Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras na wysokości - jakie wymiary elementów konstrucyjnych ? Prośba o pomoc.

Zygmunt_

Recommended Posts

Szanowni,

Planuje budowę tarasu, dzisiaj tylko taras, za jakiś czas zadaszenie.

Taras ma mieć 600 cm na 400 cm, podłoga będzie na wysokości 140 cm.

Będzie umiejscowiony w rogu działki z jednej strony będzie mur ogrodzenia, z drugiej dom.

Stopy fundamentowe będą zbrojone, słupy albo z bloczków fundamentowych zbrojonych albo zbrojone szalunki papierowe.

Będę to wszystko wylewał z własnej betoniarki.

Na te słupki chciałem połozyć 2 dwuteowniki (jaki wymiar ? 150x150 mm będzie ok ? )

Następnie legary co 50 cm i ostatecznie deski grubości 24mm.

Zastanawiam się czy moja konstrukcja nie jest zbyt pancerna, a możę jest zbyt słaba.

Co sądzicie ? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.

Rysunki:

http://i.imgur.com/WVm4APb.jpg

http://i.imgur.com/fekBYQf.jpg

- Planujesz jakiś spadek ? Z ułożenia legarów wnioskuję że deski będą montowane równolegle do muru i prostopadle do budynku - pytanie czy woda nie będzie ściekać w stronę domu

- nie wiem jakie legary planujesz zastosować, ale moim zdaniem zwis 100 cm jest trochę zbyt duży. Ja dałbym jednak 3 dwuteowniki (czy tam inne belki) i zrobił w układzie 50-150-150-50. Nie potrafię tego policzyć, ale tak czuje ;-) No chyba że planujesz jako legary zastosować "krokwie" np. 8x15 cm ;-)

- dwuteowniki 150x150 faktycznie wydają się być nieco przewymiarowane. Na czuja dał bym profil prostokątny, jakoś 40x100x3-4 mm lub 40x120x3-4 mm lub coś podobnego (policzyć ugięcia nie potrafię). Do profila chyba łatwiej będzie przymocować legary (w sensie wiercenia otworów).

- stopy fundamentowe chyba bym odpuścił (szkoda robory). Świdrem do sadzenia thuj'i zrobił bym otwory, szalunek wielokrotnego użycia z kawałka rozciętej rury PCV (160 lub większej), spięty jakimiś klamrami. No chyba że chcesz wylać na raz, wtedy chyba faktycznie lepiej (taniej) kupić kartonowy.

- Planujesz jakiś spadek ? Z ułożenia legarów wnioskuję że deski będą montowane równolegle do muru i prostopadle do budynku - pytanie czy woda nie będzie ściekać w stronę domu

- nie wiem jakie legary planujesz zastosować, ale moim zdaniem zwis 100 cm jest trochę zbyt duży. Ja dałbym jednak 3 dwuteowniki (czy tam inne belki) i zrobił w układzie 50-150-150-50. Nie potrafię tego policzyć, ale tak czuje ;-) No chyba że planujesz jako legary zastosować "krokwie" np. 8x15 cm ;-)

- dwuteowniki 150x150 faktycznie wydają się być nieco przewymiarowane. Na czuja dał bym profil prostokątny, jakoś 40x100x3-4 mm lub 40x120x3-4 mm lub coś podobnego (policzyć ugięcia nie potrafię). Do profila chyba łatwiej będzie przymocować legary (w sensie wiercenia otworów).

- stopy fundamentowe chyba bym odpuścił (szkoda robory). Świdrem do sadzenia thuj'i zrobił bym otwory, szalunek wielokrotnego użycia z kawałka rozciętej rury PCV (160 lub większej), spięty jakimiś klamrami. No chyba że chcesz wylać na raz, wtedy chyba faktycznie lepiej (taniej) kupić kartonowy.

Witaj!!

Dziękuę za odpowiedź! Tak, deski będą równolegle do muru. Całość będzie odylatowana od muru i domu.

Planuję spadek 1,5%-2% w stronę ogrodu.

Muszę oddalić się od fundamentu domu i fundamentu muru bo mój fundament będzie trochę niżej. 50 od osi słupka to chyba będzie mało.

Też mnie te zwisy martwią.

Całość może trochę ważyć, myślisz, że taki fundament słupowy wystarczy ?

Witaj!!

Muszę oddalić się od fundamentu domu i fundamentu muru bo mój fundament będzie trochę niżej. 50 od osi słupka to chyba będzie mało.

Też mnie te zwisy martwią.

Całość może trochę ważyć, myślisz, że taki fundament słupowy wystarczy ?

50cm od fundamentu - moim zdaniem w niczym to nie przeszkadza. Nie widzę potrzeby oddalania się od fundamentu domu. A niech nawet te słupy stoją na ławie fundamentowe domu - ani ławie ani słupom nic złego się nie stanie (bo i co miało by sie stać).

Niech ta cała konstrukcja waży i ze 3 tony (razem z gośćmi 4). Na jeden słupek przypada 4000 / 6 = 666 kg. Powierzchnia słupka (załóżmy fi 20) to 10*10*3,14 = 314 cm2. Czyli na 1 cm2 przypada 2,1 kg.

Jak stanę na jednej nodze na palcach, to moja stopa styka się z ziemią na powierzchni strzelam 50 cm2, przy mojej wadze to podobny nacisk na 1cm2 jak powyżej. Może głupie poprównanie, ale jakoś specjalnie się nie zapadam w ziemię w takiej pozycji ;-)

• 4 weeks później...
Ja również planuję taras na wysokościach..ze względu na skarpę..Nie wiem czy w dobrym wątku pytam, ale może ktoś wie..Zastanawiam się, czy ze względu na koszty (fundamenty, zbrojenie, etc.) zamiast takiego tarasu na skarpie, nie zrobić zaraz za drzwiami od tarasu kilku schodków w dół i większego tarasu na poziomie gruntu.Przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł, żeby zrobić taras z kostki, ale nie wiem czy to się da u mnie..Planuję taras ok.40m2, ale w najwyższym miejscu od gruntu jest 1,5m wysokości..Da radę przy takiej różnicy poziomów zrobić taras z kostki?