kroyena 22.07.2004 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Na wsi, a jak się dobrze dobierze to nawet niedługo, bo to chyba ważniejsze niż niedaleko od miasta.20 min pociągiem do pracy, 40 min samochodem.Km 20-25 zależy jak jechać, a zaplecze OK, na miejscu znaczy. No poza szpitalem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-365599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 22.07.2004 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Ale mysle, ze generalnie to jako miasto traktujemy Warszawe. No, oprócz warszawy, to jeszcze parę większych też da się znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-366234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuzens 22.07.2004 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2004 Troche zamieszam, bo niby mieszkam i buduje w miescie, ale do pracy i tak dojezdzam do Warszawy. No to po kolei: Budujecie, mieszkacie: - w mieście (... ale 30 km od centrum Warszawy) Wybierając działkę kierowaliście się: - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do szkoły Czy mieszkanie na wsi to: Nas nie dotyczy (...ale gdybym budowal na wsi to bylby to napewno świadomy wybór) Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - do 30 min. (do pracy, praktycznie po drugiej stronie Warszawy) Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód, jeden (pracujemy obok siebie, w tych samych godzinach) Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 40 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Napewno - np. tam naprawde mozna odpoczac od wszystkiego Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? Rezygnacją? - stanowczo nie! Napewno sa pewne utrudnienia z dostepem do niektorych "dobrodziejstw" miasta np. teatrow, kin, plywalni itp. - ale moim zdaniem dla chcacego nic trudnego. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? Też nie dotyczy, uczą się w mieście (a dokładnie jak będą to będą się uczyły - mamy 5 minut do dobrej szkoly) Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? I tu też nie dotyczy, ale zamierzamy uczestniczyć w lokalnej społeczności Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-366343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 12.08.2005 00:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 wątek sprzed roku, ale są nowi forumowicze Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-772869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agawik 12.08.2005 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Jeszcze nie mieszkam ale : Budujemy na wsi, około 20-30 km od centrum Warszawy ( zależy którą drogą się jedzie Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu -niestety nie ceną - nasza wieś dosyć droga Mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - na szczęście nie jeździmy rano do centrum , do pracy będzie około 20 minut Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – sztuk 2 Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Blisko do lasu , daleko od miasta ............. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Tego jeszcze nie wiem ale aktualnie mieszkam 5 km od budowanego domku więc chyba za bardzo tego nie odczuję ( jeśli chodzi o niedogodności oczywiście ) Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - będzie dowożone jeszcze rok do przedszkola , więc dylematy co dalej przed nami . Ale większość dzieci sąsiadów jest dowożone do W-wy Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? TAK Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-773572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowwi 12.08.2005 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2005 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, 6 km od centrum.Włocławka Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? - autobus miejski - co pół - do półtorej godziny - autobus podmiejski - jak często kursuje? - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? -żadnego odgłosów kłótni sąsiadów -większa swoboda (można wyjść rano w gaciach do ogródka ) Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Żadnych sklepów, ale czy to źle, że odwyknie sie od codziennego łażenia po nich? Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? nie dotyczy Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Nasi "współwieśniacy" to ludzie, którzy tak jak my pouciekali z miasta. Szukają odosobniena, ale w sprawach "wioskowych" potrafią się łączyć. Oczywiście, chcemy uczestniczyć, jednocześnie szanując cudzą potrzebę prywatności Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-773685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manykes 22.08.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2005 ja wybrałem wieś,cisza,czyste powietrze,prawdziwy relaks po pracy......... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-786208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakodegites 24.08.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2005 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, ......40........ km od centrum.....Warszawy...................(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór, a raczej sentyment Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 60 min. ale ma być jakaś obwodnica. zanim się przeprowadzimy powinna być gotowa Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? - nie mieszkam w mieście, cisza spokój, własna stajnia itd Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? -mogę zdziczeć do reszty , dalej do znajomych mieszkających w mieście, troche więcej obowiązków Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone Dlaczego? głupie pytanie jak narazie Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-789422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 25.08.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Budujecie, mieszkacie: - w mieście 15 km od centrum Wawy Wybierając działkę kierowaliście się: - dobrą komunikacja - nie będę nadwornym kierowcą, poza tym dzieci powinny być samodzielne i ja jestem osobą stadną, potrzebuje kontaktu z ludźmi. - ceną działki - mam ograniczone zasoby finansowe Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - do 60 min. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód (1 sztuka) i autobus miejski - 5 lini w tym 1 nocna - zawsze coś jedzie... Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 60 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Cena 1mkw jest mniejsza niż w miescie. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Kiepską komunikacją i odizolowaniem. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? Tragedia... Dlatego mieszkam w mieście. Dzieci maja mieć dobry dostęp do edukacji!! Domek na obrzeżach miasta to jest to. Są sąsiedzi, nie jest to wygwizdów, mogę poruszać się nie tylko samochodem, w zimę drogi odśniezone. A w dodatku koło mnie jest kort tenisowy i niedaleko stadnina... Tylko ta cena 1mkw... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-791649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 25.08.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście- na wsi, MORZYCZYN - 8 km od centrum STARGARDU SZCZECIŃSKIEGO Wybierając działkę kierowaliście się:- urodą krajobrazu- sąsiedztwem znajomych i rodziny- bliskością do pracy- bliskością do szkoły- przede wszystkim ceną działkiNIC Z TYCH RZECZY. JEST TO ZIEMIA NALEŻACA DO MOJEJ RODZINY (DZIADKOWIE) OD PONAD 50 LAT I DLA MNIE OD ZAWSZE BYŁO OCZYWISTYM, ZE KIEDYŚ TAM SIĘ WYBUDUJE. Czy mieszkanie na wsi to:- konieczność, bo cena działki niższa- świadomy wybórŚWIADOMY WYBÓR Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum?parę minut marszu- do 20 min.- do 30 min.- do 40 min.- do 60 min.- ponad godzinę- czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżamDO 10 MINUT SAMOCHODEM, 20 MINUT ROWEREM. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta:- samochód – ile aut?- autobus miejski - jak często kursuje?- autobus podmiejski - jak często kursuje?- kolej - jak często kursuje?CHODZE PIECHOTA (BO LUBIE)- JEST SPECJALNA DROGA DLA PIESZYCH DO MIASTA, JEZDZE ROWEREM (TO NAJCZESCIEJ), AUTOBUSEM MIEJSKIM LUB POCIAGIEM. PEWNIE TEZ BEDE JEŹDZIŁ SAMOCHODEM Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania:- do 20 min.- do 30 min.- do 40 min.- do 60 min.- ponad godzinę- czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżamDLA TEGO MIEJSCA I PRZY MOIM RODZAJU PRACY, CZAS NIE JEST WAŻNY. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu?Jakimi? CISZA, SPOKOJ, BRAK SASIADOW W NAJBLIZSZYM OTOCZENIU (SA TYLKO PO DRUGIEJ STRONIE DROGI - JA JESTEM W SRODKU 2,5 HEKTAROWEJ, ZALESIONEJ DZIALKI), PIEKNE JEZIORO (MIEDWIE) W ODLEGLOSCI 300M Z PROMENADA, MUSZLĄ KONCERTOWA, PLACAMI ZABAW, PLACAMI SPORTOWYMI (GMINA WYDAŁA JUŻ NA TEN CEL KILKA MLN ZL UNIJNYCH PIENIEDZY I MA DO WYDANIA JESZCZE 10,5MLN). DODATKOWO ZACZELI MI ROBIC OBWODNICE MOJEJ MIEJSCOWOSCI (KRAJOWA 10TKA) ZYC NIE UMIERAC Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś?Jakimi?ABSOLUTNIE ŻADNYMI. SAME ZALETY. TU JEST NAWET WIECEJ IMPREZ ROZRYWKOWYCH NIZ W MIESCIE. PRZYJEZDZAJA NAWET CZOLOWI POLSCY ARTYSCI. WIECEJ JEST TEZ M.IN RESTAURACJI NIZ W PRAWIE 80 TYS. STARGARDZIE. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci?- uczą się w mieście, są (będą) dowożone- uczą się na miejscu na wsiDlaczego? GMINA POLIKWIDOWALA WIEJSKIE SZKOŁY I ZROBIŁA W JEDNEJ MIEJSCOWOŚCI (REPTOWO) KOMPLEKS SZKÓŁ DO KTORYCH DOWOZI DZIECI WŁASNYM TRANSPORTEM. JEST TAM M.IN NAJLEPSZE WPOLSCE WIEJSKIE GIMNAZJUM (WG. JAKIEGOS RANKINGU) Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? TAK, ZAMIERZAM. MOI DZIADKOWIE BYLI TU JEDNYMI Z PIERWSZYCH I BARZO AKTYWNIE UCZESTNICZYLI W ZYCIU LOKALNEJ SPOLECZNOSCI. DZIADEK NAWET ZALOZYL (I BYŁ JEGO DOZYWOTNIM HONOROWYM PREZESEM) LUDOWY KLUB SPORTOWY "POMORZE" STARGARD. BABCIA M.IN UFUNDOWALA DACH MIEJSCOWEGO NOWOBUDOWANEGO KOSCIOLA. pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-791715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 25.08.2005 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Budujecie, mieszkacie:- w mieście- na wsi, ......15........(ile) km od centrum...........B.Biala.............(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się:- urodą krajobrazu- sąsiedztwem znajomych i rodziny- bliskością do pracy- bliskością do szkoły- przede wszystkim ceną działki-dzialke dostalismy nie bylo wyboru Czy mieszkanie na wsi to:- konieczność, bo cena działki niższa- świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum?parę minut marszu- do 20 min.- do 30 min.- do 40 min.- do 60 min.- ponad godzinę- czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta:- samochód – ile aut? 2- autobus miejski - jak często kursuje?- autobus podmiejski - jak często kursuje?- kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania:- do 20 min.- do 30 min.- do 40 min.- do 60 min.- ponad godzinę- czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu?Jakimi?spokoj, cisza, bliskosc natury, srodowisko nieskazone zła moda z zachodu ( pilnuje sie obyczajow i wychowania dzieci nawet nie swoich)Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś?Jakimi? plotkarstwo, brak duzego supermarketu z wszystkim w zasiegu reki Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci?- uczą się w mieście, są (będą) dowożone- uczą się na miejscu na wsiDlaczego? Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? w ograniczonym zakresie tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-791818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 29.08.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2005 Odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście mieszkamy, takim 250 tyś mieszkańców, bardzo przemysłowym - w mieście jest nasza działka, takim 180 tyś mieszkańców, z ładnym widokiem i mniej przemysłowym w sensie uciążliwości, na przedmieściach 5-6 km od centrum, 60km od naszego obecnego lokum Wybierając działkę kierowaliśmy się: - urodą widoku na Beskid Śląski (choć mógłby być lepszy) - sąsiedztwem rodziny (mojej , teściowie patrzą na ten pomysł krzywo) - bliskością do pracy (TO JEST PROBLEM, bo do pracy z działki mam 50-55km, żona nawet dalej... ) - bliskością do szkoły, sklepów, przystanków itp - tak, i wszystko jest tam blisko - przede wszystkim ceną działki - PEWNIE, a jak! Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta - hipoteza: stoi dom na naszej działce / piękna hipoteza : - samochód – 2 - autobus miejski - 4 linie, dobrze jest - autobus podmiejski - są, ale nie znam szczegółów - kolej - do obecnej pracy to też jakaś możliwość, ale skomplikowana Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 50-60 min. Reszta pytań: nie dotyczy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-794867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 30.08.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 budujecie się, mieszkacie:- budujemy się na wsi - ok 10 km od Stargardu Szczecińskiego wybierając działkę kierowaliście się:- bliskością rodziny, urodą krajobrazu, ciszą, spokojem..chcieliśmy po prostu mieszkać na wsi! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-796394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 30.08.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2005 Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta? - samochód - na razie jeden - kursują także autobusy PKS (1 lub 2 na godzinę) a także busy prywatnych przewoźników Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania? - nie lubię długich dojazdów, więc powiedzmy do 20 minut Ile czasu zajmuje dojazd do centrum? - nawet nie 10 min - droga jest prościutka, w dobrym stanie, nie ma dużego ruchu Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami? - Spokój, cisza, możliwość długich spacerów na świeżym powietrzu, własny kawałek ziemi( a nie balkon w bloku ), na wsi życie płynie wolniej, spokojniej, mniej stresowo... aa.. no i mniejsze opłaty Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? - do niedogodności zaliczyłabym brak dobrze zaopatrzonego i czynnego do późnych godzin sklepu (przyzwyczajenia miejskie ) ale większe zakupy i tak będziemy robić w mieście - pewne trudności związane będą też z życiem rozrywkowym (chodzi o puby i dyskoteki bo spotkania towarzyskie to jak najbardziej bedziemy robić też u nas ) ale trzeba bedzie po prostu bardziej pokombinować - nie widzę konieczności rezygnacji z czegokolwiek - jak się chce to się coś wymyśli! Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie dylemat edukacji dzieci? - co prawda ten temat nie będzie nas dotyczył w najblizszej przyszłości - maleństwo dopiero w brzuszku - ale podejrzewam, że szkołę załatwimy na miejscu Czy zamierzacie uczestniczyć w zyciu lokalnej społeczności? - dwie działki dalej budują się moi rodzice z rodzeństwem, obok mieszka babcia, naprzeciwko rodziców ciocia, za scianą (budujemy bliźniaka)teściowie ze szwagrem(nieźle, co ? ) więc najbliższe kontakty mam zapewnione. A co będzie dalej zobaczymy - nie wykluczam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-796454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koks 01.09.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2005 Budujecie, mieszkacie: - w mieście, a raczej miejscowości (ca. 10 tys.mieszkańców); 100 metrów od granicy Szczecina i 5km od jego centrum Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu (ciszą i przestrzenią) - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - ceną działki Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - do 20 min. samochodem - do 30 min. autobusem + ewentualnie tramwajem Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – sztuk 1 - autobus miejski - po dojściu do Szczecina (10min) - autobus co ca.10 min Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 40 min. Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi/miejscowości? jak najbardziej! tylko musimy się wybudować i przeprowadzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-801216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 18.03.2006 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie: - na wsi, 10 km od centrum miasta Łodzi Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu (Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich) - bliskością do pracy (może nie tyle bliskością co dobrym dojazdem) - bliskością do szkoły (też nie bliskość a zautobusowanie ze szkołą) - ceną działki ale nie przede wszystkim - za tyle mogliśmy kupić o wiele mniejszą (tak z 300-500 metrów by się wyrwało ) działkę w mieście, ze wszystkimi mediami łącznie z kablem światłowodowym... i postawić segment Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór (jaka konieczność - fanaberia rzekłbym Można było dalej mieszkać w szuflandii albo kupić duże ładne mieszkanie w centrum...) Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - do 30 min. To taka wieś - nie wieś, od granicy administracyjnej miasta mamy może z 300 metrów... do tego z jednej lub drugiej strony jest wylotówka na Warszawę, więc przejazd jest raczej komfortowy. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? 1+Trabant - autobus miejski - są 2 możliwości - jeden przystanek oddalony o 10-15 minut marszu obsługuje linia jeżdżąca co 30 minut w szczycie a w weekendy 6 kursów dziennie, dojeżdża na takie trochę odludzie, trzeba się przesiadać. Drugi trochę dalej - ale jeszcze nie sprawdzałem ile się idzie, powiedzmy do 1/2 godziny - jest autobus co kilkanaście minut w szczycie , ostatni przyjeżdża gdzieś koło 23 także w weekendy, dojeżdża do centrum miasta Do tego busiki, ale zwykle już załadowane - to jest opcja raczej na wydostanie się z miasta niż na dojazd do roboty. Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 40 min. Tutaj mieszkańcy tzw. Prowincji mają przewagę nad stolycznikami, gdzie przejazd z dzielnicy do dzielnicy potrafi trwać więcej niż godzinę Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Z tego co zauważyłem, są mniejsze rygory co do warunków zabudowy, czyli bardziej można postawić dom "pod siebie", ale z tym też różnie bywa. Oprócz świeżego powietrza i gwieździstego nieba dodałbym możliwość utrzymania większego dystansu od siąsiadów, bez zaglądania sobie w okna itd. No i bliskość przyrody, którą zawsze ceniłem - wkładasz kalosze i jesteś na wakacjach Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? Niewątpliwie nie "wyskoczę" sobie na piwko z kumplami ot tak, będzie trzeba wszystko dokładnie rozplanować... łącznie z powrotem. Odpada też wyjście w szpilkach na imprezę (do przystanku idzie się przez las ). Nie mamy gazu, kanalizacji, nie wiem co z telefonem. Autobus co pół godziny, jak ucieknie to nie ma że zaraz będzie następny - trzeba się uczyć samodyscypliny... No i widzę pewnien kłopot w przyszłości związany z dzieciakami, ale wierzę że nie taki diabeł straszny... IMHO bardziej szkodliwe jest obciążanie 13-latków zajęciami pozaszkolnymi każdego dnia i jeszcze egzekwowania jakichś sensownych ocen w szkole. A gdzie czas na rozwój emocjonalny i pobycie z rodziną? Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie dylemat edukacji dzieci? Moje dzieci jeszcze są małe, ale pewnie poślemy je do miejscoiwej szkoły, która cieszy się dobrą opinią wśród rodziców i w kuratorium, ciągle się rozbudowuje, może nawet zrobią nam gimnazjum? Na pewno będę za tym lobbował A potem - autobus dowozi do bardzo dobrego liceum (w którym zresztą uczy moja Żoneczka ), na studia mogą się wyprowadzić do akademika albo i do Oxfordu... Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Oj tak - już widze parę spraw, które chętnie bym załatwił, np. glina na drodze wokolicy, gdzie podłoże jest piaszczyste... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-1084886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzit 23.03.2006 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 wybraliśmy działkę niedaleko miasta (miasto 250 tys. mieszkańców) 12 kilometrów od pracy męża. Nie kierowaliśmy się ceną (bo cena wysoka _ porównywalna do cen ziemi w niektórych miastach) ale właśnie bliskością do miasta i pracy. Dzieci będą kończyć podstawówkę w miejscu gdzie mieszkamy, a potem same zdecydują. Autobus miejski kursuje co ok 50 min. ale raczej nastawiamy sie na korzystanie z własnego transportu. Miejsce bardzo urodziwe, ale raczej liczymy sie z tym że będzie to tzw sypialnia miasta i że domów będzie coraz więcej. Dojazd gdziekolwiek nie zajmuje nam dużo więcej czasu nią dotychczas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-1094214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 25.03.2006 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2006 Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście na obżerzach Warszawy Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - sąsiedztwem znajomych i rodziny Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór Jeśli mieszkałabym na wsi, to byłby to świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - do 40 min. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? 2 Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 60 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Dla nas nie wiąże się, ponieważ i tak mamy dwa auta Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? Na pewno już tak łatwo nie da się wyskoczyć wszędzie i bez samochodu. Ae to naprawdę nie jest takie uciążliwe. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone Dlaczego? Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-1097439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amor 05.07.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Zdecydowanie WIEŚ. Od urodzenia jestem 'miastowa' i wystarczy mi jeżeli w wielkim mieście spędzam min. 10 h dziennie. Wieczorami i w weekendy tęsknię za wiejską ciszą, spokojem życia, brakiem ciągłej 'pogoni za pieniądzem'. Hhhhmmmm MIODZIO !!! Amor Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-1251117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 07.07.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 miasto...zadecydowała dzielnica w bliskim kontakcie z centrum, media (gaz, kanalizacja, woda, prąd w ulicy), srodki komunikacji miejskiej i szkoła ...głownie myśląc na przyszłość o dzieciach i ich wygodach ...chociaż nie ukrywam, ze wolałabym większą dzałkę i naturę...ale to może na dojrzalsze lata Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/17838-gdzie-budowa-i-mieszka-w-miecie-czy-na-wsi/page/4/#findComment-1253943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts