inwestorbb 16.04.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich.Wiem, że temat wałkowany wielokrotnie ale mimo to proszę o poradę co wybrać do ogrzania domu Dom przy Migdałowej W trzecim poście od góry są rzuty budynku. Powierzchnia całkowita 140 m2 (piętro i poddasze), ogrzewanie podłogowe w całym domu, koza bez rozprowadzenia (ale z zewnętrznym zasilaniem powietrza), mała działka 5.5 ara, gaz miejski ok 9 [m] od ściany frontowej budynku, słońce wg bryły budynku (poniżej), działka narożna (słoneczna, osłoniona od wiatru), dach 2 spadowy 35%, rejon południowej polski, śnieżne zimy. Myślę o ociepleniu dachu metodą nad krokwiową. [ATTACH=CONFIG]183969[/ATTACH] Naturalnym wydaje się dobranie 1 funkcyjnego pieca kondensacyjnego na gaz z dobrym sterowaniem. Jednak co mógłbym rozsądnie (cenowo) zastosować jako alternatywe? Wspomaganie solarami do ogrzania wody użytkowej (możliwy tylko poza okresem zimowym no chyba, że łatwy dostęp żeby ściągnąć śnieg i poczyścić ale małą działka nie ma miejsca, i wydatek ok 10.000)?Rekuperator (czy jest sens, w takim układzie rzutów)? Otwarta przestrzeń ma parterze pobliskie schody na górę i ciepłe powietrze jest na piętrze. Zebranie powietrza na korytarzy poddasza i powrotne zasilenie tylko parteru (ale gdzie w cieplej kuchni)? Gruntowy wymiennik ciepła (koszty ~30.000, a gaz miejski jest tak blisko, i tak mam tylko 1 komin dla kozy)? Co jeszcze ma uzasadnienie? Tendencyjnie ale mimo wszystko liczę na dalszą obniżkę cen gazu /.../ Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.04.2013 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Na obniżkę cen jakiegokolwiek paliwa czy nośnika energii nie licz, bo to naiwne jest. I to mocno... Trzeba policzyć sezonowe zapotrzebowanie na ciepło, zderzyć z taryfami dostawcy gazu i prądu, pokombinować z lepszym ociepleniem. Ten wydatek prawie na pewno się opłaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.04.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Jednak co mógłbym rozsądnie (cenowo) zastosować jako alternatywe? Dobre ocieplenie, szczelny dom i jednofunkcyjny kondensacyjny kocioł gazowy, skoro gaz masz za płotem. Możesz nie mieć drugiego komina, tylko wylot spalin puścić przez ścianę. Oszacuj sobie zapotrzebowanie na ciepło, to będziesz się orientował w przyszłych rachunkach. O rekuperatorze nie myśl jako o wielkiej oszczędności, tylko o komforcie mieszkania w pomieszczeniach ze świeżym powietrzem - polecam, warto. Jakieś dziwne ceny masz na gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 17.04.2013 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Myślę na spokojnie... Koza dogrzewanie (grzanie promieniowe + ściany wewnętrzne salonu częściowo wyłożone cegłą jako akumulację) i grawitacyjne oddanie ciepła na piętro. Jako główne źródło CO i CWU:1. Kocioł kondensacyjny gaz z sieci + koszty przyłączeń + koszty projektu przyłącza gazu (cena szacunkowa z osprzętem, zasobnikiem i montażem ok. 20.000 PLN) vs2. Pompa ciepła odwiert pionowy (cena szacunkowa z osprzętem, zasobnikiem wierceniem i montażem od 32.000 PLN). Ceny oparte z wymienianej na forum firmie z Rudy Śląskiej. Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 17.04.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Jak masz 100% podłogówki to sprawdzi się i kocioł gazowy i pompa ciepła. Policz i pomyśl na spokojnie. Jakbyś wygospodarował ze 2-3a na swojej działce na kolektor poziomy, to jeśli dobrze pokombinujesz, to masz szansę zmieścić się w poniżej 25kzł za pc. Podstawą przy decyzji jest jednak znajomość zapotrzebowania na ciepło, czyli ozc. Możesz albo sam oszacować (jest darmowe oprogramowanie), albo dać komuś do policzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 25.04.2013 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 2. Pompa ciepła odwiert pionowy (cena szacunkowa z osprzętem, zasobnikiem wierceniem i montażem od 32.000 PLN). Ceny oparte z wymienianej na forum firmie z Rudy Śląskiej. Cena oczywiście bez wykonania podłogówki, której wykonanie dla mojego przypadku zamyka się w granicy 10.000 - 12.000 w zależności od firmy i materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorbb 17.05.2013 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 (edytowane) Przeanalizowałem / przemyślałem / policzyłem / sprawdziłem Pompa cieplna glikol / woda:- pompa - odwierty pionowe (2 x 100 m) - bufor 300 l - montaż i osprzętTo od 42.000 do 60.000 (w zależności od pompy) Gaz:- doprowadzenie do ściany budynku (ryczałt mieszczę się w 15m) i od licznika do ściany budynku pomieszczenia kotłowni (12m) razem ok. 3.500- przyłącze wewnętrzne ok. 2.000- piec kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania, zasobnik, montaż razem ok 15.000 (taka górna półka stanów średnich)Razem ok. 20.000 do 23.000 (w zależności od elektroniki) Różnica to minimum 22.000 i w górę (aż do 40.000) przy założeniu średniej pompy i "lekko wypasionego" pieca gazowego. W moim przypadku nie ma ekonomicznego uzasadnienia dla Pompy Ciepła zwrot samej inwestycji > 15-18 lat. Wybiorę taki model pieca / zasobnika C.W.U. który jest przygotowany pod wspomaganie panelami solarnymi. Poczekam na lepsze ceny paneli słonecznych i wtedy dodam jako wspomaganie. Dobrze myślę? Edytowane 17 Maja 2013 przez inwestorbb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.05.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 moim zdaniem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 nareszcie kalkulujesz jak człowiek. Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts