woprz 25.06.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Redakcja napisał: Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - na wsi,20 km od centrum Wrocławia Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu- TAK - sąsiedztwem znajomych i rodziny - nie - bliskością do pracy nie - bliskością do szkoły (jako elementu infrastruktury tak) - przede wszystkim ceną działki - przede wszytkim tym ze dzialka jest przy lesie Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. pomiedzy 40 a 60 - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? 1 na głowę - autobus podmiejski - jak często kursuje? co 1-2 godziny Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. no gdzieś tyle właśnie - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? cisza spokój las brak spalin i nerwowych ludzi na około Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? nie potrafię stwierdzic w tej chwill jest inaczej ale nie koniecznie źle Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? nie dotyczy (jeszcze Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? tak ale nie koniecznie muszę zosatć sołtysem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 25.06.2004 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Obecnie mieszkam w centrum miasta tak można powiedzieć, do rynku Wrocławia jakieś 10-15 minut samochodem, nawet szybciej jak nie ma korków. Moje miejsce pracy jest oddalone o 8 km od mieszkania. Jak nie mam samochodu, transport tramwajem potrafi w ekstremalnych sytacjach zająć godzinę albo i dłużej, normalnie zajmuje 40 minut. Dlatego tez uważam że 30-40 minut (40 to w korkach) podróży samochodem to nie jest dużo, jest akceptowalne.Gdybym mieszkała w blokowisku też bym dojeżdżała tyle samo, ale byłoby to MIASTO.Teraz też koszmarem mogą być dojazdy z dzieckiem na zajęcia - 2 razy na gimnastykę raz na basen. A Teatr, szkoła muzyczna, jakieś języki - tak czy inaczej zawsze będę wozić towarzystwo samochodem niezależnie od tego czy mieszkam na wsi czy w mieście.Dlatego rozważam decyzję rezygnacji z pracy na etacie na rzecz pracy w domu (mam taką możliwość). Ale to bardzo trudne - stałe dochody ... Ale z kolei dzieci.Dla dzieci nie będzie różnicy w odległości do szkoły teraz w mieście czy na wsi - tyle że tam będzie wygodniej bo zabierze je szkolny autobus. Gorzej z odbieraniem ale w mieście miałabym dokładnie ten sam problem - kto mi odbierze dziecko ze świetlicy o 16 kiedy jeszcze pracuję.W rynku bywam kilka razy do roku, w centrum Miasta też, dlatego to co mi potrzebne do dostęp do basenów, szpitali, poradni dla dzieci etc. - to co daje miasto. Ale tam zawsze dojadę samochodem, w zimie też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 26.06.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Ta ankieta jeszcze nas nie dotyczy gdyż dopiero jesteśmy na etapie budowy i to tej najniższej - ławy będą zalewane w najblliższy poniedziałek ale przeczytałem tzn. Żonka przeczytała artykuł z 7/04 Muratora o podsumowujący tą ankietę. I ...Żoneczka jest wciąż pełna obaw a ten artykuł to "jest jak o nas" powiedziała. Wszystkie problemy nas dotyczą.Jako pierwsi zaczynamy, żadnych sąsiadów, pusto, cicho, 20 km do Skweru Kościuszki w Gdyni, ciągłe życie w samochodzie, w przyszłości dzieci i ich szkoły ... Jestem zły, że ten artkuł się ukazał. Zdołowaliście mi Żoneczkę na całego. Aż się pokłuciliśmy (ale tylko na chwilę). Już lepszy byłby artykuł "dlaczego nie warto mieszkać w mieście" a nie ten, który dołuje właśnie takich jak my inwestorów budujących się na wsi. Wiem, że za kilka lat to wszystko się zmieni i w najbliższej naszej okolicy wyrosną następne domki i będzie dużo lepiej ale teraz szukam wszelkich artkułów i dobrych słów by podtrzymać nas na duch w tak cięzkim zadaniu jak budowa na wsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 27.06.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 W miarę upływu lat zmieniam poglądy. Obecnie chciałbym mieszkać w miejscu gdzie diabeł mówi dobranoc. Na odludziu, nad brzegiem dużego jeziora Brzeg oczywiscie porośniety lasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 27.06.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Budujecie, mieszkacie: - na wsi, 8 km od centrum Wybierając działkę kierowaliście się: - właściwie to chcieliśmy w konkretnej miejscowości a reszta się sama dopasowała, bo i piękny krajobraz i rodzina blisko Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór, od razu wiedzieliśmy co nas czeka Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - rano jeszcze nie jechałam w stronę pracy, zdarza się, że jeżdżę na budowę i jest naprawdę szybko, zero korków, jeszcze dodam, że z doświadczeń innych wiem, że dojazd trwa ok 10-15 min max, zależy Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - 2 samochody, nawet nie wiem kiedy i co ile kursuje autobus, ale przystanek mam jakieś 200 m od domu Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min max Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? cisza, spokój, śpiewające ptaszki, brak smogu, wiele innych, których teraz nie pamiętam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? wypady w weekendy do pubu Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? w miejscowości jest szkoła więc nie będzie problemu Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? nie jestem sobkiem ale integrować i udzielać się specjalnie nie będę ciekawe czy za rok moje odpowiedzi będą takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolly 29.06.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 No więc odpowiadam: Budujemy: - na wsi, 10 km od centrum Szczecin Dąbie Wybierając działkę kierowaliście się:- działkę dostaliśmy od przyszłej teściowej, choć chcieliśmy właśnie w tym miejscu budować Czy mieszkanie na wsi to:- świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - do 20 min. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta:- samochód - mamy 1 samochód, ale są też autobusy podmiejskie- autobus podmiejski - jak często kursuje? - tego jeszcze nie wiem Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania:- do 20 min.-Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu?Cisza, spokój, błogość. Można po ciężkim dniu naprawdę odpocząć, nie trzega uciekać, wystarczy kilka godzin na polu lub w lesie, popatrzeć na brykające konie lub byczki i .... Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś?Rezygnacja to chyba ze zbyt częstego życia towarzyskiego i rozrywkowego, niedogodności: żadkie odwiedziny rodziny i znajomych (dla ludzi z blokowisk trochę za daleko) - ale to ma też swoje plusy - jadę do pubu lub disco, kiedy mam ochotę, odwiedziny też raz na miesiąc można przeżyć, częste są zbyt męczące... Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci?- no właśnie ten problem pojawi się w tym roku, jeszcze go rozważam, ale bardziej skłaniam się, że będzie uczęszczało na miejscu, pozna kolegów i będzie im raźniej, będą mogli się odwiedzać Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi?O tak, na pewno się będziemy udzielać, niestety aktualna kadencja na sołtysa mnie ominie, ale w następnej chcę startować, wiem, czego brakuje na wsi i co chciałabym zmienić, a co rozwinąć - koniecznie muszę się udzielać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 29.06.2004 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Jest już artykuł w nr 7/04 MURATORA, w którym wykorzystałem też Wasze doświadczenia, Zapraszam do lektury.Autor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 29.06.2004 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Redakcja napisał: Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście - na wsi, ......13........(ile) km od centrum............Łódź............(jakiego miasta) Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu-Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich- sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - konieczność, bo cena działki niższa - świadomy wybór + atrakcyjna cena działki Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. - do 30 min.- do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – ile aut? 1-docelowo 2- autobus miejski - jak często kursuje? co 30 min- autobus podmiejski - jak często kursuje? busiki co 5-10 min - kolej - jak często kursuje? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. - ponad godzinę - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Widoki na pola i lasy, świeże powietrze, duży ogród, odstresowanie i odpoczynek Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jakimi? Jeszcze nie mieszkamy, ale pewnie będą, dłuższe dojazdy, drogie taksówki w nocy lub jazda samochodem na wieczorne imprezki. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone - uczą się na miejscu na wsi Dlaczego? Jeszcze nie mamy, ale jeżlei nie do Łodzi, to będziemy dowozic do pobliskiego Strykowa-ok. 3 km., szkoła w mojej wsi jest maleńka i nie cieszy się dobrą opinią mieszkancow Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? tak, zakres-jeszcze nie znany, póki co z najblizszymi sąsiadami skłądamy wspólne petycje o oświetlenie na ulicy czy wycięcie starych drzew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 30.06.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Redakcja napisał: Jest już artykuł w nr 7/04 MURATORA, w którym wykorzystałem też Wasze doświadczenia, Zapraszam do lektury. Autor Dla drogiej Redakcji jest Tutaj Moja propozyjcja i zażalenie w sprawie tego właśnie artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 30.06.2004 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Redakcja napisał: Jest już artykuł w nr 7/04 MURATORA, w którym wykorzystałem też Wasze doświadczenia, Zapraszam do lektury. Autor Czytaliśmy Czy to znaczy, że temat jest spalony i nie można odpowiedzieć, choćby dla samego siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 14.07.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Redakcja napisał: Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - w mieście Wybierając działkę kierowaliście się: - sąsiedztwem znajomych i rodziny - bliskością do pracy - bliskością do szkoły Czy mieszkanie na wsi to: - nie dotyczy Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - parę minut marszu Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - buty, rower, samochód Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - nie dotyczy Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? - dojazdy, szkoła dzieciaków - generalnie wszędzie jest upierdliwie daleko Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? -nd Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? -nd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trollica 14.07.2004 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 mieszkacie: -na wsi Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - czas nie jest ważny, chcę mieszkać na wsi – dojeżdżam Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód -pks--kursuje tylko do piatku Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 40 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Jakimi? jest cisza i spokoj Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? -czas poswiecony na dojazd do miasta -daleko do lekarza -daleko do pracy -daleko do kina itp Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? hm...trudne pytanie[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 14.07.2004 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Wakmen napisał: Ta ankieta jeszcze nas nie dotyczy gdyż dopiero jesteśmy na etapie budowy i to tej najniższej - ławy będą zalewane w najblliższy poniedziałek ale przeczytałem tzn. Żonka przeczytała artykuł z 7/04 Muratora o podsumowujący tą ankietę. I ... Żoneczka jest wciąż pełna obaw a ten artykuł to "jest jak o nas" powiedziała. Wszystkie problemy nas dotyczą. Jako pierwsi zaczynamy, żadnych sąsiadów, pusto, cicho, 20 km do Skweru Kościuszki w Gdyni, ciągłe życie w samochodzie, w przyszłości dzieci i ich szkoły ... Jestem zły, że ten artkuł się ukazał. Zdołowaliście mi Żoneczkę na całego. Aż się pokłuciliśmy (ale tylko na chwilę). Już lepszy byłby artykuł "dlaczego nie warto mieszkać w mieście" a nie ten, który dołuje właśnie takich jak my inwestorów budujących się na wsi. Wiem, że za kilka lat to wszystko się zmieni i w najbliższej naszej okolicy wyrosną następne domki i będzie dużo lepiej ale teraz szukam wszelkich artkułów i dobrych słów by podtrzymać nas na duch w tak cięzkim zadaniu jak budowa na wsi. Podpisuje sie pod tym wszystkimi czterema konczynami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 14.07.2004 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2004 Redakcja napisał: Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - na wsi, 25 km od centrum Warszawy Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - również ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - czas nie jest ważny, pewnie ok 30 min. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód ? 2 szt.t? - autobus miejski - co 10 min. - autobus podmiejski - 15 min - kolej - co 20 min. Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. - do 30 min. - do 40 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? Ptaszki, znam wszystkich sąsiadów, pani w sklepie już mnie zna (mimo, że jeszcze nie mieszkam itd, kwestie oczywiste) Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Moim zdaniem, jedyną niedogodnością jest przyrost czasu dojazdu do miejskich rozrywek (jeśli takich potrzbujemy) no i transort pociech na różne zajęcia (dziennie, pewnie będzie ok. 30 min.) Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się w mieście, są (będą) dowożone Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? Jasne, że tak. Zebrania na ulicy, poznanawanie sąsiadów, sam urok. Ja na swojej klatce nie znam nawet połowy "swoich" sąsiadów. A od rozpoczęcia budowy znam już 90% sąsiadów z ulicy. Sami młodzi ludzie z całkowicie innym podejściem. Wspieramy się a jak trzeba to organizujemy wspólne działania w stosunku do urzęgu, bo jak wiadomo "w kupie siła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 19.07.2004 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Redakcja napisał: Prosimy o odpowiedź na kilka pytań: Budujecie, mieszkacie: - na wsi,2 km od centrum miasteczka na Podlasiu Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu -- Park Narodowy - sąsiedztwem znajomych i rodziny (tescioweie za płotem, mama 7 minut piechotą - bliskością do pracy - bliskością do szkoły - przede wszystkim ceną działki Czy mieszkanie na wsi to: - cena działki niższa - świadomy wybór -- cisza spokój, wszyscy się znają Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? - do 30 min. marszu do pracy mi, zaś dla męża 30 minut jazdy samochodem Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód sztuk 1 - kolej co 30 minut pociąg Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 30 min. - do 40 min. - do 60 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? cisza spokój.. wszyscy znajomi... przyroda na wyciądniecie ręki Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? nie niewiąże się Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? wszystkie szkoły w zasięgu 30 - 40 minut piechotą oprócz studiów studia 30 minut autem Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? żyje się razem to i się uczestniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 19.07.2004 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2004 Budujecie, mieszkacie: - - na wsi, 7 km od centrum Stargardu Szczecińskiego Wybierając działkę kierowaliście się: - urodą krajobrazu - bliskością do pracy - bliskością do szkoły Czy mieszkanie na wsi to: - świadomy wybór Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum? parę minut marszu - do 20 min. Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód – 1 auto - autobus miejski - 2 x godzine - kolej - 1 godzine? Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania: - do 20 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu? - spokój, cisza- dużo miejsce dla dzieci do zabawy Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci? - uczą się na miejscu na wsi Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi? - czemu nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 20.07.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Mieszkaliśmy przez dwa lata na wsi (15 km od miasta, w którym pracujemy). Było kilka plusów, mnie przede wszystkim urzekała przestrzeń, brak sąsiadów zaraz za płotem, cisza i spokój, ale utrudnienia związane z codziennym życiem przekonały nas, że chyba wygodniej będzie w mieście. Kupiliśmy działkę w mieści (a raczej miasteczku: 40tys. mieszkańców), ale w bardzo spokojnej, willowej dzielnicy graniczącej z wioską. Atuty to: dobra komunikacja, bliskość do pracy, szkoły, urzędów, centrum, itp., działka w sam raz (10 arów), poprzednio mieliśmy dużo więcej i koszenie trawy stawało się koszmarem; spokój, mili sąsiedzi, kanalizacja w planie; Mieszkanie na wsi wymaga posiadania dwóch samochodów, a kiedy będziemy mieć dzieci, pojawiłby się problem: jak dowozić je do szkoły, o zajęciach pozaszkolnych nie wspominając. Zatem - miasto, ale małe i spokojna dzielnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 20.07.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2004 Budujecie, mieszkacie:- mieszkamy w miasteczku,- budujemy we wsi obok tego miasteczka Wybierając działkę kierowaliście się: - niemalże bedziemy mieszkać w tym samym miejscu, a nasza działka znajduje się w ładnym miejscu, w okolicy z "perspektywami",- mamy blisko do pracy (10 min) i rodziny (6 min). Czy mieszkanie na wsi to:-świadomy wybór, od urodzenia oboje mieszkamy w domach prawie na wsi. Ile czasu zajmuje dojazd rano do centrum?- Centrum czego? - W-wy - 45 min. - Grodziska - 10 min. - wszystkie inne interesujące nas centra - 10-15 min Co jest zasadniczym sposobem komunikacji z domu do miasta: - samochód - szt. 1- kolej - 2 razy na godz. Jaki czas dojazdu jest do zaakceptowania:- do 40 min. Czy mieszkanie na wsi wiąże się z dodatkowymi atutami domu?TAK- Cisza, spokój, swieże powietrze, możliwość posiadania dużej działki Czy mieszkanie na wsi wiąże się z niedogodnościami i koniecznością rezygnacji z czegoś? Nie, dla nas żadne zmiany, a żyje nam się wygodnie. Jak mieszkając na wsi rozwiązujecie (-ecie) dylemat edukacji dzieci?Będą sie uczyły niemal pod domem (6 min drogi autem) Czy zamierzacie uczestniczyć w życiu lokalnej społeczności na wsi?TAK Jest nieźle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 21.07.2004 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Taka myśl mi przyszła do głowy: jak duże jest owo "miasto" w naszych rozważaniach? Bo jeśli 20 - 30 tys, to nie ma czym sobie głowy zawracać. Tam , jak na wsi, ludzie w większości się znają. I atmosfera też nie koniecznie jest wielkomiejska. Róznicowanie "miasto - wieś" można zaczynać, kiedy to pierwsze ma co najmniej 150 tys. mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 21.07.2004 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2004 Hmm. Sluszna uwaga. Proponuje by kazdy dopisal w miare mozliwosci wielkosc swojego "Miasta".W swojej wypowiedzi zaznaczalem o co chodzi. Ale mysle, ze generalnie to jako miasto traktujemy Warszawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts