Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett

Tu może być sonda  

1. 1. Tu może być sonda

• 1
      0
    • 2
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak sie duzo cwiczy to i strzalka w druga strone przechylona ;)

nie cwicze... wlasnie nie cwicze... powinnam zaczac.. bo masa miesniowa spadla :p

i tak od miesiaca kupuje stroj itp....

a sprzet do cwiczen kurzy sie pod lozkiem :lol2:

mam ochote wrocic do biegow.... ojjj muza mp4 i leeeeeceeeeee :cool:

A powiedz Asia trudne takie ciasto ? ;-] To z jakiegoś przepisu ? :stirthepot:

PRZEPIS

Czekoladowy tort z Maltesers

Składniki:

Biszkopt

1 3/4 szklanki przesianej mąki

1 szklanka gorącej mocnej kawy

3/4 szklanki kakao

szczypta soli

1/2 łyżki sody oczyszczonej

1/2 łyżki proszku do pieczenia

1 3/4 szklanki cukru

2 jajka

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 szklanka wody

Krem

1 tabliczka mlecznej czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

250 g masła w temperaturze pokojowej

4 łyżki cukru pudru

6 łyżek nalewki wiśniowej

300 g Maltesers

7 paczek cienkich wafelków KitKat (mogą być też WW)

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. W misce mieszamy dokładnie kakao i kawę. Do drugiej miski wsypujemy sól, sodę, proszek do pieczenia, mąkę i cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, olej, ekstrakt waniliowy i wodę. Miksujemy na średnich obrotach około 2 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy kakao z kawą i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wlewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w tortownicy na 20 minut. Otwieramy tortownicę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrawamy na dwie równe części przy pomocy noża z piłką.

Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę miksujemy z masłem i cukrem pudrem do powstania jednolitej masy. 5 łyżek masy odkładamy.

Biszkoptowy blat kładziemy na talerzu, nasączamy 3 łyżkami nalewki, smarujemy połową masy, przykrywamy drugim blatem, nasączamy nalewką i smarujemy resztą masy. Pięć łyżek masy zostawiamy na posmarowanie boków tortu. Wafelki przełamujemy (jeśli trzeba, również skracamy przecinając nożem na odpowiedniej wysokości), a następnie przyklejamy do boków tortu. Na wierzch tortu wysypujemy kuleczki Maltesers. Gotowy tort wstawiamy do lodówki.

CIASTO POLECAM, KREM DO WYMIANY :yes:

A tak naprawdę to można to zrobić wg dowolnego przepisu, to tylko kwestia właściwej dekoracji... :yes:

PRZEPIS

Czekoladowy tort z Maltesers

Składniki:

Biszkopt

1 3/4 szklanki przesianej mąki

1 szklanka gorącej mocnej kawy

3/4 szklanki kakao

szczypta soli

1/2 łyżki sody oczyszczonej

1/2 łyżki proszku do pieczenia

1 3/4 szklanki cukru

2 jajka

1/2 szklanki oleju

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 szklanka wody

Krem

1 tabliczka mlecznej czekolady

1 tabliczka gorzkiej czekolady

250 g masła w temperaturze pokojowej

4 łyżki cukru pudru

6 łyżek nalewki wiśniowej

300 g Maltesers

7 paczek cienkich wafelków KitKat (mogą być też WW)

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. W misce mieszamy dokładnie kakao i kawę. Do drugiej miski wsypujemy sól, sodę, proszek do pieczenia, mąkę i cukier. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, olej, ekstrakt waniliowy i wodę. Miksujemy na średnich obrotach około 2 minut. Nie przerywając miksowania dodajemy kakao z kawą i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę wlewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w tortownicy na 20 minut. Otwieramy tortownicę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimny biszkopt przekrawamy na dwie równe części przy pomocy noża z piłką.

Przygotowujemy krem. Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę miksujemy z masłem i cukrem pudrem do powstania jednolitej masy. 5 łyżek masy odkładamy.

Biszkoptowy blat kładziemy na talerzu, nasączamy 3 łyżkami nalewki, smarujemy połową masy, przykrywamy drugim blatem, nasączamy nalewką i smarujemy resztą masy. Pięć łyżek masy zostawiamy na posmarowanie boków tortu. Wafelki przełamujemy (jeśli trzeba, również skracamy przecinając nożem na odpowiedniej wysokości), a następnie przyklejamy do boków tortu. Na wierzch tortu wysypujemy kuleczki Maltesers. Gotowy tort wstawiamy do lodówki.

CIASTO POLECAM, KREM DO WYMIANY :yes:

A tak naprawdę to można to zrobić wg dowolnego przepisu, to tylko kwestia właściwej dekoracji... :yes:

Czad , dzięki zapisuje :D Tylko coś czuje że mi by się wszystko to rozjechało ;-]

jezu, ja też muszę poprasować. jutro, dziś mam kaca. od 2 dni robię za ludzki dom tymczasowy i poranny sajgon się nie skonczył. mam w domu chwilowo 5 osób, w tym noworodka i psa. nie ogarniam się. dwa dni mi wystrzeliły i w związku z tym miliard spraw do ogarnięcia. zastrzelcie mnie.

na szczęście mój stary zrobił mi dziś przyjemność i jak pojechaliśmy do centrum handlowego zrobić zakupy, posadził mnie na manikiurze, pocałował w czoło i niczym jaskiniowiec udał się na polowanie na żywność. morda moja kochana...

jezu, ja też muszę poprasować. jutro, dziś mam kaca. od 2 dni robię za ludzki dom tymczasowy i poranny sajgon się nie skonczył. mam w domu chwilowo 5 osób, w tym noworodka i psa. nie ogarniam się. dwa dni mi wystrzeliły i w związku z tym miliard spraw do ogarnięcia. zastrzelcie mnie.

na szczęście mój stary zrobił mi dziś przyjemność i jak pojechaliśmy do centrum handlowego zrobić zakupy, posadził mnie na manikiurze, pocałował w czoło i niczym jaskiniowiec udał się na polowanie na żywność. morda moja kochana...

Dus, czy 5 osob to razem z psem i noworodkiem bo sam pies liczy sie jak za 3. Taki robi sajgon