ivy17 13.05.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 dziewczyny wystarczy udać sie na jakies bazarek w okolicy i kupicie różne rozsady. W warszawie np pod halą mirowska sprzedaja teraz takie cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.05.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Targ wiejski najlepszy W Górze Kalwarii co tydzień przez cały rok jest we czwartki po 13tej i w piątki do południa. Na sobotę przenosi się do Konstancina. Nic tylko jechać i kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 14.05.2015 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Przez cały rok sprzedają rozsady? Mój warzywnik juz gotowy, w sobotę Daro po niego pojedzie i będziemy walczyć z malowaniem, ziemią i sadzeniem, mam nadzieję, że w weekend się wyrobimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.05.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Na targu tylko sezonowo. Ale niektórych sklepach internetowych mają przedsprzedaże na różne rośliny. Można zamówić jesienią lub zimą te, które sadzi się wiosną. Teraz za moment pojawią się oferty na jesienne cebule i kłącza. Przysyłają w odpowiednim terminie. Oczywiście trzeba płacić z góry, bo tylko to zaklepuje termin dostawy. Pamiętaj, żeby na dnie skrzyń warzywnikowych położyć siatkę na krety. Ziemia w warzywniku jest tak dobra, że krety przychodzą jak do stołówki czaasem. Warto też doprowadzić wodę i położyć linie kroplujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.05.2015 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Mój warzywniak: http://i1291.photobucket.com/albums/b554/odlocik/temporary_zpsurfs8i5s.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 17.05.2015 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 wygląda jak góralska chata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.05.2015 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Posadziłabym w tym same truskawki, albo same zioła. Np. tymianek wspaniale by się zwieszał z pięter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.05.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 wygląda jak góralska chata Raczej pagoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.05.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) Truskawki właśnie zamówiłam. Polki Na same truskawki mnie "nie stać", bo oczywiście chciałabym tam więcej niż pewnie może się zmieścić, więc jakoś to wszystko muszę pogodzić :/ Ziemniaków, buraków ani rzepaków tam uprawiać nie będę - to jasne Z sadzonek mam tak: rabarbar, arbuz, 10 x brokuł, 10 x kalafior, sałaty, pomidory, bazylka, pietruszka, szczypiorek wieloletni ... Teraz tylko problem, bo "ściany" są ustawione tak jak strony świata, co oznacza, że nie wszystkie mogą się wygrzewac na słoneczku, a większość jednak by chciała co mogę posadzić na zachodniej ścianie? Edytowane 17 Maja 2015 przez asiazett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.05.2015 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 Raczej pagoda Zdecydowanie moje pierwsze skojarzenie http://th02.deviantart.net/fs71/PRE/i/2012/018/a/8/pagoda_by_heeeeman-d4mteuy.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 17.05.2015 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 (edytowane) A to moje pierwotne inspiracje http://i1291.photobucket.com/albums/b554/odlocik/126959883_1_644x461_warzywnik-na-malej-powierzchni-torun_zpssxybds5t.jpg http://i1291.photobucket.com/albums/b554/odlocik/126959883_6_644x461_warzywnik-na-malej-powierzchni-_zpsnzzho5od.jpg http://i1291.photobucket.com/albums/b554/odlocik/piramidka_zpstcvdqwvv.jpg Edytowane 17 Maja 2015 przez asiazett Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.05.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2015 A nie da się obracać Hm, musisz postawić tak, żeby słońce patrzyło na warzywnik cały dzień. Myślę, że ustaw narożnikami na kierunki świata. Wtedy na ścianę płn-wsch słońce popatrzy rano, a na zach-płn późnym popołudniem. Arbuza tam nie sadź, ani żadnych kabaczków, cukinii i takich wielkoludów, bo tę skrzynię rozwalą. Na tych inspiracjach masz tylko zioła, albo tylko truskawki. Na pierwszym zdjęciu od góry: szałwia, niżej lawenda, bazylia (jest zielona i o bordowych liściach i jeszcze inna o cytrynowym zapacu, i grecka o drobnych listkach). Po lewej widzę miętę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 18.05.2015 05:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Tyle, że moja jest sporo większa od tych ziołowych maluszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slonko 18.05.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 hej Asiu świetna robota będze pięknie jak wysoko jest najwyższy "zagon" ? Rababaru i cukini też bym tam nie sadziła, bo liście się tak rozrosną, że zakryją inne rośliny. Masz piękne tulipany i pozostałe kwiaty mi w tym roku część tulipanków nie wyszła wrzuciłam u mnie parę zdjęć lamp - zapraszam Karolina pytałaś u mnie o środek do czyszczenia płyt, odpisałam miesiąc temu, chyba tam nie zaglądasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.05.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Sporo ile to sporo? Możesz posadzić karłowe pomidory koktajlowe. Są czerwone i żółte, mogą być w gronach lub tak rosnące na gałązkach jak doże pomidory. tylko pomidorki muszą dostać dodatkowo podpory, żeby jak zaczną owocować nie wykładały się i żeby wiatr ich nie wyłamywał. W LM są takie chytre podpory pierścieniowe http://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/podporki-paletki-do-rozsad/podporki-wiazadla/podpora-pierscieniowa-721307-bioogrod,p171043,l406.html znakomite do takich roślin. Świetnie też się sprawdzają w ozdobnych, które lubią się wykładać. Albo możesz podwiązywać je do wyższego piętra. Papryka słodka i ostra od najbardziej nasłonecznionej strony. krzewinki są niskie i wystarczy im jeden bambusowy patyczek na wszelki wypadek jako wzmocnienie. Szczypiorek oczywiście. Tymianek tworzy fajne poduchy i występuje w kilku rodzajach. U mnie na rabacie ozdobnej rośnie wieloletni o zapachu cytryny. Kwitnie bardzo ładnie. Sałaty, ale to już sama wiesz. Możesz to urozmaicić stokrotkami. Wczesną wiosną sadzić bratki. nie ma przeszkód, żeby mieszać ozdobne z użytkowymi. Fiołek wonny niebieski i biały lubi półcień, jest uroczy i nieduży, ale on lubi się rozrastać. U mnie rośnie jako zadarniacz wśród funkji (hosta). Raczej trzeba wybierać rośliny, które nie korzenią się zbyt głęboko i nie rosną wysokie. Możesz też jakieś niskie trawki ozdobne wetknąć np. pod pomidorami. Sporo tego Zobaczysz, że zarośnie cała wieża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 18.05.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 (edytowane) Hej Asiulka Widzę, że zamarzyła ci się skrzyneczka na zioła, ja pare lat temu (chyba dwa albo trzy) wymyśliłam sobie też skrzynkę, mężu mi zbił skrzyneczkę, a jakże....ale jak przyszło do wysiania ziół, to mi się zamarzyły kwiaty , że tak będą pięknie wyglądać, kaskadowo ....i sobie sadzę kwiatuchy, co rok inne. W zeszłym roku były takie..... http://images68.fotosik.pl/898/54a05bd2d02bd18bmed.jpg W tym roku nie będzie już takiego folkloru posadziłam wszystkie białe petunie i niebieskie lobelie...Oprócz tej skrzyni B zrobił mi jeszcze takie podobne do tej, którą ty masz, trzy , jedna na drugiej. W tym roku je rozstawiłam i obsadziłam też białymi petuniami:D Buziaki zostawiam !!! Edytowane 18 Maja 2015 przez bogumil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 18.05.2015 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Wiem, że zarośnie - właśnie na to liczę, bo do tego czasu będzie wyglądała jak... wiadomo co Całość ma 2 m wysokości. Paprykę bym tam chętnie widziała, ale wszyscy mnie straszą, że jest wysoka. Pomidory mam nie koktailowe - normalne. Nie znam odmiany natomiast sprzedawcy nazywaja je "niskie" lub "bezpalikowe". Miałam je już w zeszłym roku i były super. Idę obsadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 18.05.2015 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Mmm... uwielbiam białe kwiatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.05.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Papryka jest niższa od pomidorów bezpalikowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annNS2 19.05.2015 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 o rany rany - a coz to wyladowalo w twoim ogrodku? tez sobie nie wyobrazam tam arbuzow czy innych wielkoludow ale jak obsadzisz samymi ziolami to bedziesz mogla obdarowac cala okolice chyba musze dokupic cos jadalnego na te swoje balkoniki bo poki co to mam same zielska... no i 'drzewo' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts