Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett


Tu może być sonda  

  1. 1. Tu może być sonda

    • 1
      0
    • 2
      0


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A teraz dziewczynki http://emotikona.pl/emotikony/pic/43pomocy.gif

 

Na jutrzejszego torta potrzebuję przepis na biszkopt, którego nigdy nie piekłam :bash: Nie ma czasu i możliwości na wtopę więc musi być sukces. Na poleconej przez Meli kwestii smaku znalazłam takie coś... Z czego interesuje mnie wyłącznie przepis na biszkopt.

 

Czy nie wydaje Wam się, że przepis zbyt łatwy, przec co może to ciasto wyjść jakieś takie flakowate?

 

I pytanie nr 2. Czy nie za dużo tego cukru jak na taką ilość ciasta...?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aśka, biszkopt to jedno z najłatwiejszych ciast do zrobienia, ale dużo zależy od piekarnika :sick:

jak twój piekarnik dobrze piecze, to się uda :rolleyes:

 

ja robię tak (z pięciu jajek... jajka w temp. pokojowej):

białka ubijam na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru

do żółtek, które mam w dużym kubku, dodaję łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki octu (ocet wchodzi w reakcję z proszkiem i powoduje, że żółtka "buzują"... znaczy rosną na puszystą pianę)

do ubitych białek dodaję te urośnięte żółtka i 5 łyżek mąki tortowej

 

tortownicę wykładam papierem do pieczenia, a boków nie smaruję (w ten sposób biszkopt wspina się bez problemu)

wstawiam do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 30-40 min.

 

jest jeszcze jeden myk, żeby biszkopt nie upadł....

po upieczeniu trzeba opuścić formę z ciastem z półmetrowej wysokości na podłogę ... :D

za pierwszym razem bardzo się bałam.... ale faktycznie nie upadł :no:

 

tu masz ten przepis, gdzie trzeba walnąć ciastem :rotfl:

z komentarzami ludzi, którzy to zrobili :wiggle:

 

http://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii

 

powodzenia!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Catti kupuję ten przepis :D Tylko w linku jest jeszcze coś o mące ziemniaczanej... No i w Twoim przepisie na bank brakuje cukru (oby go jak najmniej, ale żeby go tak w ogóle to coś nie chce mi się wierzyć ;)

 

:hug: :hug: :hug:

 

Chloe, produkty na oko (mogę podać też z farmaceutyczną dokładnością tylko po co? ;))

 

4 cukinie starte na grubych oczkach, odsączone min. 1h na durszlaku i wyciśnięte (to ważne, bo jak będzie za dużo soku, to słabo wyjdą, będą się rozjeżdżać na patelni)

1 ser feta (ja tym razem nie mialam fety to dałam wiejski)

2 jajka

mąka/mąka ziemniaczana do konsystencji

3 ząbki czosnku

przyprawy wedle uznania (sól to ta co weszła w osaczaną cukinię :p)

1 łyżka oliwy do tego, żeby nie dawać na patelnię

 

no i smażyć - już bez tłuszczu. Taka alternatywa placków ziemniaczanych ;)

 

polałam je jogurtem choć oczywiscie mozna się pokusić o sosik jogurtowy z przyprawami :D

mozna też podawać z szynką parmeńską albo z łososiem...

Edytowane przez asiazett
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Catti kupuję ten przepis :D Tylko w linku jest jeszcze coś o mące ziemniaczanej... No i w Twoim przepisie na bank brakuje cukru (oby go jak najmniej, ale żeby go tak w ogóle to coś nie chce mi się wierzyć ;)

 

Asia, ja nie dodaję mąki ziemniaczanej, ale skoro w innych przepisach jest, to spróbuj :)

o cukrze nie zapomniałam :rolleyes:

przeoczyłaś

 

białka ubijam na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru

 

w ogóle to zasada jest taka, że ile jajek tyle łyżek cukru i mąki....:wiggle:

w tych proporcjach robię od lat...

jak dasz mniej cukru to biszkopt może się nie udać :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...i jutro postaram się nie zapomnieć kupić cukinIi;)

 

I co ważne - jest dostępna w biedronce! :lol2:

 

Uff... dopiero skończyłam latanie po domu. Jutro to dopiero będzie maraton. W kuchni http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif

 

Chloe - daj znać jak poszło z plackami. Czosnek nie zapomnij, bo bez niego to :sick:

 

Mi oczywiście o wrzuceniu fotek tortu mówić nie musicie :no:

 

Do zo...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...