Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Urządzanie by asiazett

Tu może być sonda  

1. 1. Tu może być sonda

• 1
      0
    • 2
      0

Recommended Posts

Wszystkie szpalery sadzi się w zależności od odmiany którą się wybierze - zawsze powinniście ustalić jaka dla wybranej rośliny odległość jest zalecana. Najrzadziej to będzie jakieś 60 cm od siebie (np. cisy), a takie bardziej rozłożyste to co 80 cm. Moje będą co 70. Ja miałam dylemat ile to od płotu odsunąć, bo chcę poświęcić temu jak najmniej przestrzeni, ale żeby i na płot nie przechodziło :/ Będzie 60 cm od siatki.

ze szpalerami jest jeden problem...jak chcemy żeby daly nam ta upragnioną intymność to tak naprawdę co by to nie było będzie jednym zielonym tłem które zbije się/ zrośnie w jedna całość...jedynie jakiś świerk serbski czy inny tego typu iglak bedzie miał inny wygląd ale ...nie da takiej zasłony i trzeba miec duża działkę :rolleyes:

• Odpowiedzi 10,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Laurowiśnia lubi przemarzać, to się raczej okrywa na zimę :/ takich atrakcji też unikam :rolleyes:

Ja nie bede sie spierac...bo moze to kwestia innego klimatu..chociaz moj rejon jest deszczowy, wietrzny i tez sloneczny (czyli w niczym nie odbiega od PL)..moze bardziej wilgotny niz w PL..ale na kazdym kroku gdzie nie jade/ide to mijam te roslinki..

zima nikt ich nie ma okrytych. wiem co pisze bo mam je pod nosem (foto wyzej:p)

Muszisz się chyba otworzyć na nowe miejsca ogrodowe, bo jedno to za mało....

niedoczytałaś, bo

właśnie wróciłam z 3szkółek w mej okolicy ...

:D

no ale - szukanie dalej wchodzi w grę, ale zapewne nic nowego nieznajdę - skoro już tak przewałkowałaś temat :-P - jedynie mogą być różnice w cenie... ale jeżdżenie to też paliwo=koszt... więc nie wiem czy gra warta świeczki

ale powiedz będziesz to jakoś wykańczać na styku z trawą?

widziałam realizacje z krawężnikami, palisadami - chyba niegłupie to... możnaby wtedy dać też te żywotniki ciutkę wyżej niż teren i wtedy "szybciej urosną" :D

ale powiedz będziesz to jakoś wykańczać na styku z trawą?

widziałam realizacje z krawężnikami, palisadami - chyba niegłupie to... możnaby wtedy dać też te żywotniki ciutkę wyżej niż teren i wtedy "szybciej urosną" :D

Jak bedziesz wiedziała co chcesz- możesz podzwonić/przeszukać internet w okolicy i sie zorientować :rolleyes: Ja jeszcze nic nie kupiłam a widze czasem spore różnice w cenie :rolleyes:

z tego co sie zoorientowałam to najpolularniejsze wersje to /// ale czy wyzej to nie wiem ...

kancik - czyli wez niczego - wersja pracowchłonna troche ale "darmowa"

http://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/13/134858/original.JPG

ekoboard

http://lh3.googleusercontent.com/-aQrXHQnj4uw/TnjKiG2DiRI/AAAAAAAAAkE/iB4a-50-O90/s800/32340-ekobord-1.jpg

http://rolmarket.pl/pol_pm_Obrzeze-ogrodowe-ekobordy-trawnikowe-EKO-BORD-UNI-45mm-x-1m-2316_6.jpg

albo granit :

http://foktbruk.pl/admin/files/20140402_083832.jpg

albo krawęznik :-)

chyba tutaj co Ci sie podoba i jak wolisz :rolleyes:

http://assets1.ogrodowisko.pl/uploads/p/13/134859/original.JPG

chyba jednak odpuszczę żywopłot... głupia niepomyślałam że mam ładny widok przecież na pola i las :) szkoda go zasłaniać całkiem

rysuję sobie narazie dla zabawy, bo jeszcze nie wykupiłam abonamentu - zastanawiam się czy to robić...

1.jpg

ale chyba za bardzo zasłoniłam jednak :-P

Ja nie bede sie spierac...bo moze to kwestia innego klimatu..chociaz moj rejon jest deszczowy, wietrzny i tez sloneczny (czyli w niczym nie odbiega od PL)..moze bardziej wilgotny niz w PL..ale na kazdym kroku gdzie nie jade/ide to mijam te roslinki..

zima nikt ich nie ma okrytych. wiem co pisze bo mam je pod nosem (foto wyzej:p)

Meli, aż podrążyłam. Faktycznie - zimy macie cieplejsze. Porównanie z Wrocławiem - najcieplejszym regionem PL :p

http://i1291.photobucket.com/albums/b554/odlocik/temp_zps3lngukkn.png

Na pocieszenie powiem 2 rzeczy - ta z Twojego ogródka jest piękna :yes: i mi od zawsze laurowiśnia kojarzy się z Tobą i Becią, bo Becia taką ma. I od kiedy ją widziałam u niej to poluję na taką na pniu i coś nie trafiłam :(. Z roślinami też tak czasem bywa, że jakieś miejsce im pasuje, a inne powinno, a jakoś nie idzie :bash: Dopóki nie sprawdzę to nie wiem. Jednak wrzucanie laurowiśni na żywopłot (czyli dużej ilości) może być ryzykowne i tylko o to chodzi. Sama roślina jest piękna :yes:

Karolinka - doczytałam, ale to najlepiej pokazuje, że jedno miejsce jest niemiarodajne ;) i to chciałam podkreślić. Co do do obrzeży to Ivy wyczerpująco Ci już odpowiedziała. Dodam tylko, że ja mam geoboard. Ale gdybym miała więcej kasy i więcej rąk do pracy to postawiłabym murek z granitu - bo geoboard niekiedy nie daje rady z trawą, albo pod naporem kamyków. Tyle, że jest "dyskretny". Koszt to 10 - 12 zł za metr bieżący (własnie zamówiłam swój i kilka stówek pękło :sick: Ale zamówić to trzeba. Ten geoboard to takie minimum socjalne. Żadne plastikowy płotek czy karbowane taśmy :no:

Asia fotki, fotki, fotki :popcorn:

Jeszcze nie mam co przecież :p. Na razie trawę ściągamy. Tzn. już Daro dzisiaj dokończył ten etap :wave:

http://i1291.photobucket.com/albums/b554/odlocik/temporary_zpskoawwflz.jpg

Łukaszowa ;) Pola sobie będziesz z drogi oglądać, a po pewnym czasie to zakładam, że i tak będziecie chcieli się oddzielić :yes: . Minusem jest to, że sporo Wam tego wyjdzie :(

Edytowane przez asiazett

Dzielny Daro :D No to teraz kopanie :sick:

Asiu ja mam obrzeża z kostki granitowej ale niestety to też nie jest takie bezproblemowe rozwiązanie, ponieważ ją też trawa przerasta :roll: Tańsze wcale też nie jest bo za ułożenie mb kasują 10-15zł + materiał. Mnie się po prostu bardziej podoba kostka niż geoboard :yes:

Jeśli chodzi o laurowiśnię to ja się w niej zakochałam kilka lat temu w Irl,ponieważ tam jest jej mnóstwo Nawet ją przywiozłam ale niestety nie dała u nas rady - przemarzła chociaż naszego regionu nie można zaliczyć do najzimniejszych :no:

Łukasz69karolina Ja sięzgadzam z Asią że Wam się odechce widoku pól jak po wyjściu z domu będzie Wam chciało urwać głowy.... ;) Przerabiałam ten temat :D

a no właśnie wiatr... wczoraj maltretowałam tematem Ł i powiedział że olać te widoki, najważniejsze to osłonić się od wiatru który jest okrutny u nas :(

Asia teraz na tą wybraną trawę będziesz nakładać jakąś nową ziemię i mieszać?? czy tylko ziemię wsypiesz w dołki pod roślinki a na ten "piasek" co widać teraz dajesz tylko korę??

powiedzcie takiej pierdółce jak ja, jak się to robi to biorę łopatę i idę kopać :lol2:

robi roznice- NO kwiecien 2011 a PL sierpien 2010? heloooo ;)

poddaje sie.. i juz nic wiecej nie bede pisac..

ja wiem jak jest tutaj.

Melciu, to przeciez zostało opracowane, zestawione w danym miesiącu danego roku, a podane temperatury średnią z całego roku. Każdego miesiąca z osobna. To nie ma nic do rzeczy, kiedy to ktoś wrzucił w neta ;)

Karo teraz w tym wybranym pasie będą wykopane dołki, w nie wsadzone rośliny. A na to pójdzie papier i kamyczki.

O właśnie. Ivy nie odpowiedziałam Ci o moich kamyczkach. Moje to są takie najtańsze. Zwyklaki. Kosztowały chyba 70 zł za tonę. Górna granica ceny za kamień nie istnieje. Albo inaczej - dochodzi do nieskończoności ;)

aha, czyli tylko w dołki dajesz ziemię do iglaków?

kamyczki też mi się bardziej podobają... ale czy można do iglaków? bo każdy mi mówił że kora bo zakwasza glebę czy jakoś tak

u mnie tez byly kopane dolki, do nich ziemia pod iglaki, wtedy drzewka...

wsjo obsypiemy kora :D

no a powiedzcie jak zrobić:

z boku i z tyłu wieje i kurzy się - więc tu jakieś krzaki zasłaniające: tuja szmaragd lub cyprysik żółty :)

od frontu no to może jakieś trawki wysokie :) to zostawiamy na przyszły rok

a od drugiego boku - tam garaż, kiedyś warzywik, składzik narzędziowy, parking dla aut... bok domu z którego się zbytnio nie bywa :-P tu też sadzić te same krzaczki co z boków, czy jakieś inne?

chyba dobrze by było nie robić pstrokacizny :-P i zrobić tak samo... ale jak to ja... muszę szukać problemu ;)