Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett

Tu może być sonda  

1. 1. Tu może być sonda

• 1
      0
    • 2
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziewczyny,

Nie macie rozeznania w panelach:no:

Proponuję popatrzeć na nowości Quick Step. Świetne panele, długie dechy i szerokie, v fuga i inne bajery. Wyglądają bosko. Ale cena powyżej 100 zł. Oczywiście są i tańsze. Jeszcze dodam, że castoama to nie jest najwłaściwszy adres jeśli chodzi o panele. Tam to śrubki się kupuje:P

Ja w każdym razie jestem w szoku jakie to ładne i jakie to drogie...

Tylko kwestia ogrzewania... Przy podlogowym sprawa jest trudniejsza. Dodatkowo podkład pod podłogówkę do paneli kosztuje około 20 zł. Masakra jakaś. Taniej wychodzi z usługą kładzenia bo wtedy panele na 8 % vat. A tak btw to powiem Wam, że zgłupiałam. Nie wiem jaką podłogę wybrać tzn kolor. Zawsze chciałam ciemną, ale teraz to mi się i naturalne, ciepłe kolory podobają i jasne zupełnie. Ciemne wciąż też... Nie wiem co wybrać, boję się że za kilka lat mi się odmieni i bedzie d...a:sick:

Witaj Frania :welcome: :hug:

Mari - o podłodze to ciężko mi się wypowiedzieć, bo z deskami nie miałam do czynienia :no: Za to o schodach powiem, że to bardzo przyzwoita cena (sama dałam tyle za swoje, długo wyszukiwane, mocno negocjowane! Biorąc pod uwagę, że Ty z Warszawki - to chyba tym lepsza :yes:)

Natomiast o panelach to już chętniej. Mam panele. Wszędzie (w ogólnym tego słowa znaczeniu ;)). Na dole mam ze średniej półki panele marki Kronopol, o dość "wysokich" parametrach (AC 5, 12 mm grubości, v-fuga) za 46 zł/m2 przy czym ich przeciętna cena na tamten czas to było powyżej 55 zł/m2. Na górze mam panele też z kronopolu, ale gorsze parametry (AC 4, 8 albo 10 mm grubości, v-fugi brak :cry: - kupiliśmy je ze względu na cenę i kolor, nic poza tym ;)) Rzeczywiście trzeba dokupić 10% więcej, jak przy kaflach ;) Faktycznie dochodzą koszty podkładów, przy podłogówce tym bardziej, ale... oprócz niskiej ceny zakupu, zaoszczędziliśmy na tym, że Daro sam je położył. Po raz pierwszy w życiu to robił, ale da się :yes: Z deską już nie przejdzie :yes:

Panele a podłogówka...

Mam wszędzie ogrzewanie podłogowe. Nie posiadam nawet pół grzejniczka :no: (= ogrzewanie niskotemperaturowe) Rozważaliśmy w tej sytuacji tylko jedną kwestię... Większość paneli na rynku jest dostosowana do podłogówki, ale tylko w jednym aspekcie - żeby nie popuchły, nie rozeszły się, nie rozsypały, jak je się ciepłem potraktuje. Przy ogrzewaniu niskotemperaturowym obawa była odwrotna - czy panele nie zatamują tego i tak małego ciepła. W domu u mojego taty położyli sobie panele, które są dostosowane właśnie na tą okoliczność czyli oddają maksymalną ilość ciepła jaką mogą... To panele marki balterio. Piękne :rolleyes: :yes: 120 zł/m2. Szczerze? Oprócz walorów estetycznych (które z czasem też wiadomo - tracą na wartości ;)) nie zauważam różnicy.

mi jest zwyczajnie zagoraco w stopy, pomimo papci na korku , pozatym takie ogrzewanie ciężko -rozbujać- tzn. cały czas trzeba palić , dla nas trochę bez sensu bo często nas nie ma (a wiadomo palenie to koszty) no i najważniejsze nie podobają mi się zwyczajnie kafle w pokojach (a jak wiadomo najlepiej oddają ciepło) młoda ma w pokoju 20 m. panele na ogrzewaniu podł. quick stepa i jest róznica w temperaturze u niej jest chłodniej :(

w salonie 1 ścianę mam ogrzewaną ale popękała :(

hmm wczoraj szampanem sie tutaj lalo... ciekawe co dzisiaj.. bo ta kawa to tak jakos nie teges.. za slaba w % :lol2:

A co Ty Meli nie widzisz, że to kawa po kapitańsku? :rotfl: Zdrówko! http://emotikona.pl/emotikony/pic/35pijacy.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif

Nie wiem jaką podłogę wybrać tzn kolor. Zawsze chciałam ciemną, ale teraz to mi się i naturalne, ciepłe kolory podobają i jasne zupełnie. Ciemne wciąż też... Nie wiem co wybrać, boję się że za kilka lat mi się odmieni i bedzie d...a:sick:

Jak ja wiem o czym Ty mówisz :yes: Jak wybierałam fronty do kuchni to też się wahałam między ciemnym drewnem, a jasnym. Wybrałam ciemne i nie masz pojęcia jak teraz żałuję :cry: :bash:

Wrzucaj co tam masz do wyboru. Będziemy doradzać, komentować, obrzydzać, zachwalać :rotfl:

ojej , ja tylko w salonie nie mam podłogowego , teraz bym dala tylko w korytarzu +łazienki .

Ooo! A to ciekawe! Dlaczego żałujesz podłogówki? :confused:

mi jest zwyczajnie zagoraco w stopy, pomimo papci na korku , pozatym takie ogrzewanie ciężko -rozbujać- tzn. cały czas trzeba palić , dla nas trochę bez sensu bo często nas nie ma (a wiadomo palenie to koszty) no i najważniejsze nie podobają mi się zwyczajnie kafle w pokojach (a jak wiadomo najlepiej oddają ciepło) młoda ma w pokoju 20 m. panele na ogrzewaniu podł. quick stepa i jest róznica w temperaturze u niej jest chłodniej :(

w salonie 1 ścianę mam ogrzewaną ale popękała :(

Franiu dziwne rzeczy piszesz... Jak to za ciepło w stopy skoro optymalnie ustawione ogrzewanie podłogowe nie przekracza temperatuty ciała człowieka lub jest do niej zbliżona? Chyba jesteś pierwszą osobą z takim ogrzewaniem, która mówi że nie jest zadowolona... Tzn. ja wcześniej nikogo takiego nie spotkałam:-)

Ups zaraz mnie gospodyni przegoni za dywagacje technologiczne.

Na temat ogrzewania w ścianach nie powiem, nie mam, nie znam się. Może to jakieś błędy wykonawcze?

Pytam o grzejnik, bo to jest tak, że jeśli w obiegu znajduje się kaloryfer to temperatura wody musi byc wyższa. Wiem, że chociaż chciałam mieć grzejnik (w łazience - drabinkę) to mi zabronili :mad: ;) bo jak podłogówka to wyłącznie :yes:

Obstawiam więc, że u mnie by Ci się spodobało, bo u mnie nie czuć, że podłoga jest ciepła. A jakieś czary - mary (królik w kapeluszu, hehe :lol2:) i w domu ciepło jest :yes:

Też nie spotkałam nikogo kto by sie skarżył dlatego drążę ;)

Pytam o grzejnik, bo to jest tak, że jeśli w obiegu znajduje się kaloryfer to temperatura wody musi byc wyższa. Wiem, że chociaż chciałam mieć grzejnik (w łazience - drabinkę) to mi zabronili :mad: ;) bo jak podłogówka to wyłącznie :yes:

no co ty...

wcale tak nie jest

w instalacji gdzie sa grzejnki i podlogowka musi byc zawor, ktory do podlogowki podmiesza troche zimnej wody

do tego powinna tam byc glowica termostatyczna na ktorej ustawia sie temperature jaka sie chce miec w podlogowce

i wtedy grzejniki sa gorace a podlogowka chlodniejsza

Ależ ja się na tym nie znam :bash: blondzia, blondzia, blondzia! :lol2:

Wiem, że są 2 osobne regulatory temperatury wody, ale... w takim razie odpowiem pytaniem: dlaczego podłoga Frani musi być tak ciepła, że czuć ciepło przez kapcie, a u mnie woda puszczana pod panele ma 26 stopni. W domu (nie licząc dogrzewania kominkiem) mamy 21 stopni. Albo inaczej zadane pytanie: dlaczego Frania nie puści sobie na kaloryfery hiper gorącej wody, a na podłogę 26 tak jak ja? Sorry Frania, że o Tobie, ale robisz za przykład, to ok? :hug: