Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett

Tu może być sonda  

1. 1. Tu może być sonda

• 1
      0
    • 2
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

szaszlyki, marynowane miesko... do tego salatka z pomidorkami i serem salatkowym (super sos do tego to francuski lub koperkowy)

to mi przyszlo na pierwsza mysl o grillu :D

do szaszlykow fajny sos czosnkowy (majonez, jogurt naturalny, czosnek i swiezy ogorek starty na duzych oczkach)

sprawdza sie tez slynna salatka winogronowa :D (winogrono bez pestek sa najlepsze... moga byc zielone i bordowe, duza puszka kukurydzy, zolty ser w kostke pokrojony i sos-3lyzki majonezu, 3jogurtu naturalnego i 2zabki czasnku)

tyle na ta chwile ;)

Grill, grill, grill...

szaszłyki dobry pomysł :yes: Sos czosnkowy - obowiązkowo! :yes:

Dorzucę kilka swoich...

Na te chrzciny robiłam w takich aluminiowych wanienkach (jednorazowych) młode warzywka: na spód plaster boczku, a na to dowolna kompozycja: ziemnaczki w plastrach, kapusta młoda, marchewka w słupki, jadłam kiedyś wersję z kalarepą i czym tam jeszcze się napatoczyło :rolleyes: To wszystko polać delikatnie oliwką, posolić, popieprzyć i zawinąć w folię alu. I na grilla - zamiast rosołu, misy ziemniaków i klusek śląskich :sick:. Można na to dodać też medaliony z polędwiczki wieprzowej, ale jak będzie też tradycyjne mięso z grilla to po co?

Pałeczki drobiowe w sosie jogurtowym (sos - jogurt + dowolnie skomponowane przyprawy, pałeczki wrzucone, wytaplane i trochę poleżane, a potem na grilla :D) :rolleyes:

Z mięs to ostatnio zajadamy się też antrykotem wołowym tylko nie tanie i nie wszędzie jest :(

Sałatka z kalafiora:

surowy kalafior porozdzielany drobno na różyczki wytaplany w sosie czosnkowym z koperkiem :rolleyes:

Zrób kefir truskawkowy - proste, a zawsze robi furorę. Szczególnie jeśli będą dzieci :p

Z alko - poncz. Ładnie wygląda na stole i zawsze schodzi.

Kurde, muszę zrobić tą słynną sałatkę z winogronem :yes:

.

Na te chrzciny robiłam w takich aluminiowych wanienkach (jednorazowych) młode warzywka: na spód plaster boczku, a na to dowolna kompozycja: ziemnaczki w plastrach, kapusta młoda, marchewka w słupki, jadłam kiedyś wersję z kalarepą i czym tam jeszcze się napatoczyło :rolleyes: To wszystko polać delikatnie oliwką, posolić, popieprzyć i zawinąć w folię alu. I na grilla - zamiast rosołu, misy ziemniaków i klusek śląskich :sick:. Można na to dodać też medaliony z polędwiczki wieprzowej, ale jak będzie też tradycyjne mięso z grilla to po co?

to jest fajny pomysł - jakie tam jeszcze warzywa dawałaś ?? długo się robi ??

.

Z mięs to ostatnio zajadamy się też antrykotem wołowym tylko nie tanie i nie wszędzie jest :(

o to cos dla mojego P. Jak go robisz bo jeszcze z grilla nie robilam :cool:

.

Sałatka z kalafiora:

surowy kalafior porozdzielany drobno na różyczki wytaplany w sosie czosnkowym z koperkiem :rolleyes:

i chyba zrobię ta z winogronami i ta :-) obie w sosie czosnkowym + sos do mięsa - idealnie :lol2:

A i boski przepis na cukinię z grilla: cukinia pokrojona w skośne plastry, na każdy położony cienki plasterek fety i posypany jakimś jednym zielem. Zgrillowane tylko z jednej strony - tej cukiniowej :rolleyes:

właśnie przeglądam co można zrobić z cukinia :-) ten sposób jest pysznie prosty :cool:

teraz tylko jakiś tort/ciasto bez pieczenia i będzie całość :yes:

A i boski przepis na cukinię z grilla: cukinia pokrojona w skośne plastry, na każdy położony cienki plasterek fety i posypany jakimś jednym zielem. Zgrillowane tylko z jednej strony - tej cukiniowej :rolleyes:

głooooodna sie zrobiłam!!! ;)

dobrze ze chociaz moze sobie na patelni grillowej cos zrobic bez wzgledu na pogode :)

dzisiaj nawet nogi pokazalam! takie u nas upalstwo! :)

Ann! Nowa fotka? !:jawdrop:

Nie taka nowa. Ja już ją znam :D skądś... :rolleyes:

I skoro Ann - to ja też - pokazuję nogi :lol2: Tylko siara, jakie blade :oops:

Przepis na antrykota muszę pobrać od Dara - to później wrzucę.

...

teraz tylko jakiś tort/ciasto bez pieczenia i będzie całość :yes:

Mówisz i masz...

Sernik na zimno z czarną porzeczką

Składniki na spód:

140 g ciastek maślanych

60 g masła

Ciastka pokruszyć na pył, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

700 – 900 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie

1 łyżka soku z cytryny

pół szklanki (125 ml) śmietany kremówki (można zastąpić jogurtem naturalnym)

200 g drobnego cukru

2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

250 g czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 120 g drobnego cukru do dosłodzenia warstwy z porzeczką

Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, gorąca), cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki.

Czarną porzeczkę zmiksować blenderem.

Masę serową podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać czarną porzeczkę, dodatkowo dosłodzić (najlepiej wcześniej spróbować i dosłodzić do smaku).

Na masę z ciastek wylać masę serową jasną, potem ciemną (można masę jasną schłodzić przez pół godziny w lodówce, by masy się nie wymieszały, a potem nałożyć warstwę z porzeczką). Schłodzić przez noc w lodówce. Dowolnie udekorować.

Czarną porzeczkę można zastąpić mrożonką pt. owoce leśne, miks owoców, mieszanka kompotowa :yes:

Przepis był chyba STĄD

Ja mam w tortownicę taką wkładkę w kształcie kwiatka więc wychodzi fajnie ;) bez żadnego przyozdabiana :yes:

http://www.pl.all.biz/img/pl/catalog/126859.png

Ni to tort, ni to sernik, ni to ciasto, a w zasadzie wszystko naraz :D :yes: I bez pieczenia!

Edytowane przez asiazett