Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett

Tu może być sonda  

1. 1. Tu może być sonda

• 1
      0
    • 2
      0

Recommended Posts

Aniqa, ja mam działkę 7,4 ara i na niej dom ;) Trawę można siać do połowy września. Można też siać na różnych fragmentach - np. jak wyodrębni Ci się już jakieś poletko na którym będzie trawnik to możesz go zasiać, a inne miejsca po kolejnym zagospodarowaniu ;) Byle by trawa była ta sama zasiewana. Pod basen najlepiej połóż kostkę.

Dianka :( :hug:

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ślężanka to już ma ogród jak z żurnala (skromny kawałeczek widziałam :D), aż strach pomyśleć jaki będzie finalnie :jawdrop:

Też bym chętnie popatrzyła :D na Ślężankowy ogród.

Jak ja uwielbiam patrzeć jak inni tworzą przecudne ogrody!! :rolleyes:

Ja mam znowu taki problem , że działkę mam niedużą i dośc wąską .

Jest raptem 13 arów :( Do tego dom + garaż osobno i jest ogólnie kiszka:(

Sama nie wiem od czego w ogóle zacząć .Na razie jeszcze nie robimy nic przy ogrodzie , bo będziemy kończyć elewację . Taras we wrześniu dopiero będzie.

To co rośnie wokół domu to bardziej chwasty niż trawa.

ehhh.. nie mam pomysłu na to wszystko.

Pesteczko kiedy zaczynać ? jesienią czy lepiej zostawić to wszystko na wiosnę? Chodzi mi o trawę itp.

Chciałabym mieć trawnik na pewno, bo moje dzieciątko lata całe lato boso . Gramy w piłkę czy badmintona i nie chcę biegać po kamyczkach czy kostce.

Musi być miejsce na basen także w lecie :)

Najpierw sprawdź jaką masz ziemię – urodzajność i kwasowość. To ostatnie możesz nawet sama pomierzyć. W marketach są próbniki, a przy nich instrukcja. Sprawdzić trzeba w co najmniej kilku miejscach, bo ziemia rozkłada się płatami i może być różna kwasowość. Od tego zależy co możesz sadzić i w jaki sposób.

Teraz to proponowałabym Ci zniszczyć chwasty. Albo chemią, albo rozkładając czarną folię. Może być budowlana. Słońce przez lato wypali pod tą folią wszystko nawet korzenie perzu.

Jesienią najlepiej przeorać lub skopać i zostawić w tzw. ostrej skibie na zimie. Wiosną, jeśli potrzeba nawieść urodzajnej ziemi. Jak masz gliniasto to także piasku rzecznego (nie za drobny musi być), żeby rozluźnić strukturę. Zazwyczaj miesza się te trzy ze sobą w równych częściach mniej więcej. Przekopać z rodzimą glebą i wyrównać. Utworzyć podniesione miejsca na rabaty – to ładniej wygląda niż płaskie i daje lepsze możliwości nasadzeń. Nawet tylko 30-50 cm wyżej i już pomaga. Odgrodzić taśmą wkopaną rabaty od przestrzeni trawnika. Wysiać dobrą – nie marketową – trawę i czekać aż wzejdzie.

Zobić projekty rabat od razu przewidując rozłożenie na nich linii kroplujące. To taniej wychodzi, bo można samemu. Oszczędza wodę, bo dostarcza tam gdzie trzeba. I zmniejsza niebezpieczeństwo chorób grzybowych, bo wiele roślin łatwiej je łapie jak są moczone.

Zmagałam się z różnymi przykrymi informacjami dotyczącymi zdrowia mojej rodziny, niestety jeszcze nie przetrawiłam do końca póki co czekamy na dalsze wyniki badań ;/ Musiałam zniknąć by trochę przemyśleć poukładać :(

Pracowałam też usilnie, od lipca chce wystartować ze sklepem internetowym no i troszkę dla prasy pisałam w tym miesiącu 3 publikacje malutkie.

Diana, gdzie Ciebie można poczytać? Wiesz, ja grafik wydawniczy :)

laleczki macie jakieś doświadczenie z wykładziną na beton??

daje się pod nią jakąś piankę czy gąbkę?? by w miarę ciepło było w zadki :D

Ja mam :( 3 lata tak mieszkaliśmy. Nie będzie ciepło. Lepiej połóż piankę jak pod panele i kup najtańsze panele. Nasz następny okres przejściowy to były właśnie taniutkie panele położone na wykładzinie dywanowej (jest taka jakaś szara techniczna chyba). To już było lepiej.

Ja mam pod wykładziną w sypialni posadzkę :D Radzili podkłady - ale przy podłogówce zabiera ciepło. I radzili kleić to do podłoża, ale to mocno podrażało koszt montażu i też zaryzykowaliśmy bez. Po położeniu jedna naciągana poprawka i leży jak ta lala :p

a jak nie grzeje podłoga to można siedzieć i ciepło w tyłek?

kurna, ale to na piętrze to też inaczej niż na parterze...

...

Ja mam :( 3 lata tak mieszkaliśmy. Nie będzie ciepło. Lepiej połóż piankę jak pod panele i kup najtańsze panele. Nasz następny okres przejściowy to były właśnie taniutkie panele położone na wykładzinie dywanowej (jest taka jakaś szara techniczna chyba). To już było lepiej.

ale to mam wykładzinę na panele położyć?

to nie jest bez sensu trochę :o

chcę u dzieci wykładzinę... one małe, bawią się siedząc tyłkiem na podłodze... dywanu nie chcę, bo jak będzie mały to będą siedzieć wszędzie byle nie na nim... musiałabym kupić jakąś wielką kobyłę - to już wolę wykładzinę...

u nas pokoje na parterze, w pokoju grzejnik... czy zwykła pianka pod wykładziną wystarczy? czy lepiej dać ze 2-3 warstwy? :-P

a jak nie grzeje podłoga to można siedzieć i ciepło w tyłek?

kurna, ale to na piętrze to też inaczej niż na parterze...

ale to mam wykładzinę na panele położyć?

to nie jest bez sensu trochę :o

chcę u dzieci wykładzinę... one małe, bawią się siedząc tyłkiem na podłodze... dywanu nie chcę, bo jak będzie mały to będą siedzieć wszędzie byle nie na nim... musiałabym kupić jakąś wielką kobyłę - to już wolę wykładzinę...

u nas pokoje na parterze, w pokoju grzejnik... czy zwykła pianka pod wykładziną wystarczy? czy lepiej dać ze 2-3 warstwy? :-P

U nas w salonie na beton położyliśmy takie pianki zielone jakie pod panele się kładzie. Wylewka jest taka sobie, bo od razu zakładaliśmy legary pod deski.

Na te pianki położyliśmy wykładzinę. Pomogło tylko na kurzenie z betonu, ale podłoga nie była ciepła. Tak sobie przejść nawet boso, okey, ale siedzieć :no: Bez poduchy pod stopami zimą nogi marzły po pewnym czasie.

Jak mnie do pasji doprowadziło sprzątanie tej wykładziny, kupiliśmy tanie panele i położyliśmy na niej. Niewiele pomogło na zimno, ale sprzątanie zrobiło się łatwiejsze.

Pesteczko mnie to głównie w rękodzielniczych czasopismach jak Molly potrafi, Twórcze Inspiracje, Moje Mieszkanie, Piękno i Pasje, Dekoracje z pomysłem takie wiesz o tworzeniu rzeczy przeróżnych

Bardzo fajne.

Mam bliską znajomą – tę z linku w sygnaturze – patchworkarkę i dziennikarkę.

Karolina, ja bym dała wykładzinę z podkładem. My mieliśmy dylemat, czy położyć dywanową na podłogówkę, bo to zabiera ciepło, a przecież Ty masz tam nie mieć podłogówki, więc na pewno jak dzieci siądą tyłkami to cieplejsza będzie wykładzina niż panele, więc tutaj dylematu bym nie miała. Ale piankowe podkłady bym dała zdecydowanie, żeby trochę od posadzki odizolować. Jeden Grzech z FM pisał mi kiedyś, że w sypialni ma kaloryfer i wykładzinę i położył 2 warstwy tych pianek i się bardzo przyjemnie po tym chodzi, jak się pod nogą ugina :D

Pesteczko mnie to głównie w rękodzielniczych czasopismach jak Molly potrafi, Twórcze Inspiracje, Moje Mieszkanie, Piękno i Pasje, Dekoracje z pomysłem takie wiesz o tworzeniu rzeczy przeróżnych

Dianka powiedz w których numerach będziesz??

to sobie zakupię :) :)

ps. jedziesz na zlot?

Karolina, ja bym dała wykładzinę z podkładem. My mieliśmy dylemat, czy położyć dywanową na podłogówkę, bo to zabiera ciepło, a przecież Ty masz tam nie mieć podłogówki, więc na pewno jak dzieci siądą tyłkami to cieplejsza będzie wykładzina niż panele, więc tutaj dylematu bym nie miała. Ale piankowe podkłady bym dała zdecydowanie, żeby trochę od posadzki odizolować. Jeden Grzech z FM pisał mi kiedyś, że w sypialni ma kaloryfer i wykładzinę i położył 2 warstwy tych pianek i się bardzo przyjemnie po tym chodzi, jak się pod nogą ugina :D

no właśnie dla dzieci chcę tą wykładzinę, właśnie dlatego żeby miały ciepło w zadki :)

oooooo mówisz że 2 warstwy i jest czad - właśnie też o tym myślałam by dać może podwójnie - wolę więcej wcisnąć niż mniej :D

Ja się na wykładzinach nie znam to nie pomogę ja mam panele ze względu na sprzątanie, kiedyś żyliśmy już z wykładziną i zdecydowanie łatwiej z panelami

masz rację - panele to siup szczotką/mopem i czyste... a wykładzina to trzeba odkurzać dokładnie... ale dla małych dzieci lepsza do zabawy na podłodze wg mnie

Dzień dobry ja z kawą już po śniadanku

Karolina lipcowe Moje Mieszkanie, lipcowo-sierpniowa Molly Potrafi a w Twórczych Inspiracjach pokazali reklamę mego bloga (sami do mnie napisali czy mogą) ale w wrześniowo-październikowej Molly będę na okładce i będzie o mnie pare słów ;)

zapraszam na śniadanie

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e7464587c8e1.jpg

Asia i jak dziś? !

...

O jak miło, że pytasz. Dzisiaj jest tak:

http://i1281.photobucket.com/albums/a516/asiazett/DSC00025_zps0d894534.jpg

Jak wyjeżdżaliśmy z parkingu to taki huk poszedł z nieba, że aż mnie zamroczyło. Myślałam, że cofając rozwaliłam pół auta i pół apartamentu :bash:

No ale są też pozytywy całej aury...

http://i1281.photobucket.com/albums/a516/asiazett/DSC00051_zps1834629a.jpg

Ciasta były tak słodkie, że do każdego dodają szklanę wody gratis, bo inaczej by nie poszło ;) Haha...

No i mam najbardziej zadbane paznokcie od pół roku - bo co tu robić w deszczu w pokoju? :lol2:

A jak tam u Was?