Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett


Tu może być sonda  

  1. 1. Tu może być sonda

    • 1
      0
    • 2
      0


Recommended Posts

Zadanie domowe zadane, to i zadanie domowe odrabiam.

 

Inspiracje kulinarne (na kokilki)

 

Przepisy na słodko:

 

1) Suflet od naszej forumowej Agawi (LINK)

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/836/6ioy.jpg

 

2) Owoce w cieście

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/28/pw1k.jpg

 

Przepis pewnie można zastosować dowolny. Ja w razie czego podaję taki (nie robiłam, to nie biorę odpowiedzialności, ale wygląda na prosty):

 

owoce

4 żółtka

4 łyżki cukru

150 ml. słodkiego wina (malga, porto,madera, ale i zwykłe słodkie białe będzie dobre)

 

Owoce ułożyć w wysmarowanych masłem kokilkach. żółtka ubić z cukrem do białości i wymieszać z winem. Polać kremem owoce. Kokilki wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i opiekać 15 minut. Podawać ciepłe.

 

3) Krem waniliowy z malinami w cieście francuskim (LINK)

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/689/yoht.jpg

 

4) Krem brulee - standard. Przepisu nie podaję, bo nie ma jeszcze sprawdzonego, a może któraś z Was, bo ja jeszcze nigdy nie robiłam (jak skoro nie miałam kokilek ;))

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/194/a3ml.jpg

 

Na niesłodko:

 

1) Jajka

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/191/1gln.jpg

 

np. tak:

 

4 jajka

12 plasterków wędliny drobiowej

1 mozzarella light

2 plastry cebuli

sól, pieprz

 

Wykładamy kokilki wędliną drobiową, tak aby powstały koszyczki. Wbijamy do nich po jajku. Sypiemy solą i pieprzem. Posypujemy każde jajko posiekaną na drobno cebulką i przykrywamy plastrami mozzarelli.

 

Zapiekamy ok. 10 minut w temp 150 st.

 

Albo tak:

 

- 4 duże jajka

- 4 łyżki płynnej kremówki 30-proc.

- 4 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku

- 4 łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki

- płaska łyżka masła

- sól

- pieprz

- gałka muszkatołowa

 

Do czterech małych kokilek wlej po łyżce kremówki, wbij po jednym jajku, oprósz solą, szczyptą pieprzu i gałką muszkatołową. Posyp posiekaną szynką, szczypiorkiem i kawałkiem masła. Przygotowane foremki wstaw do większego naczynia, wlej wrzątek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 15 min, aż jajka się zetną. Podawaj z grzankami z wiejskiego lub włoskiego chleba.

 

2) Kalafior z parmezanem i szynką

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/194/iezz.jpg

 

Przepis na 6 porcji:

- średniej wielkości kalafior

- 35 dag szynki

- 2 duże jajka (lub 3 małe)

- 1/2 szklanki śmietany kremówki (30 proc. tł.)

- łyżka startego parmezanu

- łyżka kaszy manny

- sól

- świeżo zmielony czarny pieprz

- gałka muszkatołowa

- masło i bułka tarta do foremek

 

1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Osącz dobrze na sicie i jeszcze gorący zmiksuj z kremówką na jednolite purée. Ostudź. Następnie wymieszaj z jajkami, kaszą manną i startym parmezanem. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

 

2. Szynkę pokrój w małą kosteczkę. połowę nałóż do 6 kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Przykryj purée kalafiorowym, posyp resztą szynki. Piecz 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni c. podawaj na ciepło.

 

3) Tiru riru - coś tam, coś tam - tymbaliki z kurkami (KLIK)

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/844/sgw3.jpg

 

Porozmawiajmy o formach...

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/401/ayqz.jpg

 

Byłam raz na imprezie, gdzie na przystawkę zaserwowali przeciętną jakąś majonezową sałatkę, tyle, że w miseczkach-koszyczkach z żółtego, zapieczonego sera. Ten nasz był starty na dużych oczkach. Będę próbowała też to zrobić...

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/541/x8ax.jpg

 

I dobry patent na każdą gulaszowatą potrawę - przykryć ciastem francuskim.

 

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/841/vvyk.jpg

 

Jak ktoś coś jeszcze ma do dorzucenia to poproszę - sama w końcu też szukam inspiracji.

 

Miętowe też dzisiaj zamówiłam :rolleyes:

Edytowane przez asiazett
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Asia mam nadzieje, ze teraz nas zasypuesz sprawdzonymimprzepisami :)

 

ja mam 4 niskie kokilki i jedna duza forme do tarty, gdy robie tarte szpinakowa to dla dzieci robie male tartaletki z szynka, serem i pomidorami :)

poki co,wiecej kokilek nie potrzebowalam, ale kto wie :cool:

 

z ciasta francuskiego robie czesto rozne przysmaki, ale tworze np kieszonki i na papierze w piekarniku pieke

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A miała ziemia drżeć w posagach ;)

 

Migotka, Aniqa - a żebyście wiedziały ile się musiałam laszczyć, żeby tak wyglądać ;)

 

Dzisiaj mam lenia na 150. W ogóle nie zajrzałam do pokoju Zuźki, żeby rozprawić się z zabawkowym kącikiem, ale... podziałałam trochę w kuchni z kokilkami ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co sprawdzę to powiem :yes: Tak się umawiamy ;)

oki oki :) trzymam za slowo ;)

 

dzis niedziela, ale siedze nad projektami, wczoraj znajomym pomagalam w projekcie kuchni i wybraniu sprzetow, a dzis pokazalam Megiske projekt lazienki :)

ale niestety nie ma jej i nie wiem, co poprawic .........

 

zatem u mnie weekend "na projektowo" :)

ale ja to lubie ;)

 

:bye:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...