przemo1 04.12.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 i_ska:Szczelność okien sprawdź oczywiście, ale nie do końca rozumiem: spadek temperatury występuje przy włączonym ogrzewaniu, czy też wyłączasz je na noc? Przy podłogówce wyłączanie nie ma sensu. No i pojawił się temat kominka (zakładam, że wkład a nie kom. otwarty): jak masz rozwiązany dopływ powietrza, czy przypadkiem nie jest to rura przez ścianę doprowadzona pod kominek (bez szczelnego połaczenia z wkładem)? W takim przypadku, jeśli masz też w salonie lub pobliskiej kuchni/łazience kratkę wywiewną, to jest powód wychładzania pomieszczenia. Może też być odwrotnie - brak nawiewnika, szczelne okna i kratka wentylacyjna z "odwróconym ciągiem" (nawiewa zimnym powietrzem do salonu) - napisz jak wygląda u Ciebie wenylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.12.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Mam dokładnie to samo, dom silka 24 + 12 cm styropian do tego okna drewniane. Podłogówka w kuchni i jadalni salon grzejnik . Po nagrzaniu do 21 st po 2 godzinach robi się 19,5 st. w pozostałych pokojach 20 st do tego ta temperatura u sąsiadów jest normalnie do wytrzymania u mnie jest lodowato nie jestem w stanie chodzić w rękawku krótkim. Nastawy na noc 20,5 st a rano ok 6 w salonie mam 18 st. Dom wychładza mi się bardzo szybko zastanawiam się co jest przyczyną wydaje mi się, że to okna drewniane. zacznijmy może od tego czym ogrzewasz budynek i jak wygląda system sterowania temperaturą ...? moim zdaniem masz cały czas za niską temperaturę ścian przez błędne rozumowanie ustawień systemu grzewczego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 05.12.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 i_ska: Szczelność okien sprawdź oczywiście, ale nie do końca rozumiem: spadek temperatury występuje przy włączonym ogrzewaniu, czy też wyłączasz je na noc? Przy podłogówce wyłączanie nie ma sensu. No i pojawił się temat kominka (zakładam, że wkład a nie kom. otwarty): jak masz rozwiązany dopływ powietrza, czy przypadkiem nie jest to rura przez ścianę doprowadzona pod kominek (bez szczelnego połaczenia z wkładem)? W takim przypadku, jeśli masz też w salonie lub pobliskiej kuchni/łazience kratkę wywiewną, to jest powód wychładzania pomieszczenia. Może też być odwrotnie - brak nawiewnika, szczelne okna i kratka wentylacyjna z "odwróconym ciągiem" (nawiewa zimnym powietrzem do salonu) - napisz jak wygląda u Ciebie wenylacja. No to opiszę w ten sposób: Okna drewniane są, spadek temperatury następuje po wyłączeniu ogrzewania, ogrzewania nie wyłączam na noc tylko jest zmniejszona temp o stopień, kominek to wkład kominkowy nie wiem jak to rozumieć co napisałeś " czy przypadkiem nie jest to rura przez ścianę doprowadzona pod kominek (bez szczelnego połaczenia z wkładem)" no jest to rura od ściany do kominka ale w fundamentach i mam kratki wywiewne na salon ale jak mam inaczej doprowadzić powietrze do kominka ?, w kuchni mam kratkę wentylacyjną z której czasami wieje i to mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 05.12.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 jasiek71 Ogrzewam gazem ziemnym, w nocy 20,5 w dzień 21 piec sterowany sterownikiem a co znaczy niska temp ścian?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 jasiek71 Ogrzewam gazem ziemnym, w nocy 20,5 w dzień 21 piec sterowany sterownikiem a co znaczy niska temp ścian?? na początek to ustaw stałą temperaturę w domu i minimalną histerezę ( np. 0,5* ) jeżeli masz głowice na grzejnikach to ustaw na 4 i nie manipuluj przy nich... nie wiem czy masz pod mieszanie z oddzielną pompą obiegową na podłogówce, jeżeli tak to zawór mieszający ustaw na 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 05.12.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 na początek to ustaw stałą temperaturę w domu i minimalną histerezę ( np. 0,5* ) jeżeli masz głowice na grzejnikach to ustaw na 4 i nie manipuluj przy nich... nie wiem czy masz pod mieszanie z oddzielną pompą obiegową na podłogówce, jeżeli tak to zawór mieszający ustaw na 3 Ok wyrównam temperatury, ustawienia na grzejnikach mam na 5 to też zmniejszę, mam oddzielną pompę obiegową na podłogówkę zobaczę na ile mam ustawiony zawór, bo mąż ustawiał, histereza na sterowniku to 0,4 nie wiem czy mogę zmienić na 0,5 zobaczę w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.12.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Ok wyrównam temperatury, ustawienia na grzejnikach mam na 5 to też zmniejszę, mam oddzielną pompę obiegową na podłogówkę zobaczę na ile mam ustawiony zawór, bo mąż ustawiał, histereza na sterowniku to 0,4 nie wiem czy mogę zmienić na 0,5 zobaczę w instrukcji. histereza na 0,4 jest OK ... od czego jest sterowana pompa obiegowa podłogówki ...? jeszcze czegoś tu nie rozumiem, skoro ogrzewanie masz ustawione minimalnie na 20,5* to jakim cudem temp. w pomieszczeniach spada do 18*...? gdzie jest zamontowany sterownik od tego kociołka ...? czy ten Twój kocioł ma możliwość sterowania pogodowego poprzez krzywą grzewczą ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.12.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 "nie wiem jak to rozumieć co napisałeś " czy przypadkiem nie jest to rura przez ścianę doprowadzona pod kominek (bez szczelnego połaczenia z wkładem)" no jest to rura od ściany do kominka ale w fundamentach i mam kratki wywiewne na salon ale jak mam inaczej doprowadzić powietrze do kominka ?, w kuchni mam kratkę wentylacyjną z której czasami wieje i to mocno. " Obrzęd gromniczny zrób...DOKŁADNIE!Cuś mi się widzi, że wywiewa to ciepełko... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 06.12.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 histereza na 0,4 jest OK ... od czego jest sterowana pompa obiegowa podłogówki ...? jeszcze czegoś tu nie rozumiem, skoro ogrzewanie masz ustawione minimalnie na 20,5* to jakim cudem temp. w pomieszczeniach spada do 18*...? gdzie jest zamontowany sterownik od tego kociołka ...? czy ten Twój kocioł ma możliwość sterowania pogodowego poprzez krzywą grzewczą ...? No widzisz to jest problem salonu tam gdzie podłogówka temp. szybko osiąga 21,5 a salon dłużej i tam strasznie wywiewa mi ciepło temp. 21 utrzymuje się godzinę może 1,5 a sterownik jest niestety tam gdzie jest podłogówka nie spodziewałam się, że w salonie będzie taki problem. Mój piec nie ma możliwości sterowania przez krzywą grzewczą mój system ogrzewania został zrobiony minimalistycznie nie znałam się na tym i panowie zrobili mi bardzo oszczędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 06.12.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 "nie wiem jak to rozumieć co napisałeś " czy przypadkiem nie jest to rura przez ścianę doprowadzona pod kominek (bez szczelnego połaczenia z wkładem)" no jest to rura od ściany do kominka ale w fundamentach i mam kratki wywiewne na salon ale jak mam inaczej doprowadzić powietrze do kominka ?, w kuchni mam kratkę wentylacyjną z której czasami wieje i to mocno. " Obrzęd gromniczny zrób... DOKŁADNIE! Cuś mi się widzi, że wywiewa to ciepełko... Adam M. No słyszałam o tym obrzędzie i chyba jednak to zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 No widzisz to jest problem salonu tam gdzie podłogówka temp. szybko osiąga 21,5 a salon dłużej i tam strasznie wywiewa mi ciepło temp. 21 utrzymuje się godzinę może 1,5 a sterownik jest niestety tam gdzie jest podłogówka nie spodziewałam się, że w salonie będzie taki problem. i wszystko jasne ... tak jak pisałem wcześniej masz niedogrzane ściany, sterownik jest w strefie oddziaływania podłogówki a ta z kolei jest ładowana za dużą mocą... skręćcie tak ESBE od podłogi aż dom zacznie się równomiernie ogrzewać, pod mieszanie podłogi ustawcie najlepiej na 2 a grzejniki na 3-4 i nic nie kręćcie co chwilę... ogrzewanie masz tak wyregulować że wcześniej mają zamykać się głowice na grzejnikach ( grzejniki ciepłe tylko przy samej górze lub chłodne przy tych ustawieniach 3-4 ..._) niż rozgrzać podłoga... na początku przez kilka dni może się okazać że ogrzewanie działa bardzo długo ale to normalka, trzeba zacisnąć zęby i poczekać aż dom się cały rozgrzeje ( grzejniki przestają mocno grzać...) nie można dopuścić do sytuacji że sterownik wyłącza ogrzewanie a w pomieszczeniach z grzejnikami jeszcze się nie zagrzało... drugi prostszy sposób to zamiast sterownika pokojowego założyć zworkę na kotle ( pompa obiegowa działa cały czas i tak ma być ...) a układ sam się wyreguluje , wszystkie nastawy jak wyżej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 06.12.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 A jak tam "Ksawery" wam się udziela w kwestii wychładzania domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.12.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 A jak tam "Ksawery" wam się udziela w kwestii wychładzania domu? to podobno jest "Xawery"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.12.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Mi właśnie chate wychłodził łobuz imperatorowo jest oki bo jest 0 C ale w chacie mi spadła temp o 0,5-1 C w salonie tez było kilka razy wyłączenie prądu i w nocy kilka godzin nie było to nie wiem czy ten xsawery czy brak prądy tak robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 09.12.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) i wszystko jasne ... tak jak pisałem wcześniej masz niedogrzane ściany, sterownik jest w strefie oddziaływania podłogówki a ta z kolei jest ładowana za dużą mocą... skręćcie tak ESBE od podłogi aż dom zacznie się równomiernie ogrzewać, pod mieszanie podłogi ustawcie najlepiej na 2 a grzejniki na 3-4 i nic nie kręćcie co chwilę... ogrzewanie masz tak wyregulować że wcześniej mają zamykać się głowice na grzejnikach ( grzejniki ciepłe tylko przy samej górze lub chłodne przy tych ustawieniach 3-4 ..._) niż rozgrzać podłoga... na początku przez kilka dni może się okazać że ogrzewanie działa bardzo długo ale to normalka, trzeba zacisnąć zęby i poczekać aż dom się cały rozgrzeje ( grzejniki przestają mocno grzać...) nie można dopuścić do sytuacji że sterownik wyłącza ogrzewanie a w pomieszczeniach z grzejnikami jeszcze się nie zagrzało... drugi prostszy sposób to zamiast sterownika pokojowego założyć zworkę na kotle ( pompa obiegowa działa cały czas i tak ma być ...) a układ sam się wyreguluje , wszystkie nastawy jak wyżej ... Dobry pomysł ale powiem Ci, że będzie mi zimno przy takich nastawach zresztą przy tych wiatrach to był koszmar w salonie ledwo 19 przy 3 godzinnym grzaniu kotła !!! jadalnia 21 cały czas czułam zimne powietrze wlatujące do domu nie wiem co przy oknach wydaje się ok nie wiem czy może z tych kratek do kominka nie wiem jestem wkurzona nawet przy grzaniu kominkiem ledwo w salonie mam 22 st i tylko w tym momencie jak grzeje jak się wygasi momentalnie spada do 20 st. u sąsiadów kominek nagrzewa do 25 st salon o pow 2 x większej niż mój i jak wygaśnie to powietrze nagrzane się dłuugo trzyma nie wiem co jest powodem nie mam już siły. Ale mąż to przeczytał i powiedział, że zastosuje się do tych wskazówek i nawet nie mam się sprzeciwiać Edytowane 9 Grudnia 2013 przez i_ska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 09.12.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 A jak tam "Ksawery" wam się udziela w kwestii wychładzania domu? Też dał się we znaki wiatr czułam w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 09.12.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) czy lepiej zeby piec grzal kilka godz i wylaczal sie jak osiagnie zadaną temp, potem znowu sie właczal jak spadnie i tak w kolko czy lepiej tak dostosowac moc grzania zeby grzal caly czas z mniejsza mocą ? jak jest optymalnie dla ekonomicznego i skutecznego grzania ? Edytowane 9 Grudnia 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
i_ska 09.12.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 czy lepiej zeby piec grzal kilka godz i wylaczal sie jak osiagnie zadana temp, potem znowy sie wlaczal i tak w kolko czy lepiej tak dostosowac moc grzania zeby grzal caly czas z mniejsza moca ? jak jest optymalnie dla ekonomicznego i skutecznego grzania ? Też się zastanawiałam, czy jakbym nastawiła piec na 20 st i grzała cały czas to bilans ekonomiczny by był podobny przy 60 st i grzaniu kilka godzina dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 09.12.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 @ Yaa, i_ska Lepiej jak grzeje cały czas, niska moc = niższa temperatura powrotu = wysoka kondensacja = bardziej ekonomiczne spalanie gazu = niższe rachunki Wszystko to pod warunkiem, że cały czas to ciepło jest potrzebne, bo jak ktoś wychodzi do pracy na dzień, to korzystniej jest obniżyć temperaturę jak nikogo nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 09.12.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 czyli reasumujac...jak najnizsza krzywa grzewcza, tak ? byle tylko osiągal zadaną temperature czyli np chce miec 21st, to ustawiam na czujniku 21,5 a piec tak ustawiam zeby musial caly czas grzac i dochodzil np do 21 i sie nie wylaczal dobrze mysle ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts