Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett

Tu może być sonda  

1. 1. Tu może być sonda

• 1
      0
    • 2
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Asiu gratuluje zamowionego stolu :) ten miesiac zleci :) a pozniej bedzie tylko piekniej :)

dobrze, ze stolarz z polecenia :) ja juz teraz innym nie ufam .....

na ten czas oczekiwania trzeba znalezc jakis temat, na tyle absorbujacy, by nie odliczac dni :)

czy tego szanpana cos zostalo ???

dlaczego podłoga Frani musi być tak ciepła, że czuć ciepło przez kapcie

prawdopodobnie ma ustawione pokretlo na wyjsciu na maksa i woda idzie cala ciepla/goraca ....... lub co gorsze ma cos zle zrobione ......

podloga nie powinna byc zbyt ciepla ...... my mamy wszedzie podlogowke, podloga jest letnia, a chodzimy w krotkich rekawkach (pokretlo ustawione miedzy 2-3 przy 10 stopniowej regulacji) ....... przy duzych mrozach bylo nie o ponad 3-4 i bylo cieplo ....... tez mamy niskotemperaturowe ogrzewanie

ale mamy tez grzejniki w lazienkach i kilka zwyklych w calym domu, ale nie grzejemy, to w razie "W" ...... tak nam doradzil nasz instalator, ale na grzejniki mamy osobny obieg, ktory na chwile obecna jest zamkniety i nieuzywany....... zatem na podlogi mieszana jest woda na wyjciu z woda powracajaca ....... na grzejnikach juz inaczej

Marimag chcesz ryzykowac wykonanie podlog i schodow firmom z allegro ??? nie twierdze, ze sa źli, ale jesli nie masz o nich znikad dobrych opinii, to czy chcesz az tak ryzykowac wydanie kilkudziesieciu tys zł ???

nie lepiej poszukac kogos z polecenie ??? z pewnoscia w Twojej okolicy sa tacy i to pewnie nawet na FM

pytasz czy ok. 30 tys za podlogi drewniane to duzo ??? to zalezy ile w swoim budzecie masz na te podlogi przeznaczone

to nie jest wydatek 100 zl i rzecz, ktora za pol roku wymienisz ....... zwroc szczegolna uwage na to, komu to zlecasz i z jakich materialow ....... wg mnie tylko dobry specjalista dobrze oceni jakosc deski .......

no i drewniana podloga musi byc naprawde dobrze polozona, bo inaczej bedzie plakac nad nia kazdego dnia

troche wiem, bo pamietam parkiet w domu rodzinnym(bardzo ladny, nawet w tamtych czasach, bo robiony na zamowienie), ktory dobrze wyglada nawet po 30 latach

a schody - te 7 tys to masz z balustrada ?? jesli tak, to cena bardzo korzystna ......

mi jest zwyczajnie zagoraco w stopy, pomimo papci na korku , pozatym takie ogrzewanie ciężko -rozbujać- tzn. cały czas trzeba palić , dla nas trochę bez sensu bo często nas nie ma (a wiadomo palenie to koszty) no i najważniejsze nie podobają mi się zwyczajnie kafle w pokojach (a jak wiadomo najlepiej oddają ciepło) młoda ma w pokoju 20 m. panele na ogrzewaniu podł. quick stepa i jest róznica w temperaturze u niej jest chłodniej :(

w salonie 1 ścianę mam ogrzewaną ale popękała :(

Frania - mam dwie ściany ogrzewane - bez żadnej ryski - idealne. Tylko trzeba było specjalny tynk kłaść, elastyczny.

Mam wszędzie podłogówkę i to najlepsza decyzja jaką podjęliśmy . Tylko ja nie chodze w papciach w domu - razem z córką śmigamy w skarpetach zimą.

Mamy w sypialni deskę trójwarstwową dąb biały bielony przeznaczoną do podłogówki. Nie mogę powiedzieć, że jestem niezadowolona, ale... jak porównam do paneli u córki (około 100pln quick step) to się wkurzam. Sonia jeździ po panelach fotelem na kółkach - zero śladów. Podłoga cieplutka, przyjemnijesza dużo od kafli. Wygląd - identyczny jak deski w sypialni. Ale cena ...... deski były 3x droższe. Jedyny plus na ich korzyść - nie stukają tak jak panele.

Pod panele nie dawaliśmy folii (i przez to świadomie straciliśmy gwarancję) dawaliśmy tylko piankę przystosowaną do podłogówki. Gdybym budowała się jeszcze raz - nigdzie nie dawałabym desek (chyba, żebym miała kuuupę kasy) - wolałabym wydać na wnętrza niż walić w deski które i tak wyglądają jak panele.

no co ty...

wcale tak nie jest

w instalacji gdzie sa grzejnki i podlogowka musi byc zawor, ktory do podlogowki podmiesza troche zimnej wody

do tego powinna tam byc glowica termostatyczna na ktorej ustawia sie temperature jaka sie chce miec w podlogowce

i wtedy grzejniki sa gorace a podlogowka chlodniejsza

Tak, jest mieszacz, ale wtedy piec musi grzac wodę do wyższej temperatury i jest to nieekonomiczne. Mój piec w wielkie mrozy grzeje wodę do 38 stopni (obecnie 27-30). A kiedy masz grzejnik (który oczywiście ma służyć do grzania) to ta temperatura Ci nic nie da (38stopni) - musi byc podgrzana conajmniej do 70. A to jest nieekonomiczne. Dlatego podłogówka w 100% jest bardziej energooszczędna.

no co ty...

wcale tak nie jest

w instalacji gdzie sa grzejnki i podlogowka musi byc zawor, ktory do podlogowki podmiesza troche zimnej wody

do tego powinna tam byc glowica termostatyczna na ktorej ustawia sie temperature jaka sie chce miec w podlogowce

i wtedy grzejniki sa gorace a podlogowka chlodniejsza

dokładnie tak, poza tym ogrzewanie podłogowe jest zawsze niskotemperaturowe

Wygląd - identyczny jak deski w sypialni

wolałabym wydać na wnętrza niż walić w deski które i tak wyglądają jak panele.

brrrrrry

. A kiedy masz grzejnik (który oczywiście ma służyć do grzania) to ta temperatura Ci nic nie da (38stopni) - musi byc podgrzana conajmniej do 70.

nie masz racji, znam przynajmniej 3 domy, gdzie sa same grzejniki i temp na piecu ok 38 stopni i jest cieplo

palą miałem, bo tam nie ma gazu .... wiec jak widzisz do 70 st daleko

czy przy 27 st grzejesz takze wode ??

no i sa dwie szkoly - wcale ustawienie pieca na np 38 st nie jest nieekonomiczne, gdyz powracajaca woda jest na tyle ciepla, ze wcale piec nie musi czesto podgrzewac wody

poza tym wszystko tez zalezy od rodzaju pieca, obiegu oraz ilosci metrow, a takze samych podlog, ocieplenia domu itp .....l

deska dwu czy trój to jeden kit, zawsze na ogrzewanie sie nadaje ale najlepiej jest ją przykleić a nie układać pływająco, niestety to drozsza opcja, parkietu nie dajemy na ogrzewanie w postaci litej deski, zbyt duze naprężenia bo mamy do czynienia z "jednym klockiem"

deski warstwowe skłądają się z warstw naprzemiennie klejonych to powoduje małe rozkurczenia , oczywiście podłogówka pod drewnem nie moze oddawać wiecej nic 27 stopni, w innym wypadki sie porozsycha czyli powstaną szczeliny na łączeniu desek

nie masz racji, znam przynajmniej 3 domy, gdzie sa same grzejniki i temp na piecu ok 38 stopni i jest cieplo

palą miałem, bo tam nie ma gazu .... wiec jak widzisz do 70 st daleko

czy przy 27 st grzejesz takze wode ??

no i sa dwie szkoly - wcale ustawienie pieca na np 38 st nie jest nieekonomiczne, gdyz powracajaca woda jest na tyle ciepla, ze wcale piec nie musi czesto podgrzewac wody

poza tym wszystko tez zalezy od rodzaju pieca, obiegu oraz ilosci metrow, a takze samych podlog, ocieplenia domu itp .....l

słonko to niemozliwe, że grzeją MAŁYMI grzejnikami (czyli nie ma ogrzewania wilelkopowierzchniowego) i sa w stanie to nagrzać (oczwiście jak nie ma kominka itd). No chyba, ze mowa o totalnie pasywnych domach... o takich ekstremach nie rozmawiamy raczej....poza tym mówimy o przeciętności a nie o jakis pojedynczych (czyli trzech) wyjątkach. Nie wierzę, ze nie mają jakiegoś mega nowoczesnego ogrzewania...

Nie wiem jak w Twoim piecu, ale mój ogrzewa wodę w ciągu dnia może z 10 minut - do różnej temperatury, przewaznie 60 a raz w tygodniu do 80 stopni. Więc chyba to 10 minut to nic w porównaniu do całej doby niemal ?

Mówcie sobie co chcecie, ale ja wiem ile płacę na sezon, a dom nie jest zbytnio ocieplony (taki obecny standard).

deska dwu czy trój to jeden kit, zawsze na ogrzewanie sie nadaje ale najlepiej jest ją przykleić a nie układać pływająco, niestety to drozsza opcja, parkietu nie dajemy na ogrzewanie w postaci litej deski, zbyt duze naprężenia bo mamy do czynienia z "jednym klockiem"

deski warstwowe skłądają się z warstw naprzemiennie klejonych to powoduje małe rozkurczenia , oczywiście podłogówka pod drewnem nie moze oddawać wiecej nic 27 stopni, w innym wypadki sie porozsycha czyli powstaną szczeliny na łączeniu desek

Dziękuję RENI za pomoc - rozumiem, że zarówno panele, jak i drewno warstwowe oddają ciepło tak samo?

Kiedyś pisałaś, że na piętro nie dałabyś drewna - czemu? Z uwagi na dzieci?

deska oddaje lepiej niż panele, ale panele też dobrze

wiesz już sama nie wiem, na dole mam deskę , porysowana ale i tak piękna u góry panele i nie jestem zadowolona na 100%, gdyby było drewno moze też bym nie była, jednak szybciej się uszkadza, ale uszkodzone drewno nie rzuca się w oczy a moje uszkodzone panele w orzechu na środku pokoju, nawet nie wiem kto je tak zarysował, w każdym razie widać papier:mad::mad::mad::mad: i co z tego , ze drogie

ktoś wcześniej napisał , ze nie znamy się na panelach i QS to zajebiste panele, powiem tak lepsze gówno niż Kronopol

dokładnie tak, poza tym ogrzewanie podłogowe jest zawsze niskotemperaturowe

No chyba nie do końca skoro w nogi gorąco :rolleyes: może jest niżejtemperaturowe niż grzejniki, ale coś na rzeczy jest...

Proponuję rozpuścić te dywagacje techniczno - fizyczno - mało kobiece w pysznej kawusi...

Dzisiaj pod Meliskę. Taka ;) kawusia ;) :lol2:

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/197/pl6f.jpg

mirela ja też nie mam żadnych rys, nic a nic, ale te wgnioty wyraźnie zrobione czymś ostrym bo zdarte do papieru:sick::sick::sick: i sama nie wiem skąd, jak popatrzę pod światło to panele jak nowe, ale mam 3 wgniecenia i jedno zadarcie az do papieru cholera, na drewnie bym tego nie widziała, bo rysa jest w kolorze drewna, a tu papier pod spodem

słonko to niemozliwe, że grzeją MAŁYMI grzejnikami

Mirela uwierz mi, ze grzeja normalnymi grzejnikami, to nie sa wyjatki. Wymienilam trzy, gdzyz na tych osobiscie widzialam temperature, ale takich domow w okolicy jest wiecej, a mysle, ze i w calej Polsce

to nie sa domy pasywne, a 30-40 letnie, nikt z nich nie ma podlogowki

Ty uwazasz, ze to niemozliwe, a ja takie domy znam i zapewniam, ze nie mowimy o skrajnosciach ......

nie mowie, ze to jest ekonomiczne ogrzewanie, ale chcialam zwrocic uwage, ze nie potrzebuja tych 70 st na piecu, jak to powiedzialas wczesniej

Jesli chodzi o wode, to wystarcza Wam na caly dzien takie jednorazowe nagrzanie zbiornika ??

a tak w ogole Asiu, Dziewczyny to czesc :)

juz nie zasmieca, watku ;)