Redakcja 23.04.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście- na wsi, ..............(ile) km od centrum........................(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się:- urodą krajobrazu- sąsiedztwem znajomych i rodziny- bliskością do pracy- bliskością do szkoły- przede wszystkim ceną działki Czy mieszkanie na wsi to:- konieczność, bo cena działki niższa- świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum?parę minut marszu- do 20 min.- do 30 min.- do 40 min.- do 60 min.- ponad godzinę- czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta:- samochód – ile aut?- autobus miejski - jak często kursuje?- autobus podmiejski - jak często kursuje?- kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania:- do 20 min.- do 30 min.- do 40 min.- do 60 min.- ponad godzinę- czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu?Jakimi? Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś?Jakimi? Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci?- uczą się w mieście, są (będą) dowożone- uczą się na miejscu na wsiDlaczego? Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 23.04.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, .......10......(ile) km od centrum...Wrocławia.......(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Tutaj brakuje jeszcze pozycji - inne (podaj jakie) . Ja na przykład dostałem działke w spadku tak więc nie podpadam pod żaden powyzszy punkt Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór - bo tą działkę dostałem Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? na razie jedno - autobus miejski - jak często kursuje? - autobus podmiejski - jak często kursuje? - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Tak np. cisza Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? na pewno, wszedzie jest daleko, do kina restauracji, znajomych, pracy, szkoły itd. jednak samochód ( a najlepiej dwa) w dużej mierze te problemy rozwiązuje Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? róznica w poziomach i jakości nauczania niestety jest dość duża Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? kontakt z sąsiadami z którymi sie buduję i owszem ale to chyba wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 23.04.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 wybraliśmy działke niby w centrym, ale na uboczu.Wszędzie blisko ,przez park do pracy mam 10 min drogi .Bardziej malownicze tereny są oczywiście na wsi ale wtedy dojazdy do pracy i szkoły sa z lekka problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 23.04.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, .....28.........(ile) km od centrum.....Krakowa.....(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki częsciowo byla w spadku, reszte odkupilismy Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min.- do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – 1- autobus miejski - jak często kursuje? - bus prywatny - co 10 - 15 minut?- kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min.- ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Duża działka, ogród, brak miejskiego tloku, smrodu i halasu Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Wyjścia do teatru /i tak nie chodzilismy , problem z zajęciami dodatkowymi dla dzieci Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone- uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? dobra, nieduża, publiczna szkola, na wsi nie miałby kto ich odbierać ze szkoly Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Tak, uczestniczę w zebraniach w remizie, znamy się z sąsiadami, pomagamy w miarę swoich mozliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawa 23.04.2004 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, .....30.....(ile) km od centrum.......Gdańsk..(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Budujemy się na działce rodziców. Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Świadomy wybór - od poczatku o tym myśleliśmy i konieczność patrz punkt wyżej. Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: -samochód – ile aut?-póki co jedno ale później może się to zmieni - autobus miejski - jak często kursuje? - autobus podmiejski - jak często kursuje? - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Z dala od zgiełku, życie jest tu wolniejsze i nikt nikomu do okien nie zagląda. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? Nie w dobie telefonów, internetu i środków komunikacji, które sa wszędzie, na wsi też nie musmimy z niczego rezygnować. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? Nie mamy jeszcze dzieci, więc się nie zastaniwaliśmy nad tym ale z uwaga "dobrzykowice" o dużej różnicy poziomach nauczaniach bym polemizowała. Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Pracując w mieście i mając tam większość znajomych, raczej nie, poza tym domy sa w takiej odległości, ze cięzko utrzymywać kontakt kawkowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anika 23.04.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, 7...(ile) km od centrum....Rzeszowa(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? do tej pory 2, od trzech miesięcy jedno - autobus miejski - jak często kursuje? - autobus podmiejski - jak często kursuje? - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? w mieście nie ma tak dużych działek, a nawet gdyby były, podejrzewam że nie byłoby mnie na nie stać, a poza tym cisza i urok wiejskiego krajobrazu jest nie do przecenienia, nie ma sąsiadów zaglądających do okien Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? Nie Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? Szkoła ma dobre wyniki, jest gimnazjum, nie ma natomiast problemów zauważalnych w ośrodkach wielkomiejskich (narkotyki, wymuszenia) Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Nie bardzo moge sobie wyobrazić, co tu może być. Biorę udział w zebraniach wiejskich, kiedy sa poruszane problemy dotyczące okolic mojej działki (nowa droga, chodniki czy oświetlenie) i biorę udział w działaniach szkolnych i biblioteki. No i bywam na miejscowych imprezach kulturalnych (te festyny ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benicio 23.04.2004 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 No to odpowiadam Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, 18 (ile) km od centrum Gdańsk (jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór w zasadzie jedno i drugie Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? 2 (dwa) - autobus miejski - jak często kursuje? - autobus podmiejski - jak często kursuje? - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Po pracy zawsze masz "urlop" - nie trzeba wyjeżdżać na "łono". Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi?Powroty z imprez to zawsze samochód, więc jedna osoba jest "trafiona. Taxi by mnie zrujnowało. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? Jeszcze nie mam tego dylematu. Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Z konieczności tak. Może kiedyś wystartuje na sołtysa . Pozdrowienia B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 23.04.2004 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, .5 (ile) km od centrum Koszalina(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – na razie jeden, kiedyś może będą dwa - autobus miejski - też można, kursuje chyba co 15 min. - autobus podmiejski - jak często kursuje? - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Powietrze, spokój, śpiew ptaków, spora ilość własnej ziemi, ogród, brak miejskiego zgiełku... Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? W moim przypadku NIE Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? Nie mamy jeszcze dzieci Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? No pewnie! Już pisałam petycje do wójta i zbierałam podpisy po sąsiadach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 23.04.2004 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Budujecie, mieszkacie: - na wsi, 18km od centrum Katowic (dokładnie ronda) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - ceną działki - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - sąsiedztwem rodziny - bliskością do kościóła (opieka nad starszymi rodzicami) - bliskością do sklepów - bliskością do komunikacji miejskiej Czy mieszkanie na wsi to: świadomy wybór i konieczność, bo cena działki niższa. Nawet gdyby było mnie stać to bym nie mieszkał w mieście. Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? Katowic - do 20 min (drogą szybkiego ruchu) Sosnowca - do 15 min. (drogą szybkiego ruchu) Będzina - do 10 min. (drogą szybkiego ruchu i lokalną) Dąbrowy Górniczej - do 25 min. (drogą szybkiego ruchu i lokalną) I wielu innych miast aglomeracji śląskiej w czasie krótszym niż 1h. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - jeden samochód, planowany drugi - autobus miejski - jak często kursuje? Do dworca kolejowego w bedzinie 9 lini autobusowych. sztatystycznie wychodzi co 10 minut i też 10 minut się tam jedzie. Tam przesiadka i dojazd do dowolnego zakątka KZKGOP, głównie do Katowic. Kilka autobusów co pare minut, 30minut dojazdu. Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 60 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Spokój, cisza, intymność, większa działka, sad, ogród, las(500m) jezioro(2,5km) Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Dzieci mają trochę dalej do szkół ponadpodstawowych. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - będą uczć się na miejscu na wsi w szkole podstawowej. A dalej w mieście i będą dowożone. Niezależnie od tego gdzie będą chodzić dzieci do szkoły podstawowej i tak ogromny wpływ na ich edukacje będziemy mieli My - rodzice. Korepetycje u nas mają zapewnione choćby nie chciały. Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Jeszcze nie wiem, ale jak patrzę ile jest do zrobienia i co moglibyśmy wnieśc do społeczności lokalnej to wydaje mi się że prędzej czy później zaangarzujemy się w działalnośc społeczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 23.04.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, ... 4,5......(ile) km od centrum........Rzeszowa................(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Darowizna od Taty Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? Aktualnie jeden, jeśli zostanie coś z budowy to może będzie więcej. - autobus miejski - jak często kursuje? co 10-15 minut - autobus podmiejski - jak często kursuje? co ok. 30 minut - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Oczywiście, że tak. Piękny krajobraz, spokój, cisza, możliwość posiadania psa - nikt nie będzie miał pretensji, że szczeka, można zorganizować piknik, nie trzeba co wieczór szukać miejsca do zaparkowania samochodu, i wiele, wiele innych powodów. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? nie Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? Czas pokaże. Do miasta będzie bardzo blisko, więc chyba będzie miasto. Zastanowię się nad tym jak będzie dziecko Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? To zależy co Redakcja ma na myśli. Ale pewnie tak. Jak na razie mieszkam w mieście w bloku i czekam na upragnioną przeprowadzkę. Może nastąpi to za jakieś 2 do 3 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MALINKA 23.04.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 WIEŚ WIEŚ i JESZCZE RAZ WIEŚ Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, ........13......(ile) km od centrum.Gorzów Wlkp....(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki - działkę dostałam od rodziców Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? - 2sztuki- autobus miejski - jak często kursuje? - autobus podmiejski - jak często kursuje? - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? cisza, spokój, brak sąsiadów, czyste powietrze Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? nie trzeba z niczego rezygnować, niedogodności brak Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? - wieś czasami oferuje edukacje o wiele lepszą niż miasto. No i na wsi dziecko w szkole jest bardziej bezpieczne niż w mieście (narkotyki, bijatyki, itp) Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? - jestem typem aktywisyty więc pewnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 23.04.2004 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - Mieszkam w mieście - buduję na wsi, 30 km od centrum Warszawy Wybierając działkę kierowaliście się: W takiej kolejności, jak poniżej - urodą krajobrazu - bliskością do pracy - sąsiedztwem znajomych i rodziny - ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: To pytanie nie daje możliwości pełnej odpowiedzi. W naszym przypadku i jedna i druga odpowiedź jest jak najbardziej na miejscu. Chcieliśmy mieszkać na wsi w pobliżu lasu. Ten las był tu punktem absolutnie nadrzędnym. Ale musieliśmy nieco oddalić się od Warszawy, aby ceny działek nie były jednocześnie tak zaporowe. Jednakże, nawet dysponując większą kwotą nie kupilibyśmy działki w miejscu, w którym mieszkamy obecnie - 17 km od centrum Warszawy. Zbyt duży ruch, zbyt dużo spalin w powietrzu, zbyt duży hałas. - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu. Do centrum Warszawy zajmie nam jakieś 60 min (godziny szczytu). Do miejsca w którym pracujemy nie więcej niż 20 - 30 min. - czas nie jest aż tak ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam, wszystko ma jednak swoje granice. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? Dwa Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam, ale wolałabym jednak nie spędzać w samochodzie więcej niż 2 godziny dziennie. Licząc oczywiście dojazdy do i z pracy. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Tak Jakimi? osobowymi Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Nie. Zachowam wszystko to, co do tej pory było dla mnie ważne. Telefoniczny i osobisty kontakt z rodziną, internet, a dodatkowo zostałam zmuszona wreszcie do zrobienia prawa jazdy Czas najwyższy. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? Dziecię niemal odchowane. Od października rozpoczyna drugi, równoległy kierunek studiów. Będzie mieszkała w akademiku. Przyszedł czas na spokojne usamodzielnianie się. Zaczynam rozumieć, dlaczego Amerykanie wolą mieć swoje 22 letnie dzieci nieco dalej od domu Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzanka 23.04.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Tak Jakimi? osobowymi Chyba powinnam częściej wkładać okulary Oczywiście, że wiąże się z atutami. Dom ma OGRÓD!!!! Można go uprawiać w prawo i w lewo, od góry na dół przez niemal cały rok. To cudowne uczucie. Można iść na spacer do lasu i przez dwie-trzy godziny nie oglądać nawet pół człowieka. Można dostrzec jak zmieniają się pory roku i jak głęboki sens ma to nieustające przemijanie i odradzanie. Można to wszystko zrobić bez demonstracji i bez patosu - po chichutku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kingaa 23.04.2004 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Budujecie, mieszkacie: Nie zaznaczyłam nic w ankiecie - bo nie wiem co Formalnie to jest miasto Gdańsk, ale tak naprawdę to wiocha - 20 km od centrum . W dodatku nie da się tu dojechać nie wyjeżdżając z miasta chyba, że kajakiem - a może sobie fundniemy amfibię? Wybierając działkę kierowaliście się: - bliskością morza przede wszystkim - urodą krajobrazu - w ogóle od lat byłam zakochana w tym miejscu - podoba mi się sama świadomość mieszkania na wyspie - przede wszystkim ceną działki - hi hi - cena to wpłynęła na wielkość działki bo niestety ceny to u nas raczej miejskie niż wiejskie Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór - no i znowu nie wiem, czy ja podpadam pod mieszkanie na wsi czy w mieście Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - koło 20 min. samochodem - 45 min. autobusem Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód - jeden - pewnie będzie też autobus miejski - kursuje gdzieś co pół godziny Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 60 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Właściwie nie chodzi o to, żeby mieszkać gdziekolwiek na wsi, tylko właśnie w tym miejscu, które uwielbiamy, które sobie wymarzyłam już dawno temu Największym i niezastąpionym atutem jest morze. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Hmmm, to się okaże Ale na pewno nie będzie to konieczność rezygnacji z picia poza domem, bo mamy nocny autobus Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? To też się okaże, bo dzieci na razie niet. Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Z natury jestem jednostką antyspołeczną, ale może się przekonam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MILeq 23.04.2004 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Budujecie, mieszkacie: - w mieście Wybierając działkę kierowaliście się:- bliskością do pracy Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum?- do 20 min. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta:- samochód – ile aut? - 2 Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania:- do 30 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 23.04.2004 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu (akurat dało się to pogodzić z faktem mieszkania w mieście ) - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - a dokładniej 7 - 10 min. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? 3 - autobus miejski - jak często kursuje? do przystanku mam 100m, kursuje co 10 min, więc jak samochód odmówi współpracy - też nie jest źle Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. no i reszta pytań już mnie nie dotyczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 23.04.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, 4 km od centrum Grodziska Maz Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu (-sąsiedztwem znajomych i rodziny - nie, a nawet wręcz przeciwniw: wszyscy byli bardzo daleko, ale z czasem kilku się sprowadziło w okolice i pojawili się nowi) Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? (1, ale musi być 2) Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Miasto rozwija się, rozbudowuje, modernizuje i zmienia, wieś - żyje. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? To całkiem inny styl życia. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone Dlaczego? Aktualnie tylko przedszkole, a dowożone, bo przedszkole nie daleko zakładu pracy. Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Trzeba, choć i na życie rodzinne jest zbyt mało czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renia 23.04.2004 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście Wybierając działkę kierowaliście się: - bliskością do pracy - bliskością do szkoły Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - do 15 min. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód ? ile aut? - 1 - autobus miejski - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 40 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bea3 23.04.2004 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, ....20..........(ile) km od centrum.Gdańsk,Gdynia,Sopot.......................(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu TAK- sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór TAKIle czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. TAK- do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? TAK- autobus miejski - jak często kursuje? - autobus podmiejski - jak często kursuje? - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. TAK - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Cisza,spokój,ogród,relaksCzy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? NieJakimi? Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? Dziecko dorosłeCzy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Tylko towarzysko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eska-j 23.04.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - na wsi, 28 km od centrum Gdańska Wybierając działkę kierowaliście się: - zgodnie z poniższą kolejnością - urodą krajobrazu - wielkością działki - bliskością do pracy - ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - wg informacji osób trzecich do 40 min./z normalnymi na tej trasie korkami/, ale w porywach /sezon letni/ może być więcej Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – 1, docelowo 2 - ewentualnie autobus podmiejski co 30 - 60min. Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 60 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Tak. Duża działka, 3 jeziora w poblizu, 700m do lasu /park krajobrazowy/, idealny teren na rower i biegówki. Cudowne powietrze, cisza nocą. Przed wojną był to teren uzdrowiskowy. Teraz na wsi powstał pensjonat z pełnym zapleczem socjalnym. Jeszcze nigdy w życiu nie miałam tak blisko (700m) na basen, saunę, siłownię itp. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Tak. Powtroty z imprez, ktoś musi prowadzić auto. No i logistyka. Teraz z domu do pracy mam 10min. autem. Nigdy nie ma korków. Jak czegoś zapomnę, nie ma problemu, mogę podskoczyć. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? Jeszcze nie mamy dzieci. Ale nie mam nic przeciwko wiejskim szkołom. Szkoła szkole nie równa. Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Nie zastanawiałam się nad tym. Towarzysko - tak. A reszta????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts