Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett

Tu może być sonda  

1. 1. Tu może być sonda

• 1
      0
    • 2
      0

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Owieczka :hug:ja juz mam w glowie mycie okien haha uwielbiam to robic i za kazdym razem jak w PL jestesmy to je myje... jak przyjezdzamy i jak mamy wyjechac :lol2:

jak nie wypali z sadzeniem to wezme grabie i bede grabic dzialke:lol2: a co...zawsze to jakies zajecie :lol2:

Melcia, zapraszam do siebie zatem - 75 m2 szyb i potem szybciutko z drugiej strony;)

--

Asiu, jak tam ze słońcem u Ciebie?

Edytowane przez _Chloe_

Chloe z mila checia :lol2:

ja myje czesto bo powinno sie myc te okna...inaczej, ciezko pozniej z nimi dojsc do ladu ;)

najgorzej od zewnatrz bylo.. teraz pewnie bedzie odwrotnie-od srodka...

jak mi ich nie obkleja przed szlifowaniem scian to ubije! :evil:

Hihi, z drabinki też umyjesz? Mam fixa na piętrze i 3 dachowce na wys.9 m;)

Podziwiam zapał - nienawidzę tej czynności:bash:

Asiu, mówisz, że z traw to tylko trawnik?;)

O Cyprysach nie wiem nic. Trochę poczytałam i... jak już rosną w PL to jakieś takie rachityczne są i wolno im to idzie. :no:

Tamaryszki i trawy różniste mam :yes:

Popatrzcie i poczytajcie, Baby:

Tamarix gallica http://www.futuregardens.pl/tamaryszek-francuski-tamarix-gallica.html czyli francuski

Tamarix parviflora http://www.futuregardens.pl/tamaryszek-drobnokwiatowy-tamarix-parviflora.html czyli drobnokwiatowy

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

I które mam ja ??? Kupiłam jako drobnokwiatowe

2014-4maj_IMG_7005w.jpg2014_05-11maj-IMG_7224w.jpg

Pestko ja pozostaję w polskim klimacie ;)

Chcę kupić 2 serby, jodłę kalifornijską, świerka inversa, buka Purple Fountain, szlachetną odmianę brzozy i jakąś sosnę ale jeszcze nie zdecydowałam jaką. Zastanawiam się też nad świerkiem srebrnym i jakąś mniejszą odmianą przed dom. To z ostatnich "grubszych" zakupów.

Świerki serbskie szlag u mnie trafił wszystkie. Za płotem u sąsiadki też.

Sosnę wybierz, którąś z długimi igłami: żółta, himalajska. Czarna ma już trochę krótsze igły, ale jest odmiana nana – malutka.

Ja uwielbiam moją Wejmutkę (Pinus strobus)

2013-20sierpien-IMG_4124w.jpg

To mój Picea Breveriana (świerk Brewera) kupiony 4 lata temu jako 90 cm drzewko. Teraz ma jakieś 120 cm. 2013-20sierpien-IMG_4219w.jpg Wolniutko rośnie. Ja już nie zobaczę go takiego, jak ten z warszawskiego Ogrodu Botanicznego Picea-Breweriana.jpg

Brzozy pożyteczne Doorenbos (Betula utilis 'Doorenbos' inaczej Jacquemontii). Mają przepiękną czyściutko białą korę i dorastają zaledwie do 6 m. Ładnie wyglądają 3 posadzone w trójkąt. U_Staszka_7wrzesien2013-IMG_4371.jpg

Asiu, mówisz, że z traw to tylko trawnik?;)

Z traw ozdobnych można zrobić taki piękny ogród i nawet całkiem egzotyczny też :yes:

Trawnik to zaraza – bez potwornej ilości wody jest paskudny. Co roku na wiosnę wyciska z człowieka wszystkie siły przy aeracji, wertykulacji, czasem grabieniu. Nie dasz nawozu – nie ma koloru. Wynawozisz – rośnie jak opętany i kosić nie można nadążyć. A ile problemów z kretami, chwastami, pędrakami. Jednego roku może być piękny, a następnej wiosny wyciąga się całe kępki suche, bo pędraki podgryzły korzonki = 1000m2 do wymiany i to razem z wierzchnią warstwą ziemi. Dodajmy grzyby i taką np. pleśń pośniegową. Pa, Pa trawniczku, im ciebie mnie, tym lepiej.

ojaaaaa pieeekne!

a czy ma sens dawania ich w jednym miejscu przy tarasie? czy moze lepiej lawende zasadzic?

bo na pewno bede myslala o daniu rozplenicy tez gdzies w terenie :)

a mialam nic nie robic..tylko pare drzewek owocowych i trawa (tzn to co samo wyrosnie..wszelakie chwasty :lol2:)

ale bakcyla lapie... tym bardziej ze moj mi dal taka propozycje z tym malym szalenstwem :rolleyes:

Chcecie więcej, to mogę wieczorem podrzucić.

Mel u mnie rośnie szałwia z trawami i liliowce i maki wschodnie, łubiny i astry (tu na zdjęciu są astry, tzw.marcinki i rozchodniki z przodu).

Są trawy (dużo), które lubią podobne warunki jak lawenda. Możesz posadzić razem po kilka lub nawet kilkanaście sztuk z jednego gatunku. Powstaną plamy.