lukasz69karolina 03.07.2013 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 na pewno DASZ RADĘ cesarki nie są aż takie złe - miałaś jedną po 7h parcia to byłaś wykończona i też masz inne nastawienie przez to... ja miałam dwa cięcia - pierwsze tak jak Ty, ale po 2h... drugie cięcie już było planowane i od 6tego miesiąca ciąży wiedziałam o nim... i zdecydowanie lepiej było, psychicznie dla mnie i fizycznie już wiedziałam z czym to się je i szybciej doszłam do siebie (nie wiem jak Ty ale ja w obu przypadkach miałam znieczulenie w kręgosłup i byłam przytomna... przy drugiej nawet widziałam jak małą wyjmują bo się w oknie wszystko odbijało ) a co to tv to ja podziwiam... nie dałabym rady - u mnie musi grać całe dnie, mogę nie patrzeć ale jakieś dźwięki muszą być w chałupie no i potwory domagają się ulubionych bajek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Wiesz Karola... w cesarce nie chodzi mi o sam poród, bo tu faktycznie nie ma specjalnie na co narzekać. Nic nie boli, nie męczysz się, szybko, sprawnie... (mnie tylko dziwnie się tak jakoś leżalo, a oni sobie tam szarpali, wyjęli mi dziecko i mówią "urodziła Pani" - takie to trochę hmmm... jałowe. Ale to powiedzmy mój jedyny zarzut, nic "nie do przeżycia", w naturalnym jest chyba mniej komfortowo, więc można uznać, że się czepiam ). Problemem dla mnie jest właśnie to co się dzieje potem. Dochodzenie do formy, a raczej do stanu "możliwości samoobsługi" zajęło mi 2 tygodnie. Wstawanie, siadanie (i wszystkie czynności powiązane), nawet proste stanie czy mycie się - no conajmniej niewygodne, o ile momentami nie niemożliwe. Po porodzie SN jest dużo szybciej i łatwiej... Co do TV to na początku myślałm podobnie ale okazało się, że przetrwałam pół roku i da się . Gdyby to neta zabrakło, to było by źle... Czasem jakąś bajkę czy filmik puszczaliśmy sobie z lapka podłączonego do TV. Poza tym dużo też na kompie się ogląda. Ale faktycznie na sam fakt posiadania pełnego pakietu programów dostępnych "na guziczek" - SIĘ CIESZĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 A teraz troszkę z innej beczki. Krążąc po wątkach różnych forumek, zostałam "natchnięta" również do tego, żeby USZYĆ SOBIE SAMEJ ROLETKI RZYMSKIE! Wiem, że łapię 10 srok za ogon. Wiem, że proces ich szycia będzie rozciągnięty w czasie - mocno! Ale co tam Jakby się nic nie działo to dopiero było by źle Od narendil pożyczam sobie filmik, żeby mi nie uciekł: Zanim się za to zabiorę to faktycznie chyba trochę minie. Najpierw z roślinkami się uporam. I zacznę od uszycia jednej na próbę... Tylko spokój nas uratuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 03.07.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Asiu, to widzę, że u nas odwrotna kolejność Ja najpierw uszyłam rolety, a dopiero teraz zabieram się za roślinki. Tylko u mnie przestrzeń roślinkowa o wiele mniejsza Z roletami poszłam na żywioł. Od razu zabrałam się za docelową na docelowym materiale. To naprawdę nie jest trudne. Jedyne, co może być uciążliwe, to dokładne wymierzenie i zaprasowanie tkaniny. I tu rzeczywiście polecam próbę. A reszta to pikuś, pan pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 O Ania - dobrze, że jesteś to pociągnę jeszcze te roletki, nie będę Venusce przestrzeni zabierać A jeszcze pytanie o to, który mechanizm jest lepszy: łańszkowy, czy sznurkowy. Bo ja będę pod rzymskimi miała rolety takie zwykłe okienne i one też będą na tych łańcuszkach, więc może dla odelżenia przydało by się, żeby rzymskie miały tylko delikatne sznureczki? Tylko ci z sunshine, u których Ty brałaś mają chyba tylko łańcuszki...? Trochę zamieszania, żeby się połapać w tym co trzeba dokupić do zestawu, a co nie. Zamierzam tam zadzwonić i niech mnie nawigują I na próbę kupię jeden zestaw. Jak ogarnę temat to wtedy też zrobię masówkę Co do kolejności - hihi. Faktycznie ważniejsze chyba najpierw się osłonić (tym bardziej, że nie mamy rolet zewnętrznych), ale jak już pół roku miałam w domu Big Brothera to mi już na tym etapie absolutnie nie robi różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 03.07.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) Asiu, jak dla mnie mechanizm sznurkowy ma olbrzymią wadę: sznurek Mieliśmy toto w poprzednim mieszkaniu. Przy podwiniętej rolecie sznureczki sięgały do ziemi (okno standardowe, na normalnej wysokości). Jakoś szło z tym żyć, bo pod oknem stała szafka, ale kilka razy Jakubowi udało się szarpnąć. A, i mechanizm sznurkowy trochę inaczej działa. Sznureczki zbiegają się na górze rolety i stopień jej rozwinięcia regulujesz pękiem sznureczków. Wystarczy, że któryś się gdzieś zaczepi albo wyciągnie i już jest krzywo. Rany, rozumiesz coś? Z mechanizmem łańcuszkowym nie ma tego problemu. Łańcuszek jest zawsze stałej długości (pani doradziła mi bodajże 1,7m i jest ok). Nic się nie plącze. Popatrz: W zestawie dostajesz wszystko, co potrzeba oprócz patyczków. Te trzeba dokupić osobno. A, i jeśli planujesz wzorzystą tkaninę, to zamiast szycia tuneli z materiału, musisz je sobie naszyć (też do kupienia oddzielnie). W moim przypadku, pani okazała się pomocna. Odpowiadała cierpliwie na każde pytanie. Dużo tych rolet planujesz? Przepraszam, nie doczytałam dokładnie Jeśli tak, to może rzeczywiście zacznij od jednej. Edytowane 3 Lipca 2013 przez narendil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 No dzięki za opinię o sznureczkach Już dzwoniłam do nich. Chyba wszystko wiem. Łącznie mam 9 okien do ubrania w rolety rzymskie. Najpierw jedno, a potem zależnie od rezultatów... Mam słabą maszynę i w ogóle ja słabo szyję - hihi. Dlatego muszę zobaczyć, czy to wystarczy, żeby jakoś to wyglądało Ale dzięki, dzięki, dzięki Ania! :* Tobie wyszło super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 03.07.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Asiu, nie ma za co A propos szycia, to ja maszynę dostałam od Mikołaja Więc moja kariera krawiecka nie jest zbyt długa. Grunt, to szyć prosto. A liczbę okien masz imponującą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 No właśnie z tym szyciem prosto... hihi... Na szczęscie też okna mam w miarę podobnych rozmiaryach i nie całe ściany okienne (jak u Twojego Kubusia), tylko zwykłe okna - okna A skąd brałaś materiały? Ja już coś sobie w eurofiranach upatrzyłam, ale nie wiem czy wszystko mi się tam znajdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 03.07.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Asiu, rolety u Jakuba uszyte są z zasłon kupionych w Castoramie. Grube, 100% bawełna, doskonale zaciemniają. A te kolorowe prostokąciki to efekty wizyt w szmateksach. Do salonu planuję uszyć z zasłon z IKEA. Potrzebuję czegoś szarego, lekkiego i nierujnującego budżetu, a te vivany doskonale spełniają wszystkie kryteria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Nooo, narendil - coraz lepiej! Vivany będą ok do mojej sypialni . I jeszcze dół już pięknie wykończony Ja właśnie takie potrzebuję materiały "gazowe" przepuszczające światło dzienne (to mają być altenatywy do firanek, bo pod spodem będą podgumowane roletki - alternatywy do rolet zewnętrznych ) Proszę o wystawienie rachunku za doradztwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
narendil 03.07.2013 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Proszę o wystawienie rachunku za doradztwo Rachunek opiewa na wstawienie zdjęć wytworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Rachunek opiewa na wstawienie zdjęć wytworów No to DEAL! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 22:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Mechanizm roletkowy zakupiony! W weekend lub tuż po jadę do Ikei po materiały Dobra, to teraz inna sroka - powrót do pomponów. Wprawdzie to co mam to tylko wstęp do tematu. Najpierw nabyłam złogi "promocyjnej" włóczki na allegro: http://imageshack.us/a/img19/9200/hudp.jpg Jednocześnie doszła mi zamówiona maszynka: http://imageshack.us/a/img12/1474/nu00.jpg I szybkie efekty jej działania: http://imageshack.us/a/img835/9720/f4v5.jpg Następnie stwierdziłam, że ta wełna kolorowo - neonowa jest za cienka. Więc domówiłam kolejną partię w różnych kolorach. Czekając na... nastukałam "kilka" sztuk: http://imageshack.us/a/img40/2291/5b7.JPG Ale nie chciałam się rozkręcać za bardzo, bo wolałam poczekać na to: http://imageshack.us/a/img11/1403/f9hh.jpg http://imageshack.us/a/img854/3765/91o.jpg Dzisiaj przyszło! Wprawdzie nie jest to też aż tak gruba wełna jak liczyłam, ale myślę, że przynjamniej kolory sa fajowe. A że jutro nastąpi ceremonialne podłączenie TV w moim domu (i to w godzinach przedpołudniowych), zamierzam przez cały dzień zalegnąć na kanapie i stukać pompony! Mam nadzieję, że na wieczór będę miała się czym pochwalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.07.2013 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 (edytowane) A tymczasem chwalę się największą zdobyczą botaniczną, jaka zagości w moim ogródeczku. Przedstawiam Państwu Berberysa Kórnik lub Kelleris, szczepionego na pniu - okaz gigant! http://imageshack.us/a/img69/9796/ctb9.jpg http://imageshack.us/a/img594/1528/6vq1.jpg http://imageshack.us/a/img441/2957/l9n5.jpg http://imageshack.us/a/img189/1956/9tof.jpg I do niego 2 gratiski: trzmielina i jałowiec chiński, bądź sabiński - ktoś może rozstrzygnie? Zwróćcie Państwo uwagę na środek transportu jakim porusza się nasza gwiazda wieczoru - normalnie wehikuł Batmana! Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam Edytowane 3 Lipca 2013 przez asiazett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZIA5 10.07.2013 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Hej Asiazett Melduje ,że wreszcie Jestem na FM , i Dziękuje Bardzo za słowa wsparcia :hug: Ale u Ciebie widze teraz temat roslinek wypieraja pomponiki , Super pomysl i napisz gdzie można dostac taka maszynke to moze i ja cos spróbuje wymodzic No i napisz kiedy to maleństwo ma sie pojawic na świecie Sierpien dobrze kojarze ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 10.07.2013 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2013 Zuzia Nie wiem czy można tu zamieszczać takie linki, ale ja swój przyrząd kupiłam tutaj: http://www.fastryga.pl/przyrzad-do-pomponow.html Roślinki nie wypierają pomponików - w żadnym wypadku. Organizują się jednocześnie. Oto dowód: http://imageshack.us/a/img838/1330/z24g.jpg Zostały mi jeszcze 3 kolory do przerobienia na pompony i wtedy się zacznie najtrudniejsze - szycie podusi Do tych wszystkich sobieradkowych czynności dochodzi mi jeszcze szycie roletki rzymskiej. Zbieram się do tego jak sójka za morze, bo ciągle coś mam "ważnego" do zrobienia , ale zasłonki Vivan i mechanizm do rolety już czekają na biureczku na rozpoczęcie akcji mam nadzieję, że w tym tygodniu jeszcze mi się uda tych kilka przeszyć wykonać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 11.07.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 hej witam sie i znikam wroce jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Venus_m 11.07.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Asia trzymam kciuki za rolety ja też muszę wreszcie zamówić docelową tkaninę do kuchni i jeszcze raz uszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nesska 11.07.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 Asia a co będziesz robiła z tych pomponów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts