - szybko się nagrzewa i koszty są akceptowalne - grzeję propanem i sezon kosztował 3400.

Pewnie moje obecne obserwacje będą błogosławieństwem latem - w domu powinno być chłodno. Zobaczymy.

Dom w szczerym polu

Zbudowany z silki

izolacja u mnie opisana w stopce

W ciagu dnia 23C +/- 0,5C (zależy od słonca)

Wieczorem kolo 21.00 tem.koło 22C Najnizsza jest rano o 7.00 na dole 20,5C do góry 21,0

Od 7,00 dom nagrzewa sie od słoneczka. Tylko w łazience ktora jest od pólnocy mam max 21,5C

Edytowane przez leniin

Swoje pewnie robi podłogówka - jednak podłoga lepiej oddaje ciepło i dłużej. U mnie same grzejniki.

Ytong też mało akumulacyjny. Fakt, nie mam praktycznie okien na dole od południa. Chałupa też narażona na wiatr - stoi na polu, a u nas wieje praktycznie ciągle.

Dom jest dobrze ocieplony, co widać zimą - szybko się nagrzewa i koszty są akceptowalne - grzeję propanem i sezon kosztował 3400.

Pewnie moje obecne obserwacje będą błogosławieństwem latem - w domu powinno być chłodno. Zobaczymy.

Gdybys mieszkal i grzal dokladnie tak jak teraz zobaczylbys ile daja zyski bytowe.

A tak grzejniki nie akumuluja, sciany tez nie i szybko ucieka. Przy podlogowce byloby troche lepiej.

A w kominku palisz? Ile drewna poszlo?

Pozdrawiam

Pytanie - jak to wygląda u Was?

Wykresy online z mojego domu znajdziesz na:

http://pompaciepla24.com/

Ostatnie 3 doby praktycznie bez ogrzewania (ogrzewanie 11kW włączyło się na 3h tylko w poniedziałek od 4-00 do 7-00 w nocy). Niestety termometr na zewnątrz po południu jest na słońcu i od 14-00 zawyża temperaturę zewnętrzną.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=184148&d=1366147219

Edytowane przez rwxw

• 7 months później...
Witajcie,

Mam taki dylemat. Otóż w niedzielę wyłączyłem ogrzewanie gazowe, niestety wczoraj musiałem je włączyć ponownie, bo temperatura w domu spadła do zbyt niskiej wartości. Generalnie w sezonie utrzymujemy 20 stopni we wszystkich pomieszczeniach - u córki na poddaszu 20,5-21. Po wyłączeniu ogrzewania temperatura w salonie spadła nad ranem (wstaję przed 5) do 18,7, a u córki do 19.

Dodam, że ogrzewanie było wyłączone przez 28 godzin. Kolejny test wczoraj w ciągu dnia. Wyłączone ogrzewanie o 7 rano przez żonę. Ja wracam do domu o 15 i w salonie tylko 19 stopni... A na dworze - 16. Czy to nie za mała różnica? Salon jest od zachodu, okna dachowe od południowego zachodu i tam jest zdecydowanie najcieplej(nie mamy jeszcze rolet). W salonie w okolicach zachodu słońca zrobiło się oczywiście 20 stopni.

Pytanie - jak to wygląda u Was? Mam dom z ytonga 400, ściany ocieplone 15cm grafitowego styro, fundamenty 10cm styroduru, podłoga 10cm grafitowego styro, dach - 30cm wełny w skosach plus 40 nad jętkami. Okna 3 szyby ms, wentylacja z reku i gwc. W domu są tylko grzejniki.

Pozdrawiam, Michał.

Mam dokładnie to samo, dom silka 24 + 12 cm styropian do tego okna drewniane. Podłogówka w kuchni i jadalni salon grzejnik . Po nagrzaniu do 21 st po 2 godzinach robi się 19,5 st. w pozostałych pokojach 20 st do tego ta temperatura u sąsiadów jest normalnie do wytrzymania u mnie jest lodowato nie jestem w stanie chodzić w rękawku krótkim. Nastawy na noc 20,5 st a rano ok 6 w salonie mam 18 st. Dom wychładza mi się bardzo szybko zastanawiam się co jest przyczyną wydaje mi się, że to okna drewniane.

Znajomy miał podobny problem i niestety, dość dziwną "diagnozę" otrzymał - zbyt duża powierzchnia okien (które de facto są szczelne), ale gorzej izolują. I w sumie w takiej sytuacji już nie bardzo jest co zrobić - specjalnie zlecił projekt z dużymi oknami bo zależało mu na doświetleniu wnętrz.

Mam dokładnie to samo, dom silka 24 + 12 cm styropian do tego okna drewniane. Podłogówka w kuchni i jadalni salon grzejnik . Po nagrzaniu do 21 st po 2 godzinach robi się 19,5 st. w pozostałych pokojach 20 st do tego ta temperatura u sąsiadów jest normalnie do wytrzymania u mnie jest lodowato nie jestem w stanie chodzić w rękawku krótkim. Nastawy na noc 20,5 st a rano ok 6 w salonie mam 18 st. Dom wychładza mi się bardzo szybko zastanawiam się co jest przyczyną wydaje mi się, że to okna drewniane.

Napisz coś więcej: czy to pierwszy sezon, jak długo grzejesz przed wyłączeniem ogrzewania - spadek temperatury 1,5 st po 2 godzinach może świadczyć o nie rozgrzaniu podłogi (dogrzewasz tylko grzejnikami) - przy podłogówce powinno być znacznie dłużej.

Dokładnie wygląda to tak . Mieszkam od 2007 roku, dół domu częściowo podłogówka w salonie i pokoju grzejniki. Do tego roku miałam podłogówkę na jednym rozdzielaczu z grzejnikami i podłoga zawsze była chłodna do 22 stopni w pomieszczeniu musiałam grzać cały dzień. W tym roku oddzieliłam podłogę od grzejników i teraz jest super kuchnia i jadalnia utrzymują temp do 4 godzin 21 st potem lekko spada. Problem leży w ogrzewaniu salonu, tam jest grzejnik jeden salon ma 24 m2 3 okna w wykuszu i balkon, niestety mało tego, że nagrzewa się wolno to temp.21 to po godzinie ,półtorej spada do 19 a nad ranem ok 6-7 godziny jest 18,5 st. masakra nie wiem co jest grane i czuję często, że zawiewa zimnym powietrzem. Docieplam się kominkiem mam różnicę temp. w salonie 19 st w jadalni 20 - 21, Dodam tylko tyle, że nastawy na piecu to noc 20,5 a dzień 21,5.

Sprawdź może dokładnie czy gdzieś przy oknach nie dmucha bo faktycznie spadek temp jest zbyt duży

Czytałam teraz, że to może być powodowane przez rolety typu RKS, które mam zamontowane, lub przy tzw zwijkach paska do rolet w ścianie, bo mam je wkomponowane w ścianę, może ściana z dziurą jest powodem no nie wiem, czuję, że mi z nich wieje ale żeby aż tak. Okna raczej nie patrzyłam. Nie wiem jak u Was ale jak postawię termometr na parapecie przy oknach to mam tam 17 st

Za utrzymywanie wielkopowierzchniowych przeszkleń, które ładnie wyglądają, płaci się słono!

Za to sąsiadom wątroba wywraca się na drugą stronę ile razy spojrzą na Wasz dom...

Zimą im się trochę polepsza, jak pogadacie o kosztach ogrzewania...

Okno jest do WPUSZCZANIA promieniowania (światła, ale i ciepła) z dworu do wnętrz.

Po zmroku jednak, gdy "więcej" jest go we wnętrzach (jest w nich znacznie cieplej jak za oknem) służą do WYPUSZCZANIA tego promieniowania, głównie w postaci podczerwieni, ciepła.

I robią to DOBRZE!

A że godzin "ciemnych" w zimowe dni jest więcej jak "jasnych" to efekty się czuje.

Za to latem robi się cuda, aby takie przeszklenia zacienić...

Adam M.