Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin - jak daleko od kosza ?

_olo_

Recommended Posts

Witam.

Mam parę pytań odnośnie budowy kominów/

Czy są jakieś bezpieczne - ze względu na odprowadzanie wody z dachu i ewentualne problemy z przeciekaniem - minimalne odległości lokalizacji komina od koszów ?

Druga sprawa - przyglądając się kominom z klinkieru w mojej okolicy zastanawia mnie jak się je muruje, że na licu widać piękne całe cegły (wozówki) w każdej warstwie przy czym komin jest dwurzędowy (jak mój) - czy nie ma w przypadku murowania takich kominów konieczności przewiązywania wewnętrznych przegród - wówczas widoczne w licu były by również główki cegły, nie tylko wozówki ??? Czy może wiąże się to w jakiś inny sposób (bednarka ??)

Czy murowanie komina ze zwykłej cegły i oklejenie płytką klinkierową imitującą cegłę zdaje egzamin ?

pzdr

Komin w miarę możliwości jak najdalej od kosza. Część takich kominów to obmurowane systemówki. Oklejenie zdaje egzamin choć czasami jakaś płytka potrafi odpaść.

W załączeniu atrapy kominów z moich realizacji oklejone płytkami imitującymi cegły i pełne fugi. Pozdrawiam.

P1040042.jpg

P1030198.jpg

Odnośnie przewiązywania, jeżeli jest to komin w kalenicy to nic się nie robi. Jeżeli z połaci to łaczniki metalowe (zagiete druty zbrojeniowe od fi4 do fi8 ).

Dzisiaj byłem na budowie gdzie dwie lukarny łukowe są w odległości 60cm, no i niestety jak nawaliło śniegu to pojawiły się przecieki

Dzięki za wskazówki.

U mnie komin wychodzi ok 0,75 od kosza ale chce zwiększyć nieco nachylenie daszka nad wykuszem tak, że się zbliży do 0,4-0,5m ale patrząc na fotografie p. Andrzeja widzę, że czasem i niemal w koszu komin stoi i jest git :)

Komin w całości z cegły murowany - 7 kanałów, nad dachem się zastanawiam czy cegła zwykła + jakieś wykończenie na zewnątrz (siatka + klej + zwykły tynk akrylowy bezpośrednio na cegłę, płytki etc) bo z murowaniem ze zwykłej cegły sobie poradzę, czy klinkier - tu dzięki za pomoc w kwestii wiązania - zwykły drut nie będzie korodując odspajał komina ? Nie trzeba tu jakiegoś ocynkowanego stosować ? Komin 1,5m poniżej kalenicy.

To jeszcze pytanie o struktonit - jak się mocuje do komina, czy można bezpośrednio na goły komin czy ocieplać wełną/styropianem, jak się uszczelnia rogi komina wykończonego struktonitem przed wnikaniem wody ?

W zasadzie to kiedy trzeba w ogóle ocieplić komin a kiedy można sobie to podarować i wykańczać lico bezpośrednio na wymurowany z cegły komin?

pozdrawiam

Edytowane przez _olo_

Płytki włóknocementowe czy łupek montujemy na stelażu odeskowanym. Zawsze warto komin ocieplić a to z dwóch powodów: po pierwsze likwiduje się przemarzanie po ścianach komina a po drugie likwiduje się zimny czop powietrza, który czasem uniemożliwia grawitacyjną wentylację. W załączeniu kilka zdjęć z moich realizacji. Pozdrawiam.

P1030217.jpg

P1030656.jpg

P1030422.jpg

P1030431.jpg

P1030636.jpg

A niby co ma się zapalić skoro klinkier stanowił elewację kominów, a że była to dziurawka zaczęła przeciekać. Niestety tak doradzał murz. Po nieskutecznych próbach uszczelnienia fug rozwiązaniem stała się miedziana płytka elewacyjna. Pozdrawiam.

Miałem na myśli wymagania prawne a nie rzeczywiste zagrożenie zapłonem łat i deskowania:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

Rozdział 6

Wymagania przeciwpożarowe dla palenisk i instalacji.

Art 265. 4

"Piec z kamienia, cegły, kafli i podobnych materiałów niepalnych oraz przewody spalinowe i dymowe powinny być oddalone od łatwo zapalnych, nieosłoniętych części konstrukcyjnych budynku co najmniej 0,3 m, a od osłoniętych okładziną z tynku o grubości 25mm na siatce albo równorzędną okładziną - co najmniej 0,15 m.

Jak tu się ma legalność i poprawność techniczna łacenia komina pod struktonit np ?

Witam.

Czy są jakieś bezpieczne - ze względu na odprowadzanie wody z dachu i ewentualne problemy z przeciekaniem - minimalne odległości lokalizacji komina od koszów ?

Z tego co się orientuję nie ma tego typu zaleceń budowlanych. Jedyne co można w tej sytuacji poradzić to podejść do sytuacji ze zdrowym rozsądkiem. Stawianie komina bardzo blisko kosza dachowego może spowodować zaleganie wody i śniegu przy podstawie komina. Poza tym komin będzie narażony na większe podmuchy wiatru. Jeśli więc nie ma konieczności - wynikającej np. z takiego a nie innego projektu - stawiania komina tuż przy koszu dachowym, to warto zrobić kilka metrów odstępu.

Czy murowanie komina ze zwykłej cegły i oklejenie płytką klinkierową imitującą cegłę zdaje egzamin ?

Można :) Jak mam doklejone płytki Terca i wciąż trzymają się solidnie po zimie. Ale oczywiście trzeba się liczyć z tym, że po latach może się coś z nimi stać, bo nie jest to na pewno super optymalne rozwiązanie!

Wiem, że to trochę nie w tym dziale ale odnośnie tynkowania komina wykonanego ze zwykłej cegły - czy można tu zastosować cienkowarstwową zaprawę do siatkowania styropianu - jest dość wodoszczelna tzn zasiatkować i przeciągnąć taką zaprawą ze dwa razy i pomalować lub niesiatkować i przeciągnąć komin taką zaprawą do siatki a na to farba/tynk silikat/akryl taki jak na elewacje lub jakieś płytki elewacyjne ?

Ewentualnie czy można postąpić z kominem jak z elewacją - styro na kleju + siatka + jakieś wykończenie powierzchni ?? Blacharka wtedy pod styro czy też w zacięcie ?