lukasz69karolina 03.06.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Aniu źle chyba zrozumiałaś - folię daje się by wytępić chwasty PRZED zakładaniem ogródka... one pod folią się ugotują i tyle - masz ładną potem ziemię do prac ogrodniczych jak masz posadzone roślinki w kamyczkach to musi być agrowłóknina by woda mogła przesiąkać przez nią w ziemię do roślinek - i tą samą drogą rosną chwaściki ale zawsze to ich mniej niż jakbyś nic nie dała!! możesz kupić takiego cudaka: http://static2.rolmarket.pl/pol_pm_Roundup-Zel-140-ml-srodek-chwastobojczy-w-zelu-do-zwalczania-chwastow-jednolisciennych-i-dwulisciennych-6217_1.jpg http://rolmarket.pl/product-pol-6217-Roundup-Zel-140-ml-srodek-chwastobojczy-w-zelu-do-zwalczania-chwastow-jednolisciennych-i-dwulisciennych.html i tym "podotykać" chwasty i uschną... bez szkody dla właściwych roślinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Przepłacisz tego roundapa w żelu.Ja biorę gumowe rękawice i cienką gąbkę. Robię silny roztwór pół na pół z wodą i maziam chwaściory. Robota okropna, ale inny sposób, to tylko opakować co ma przeżyć. Nie wiem co bardziej upierdliwe. Agro niestety jet plecionką, więc perz zawsze sobie z nią da radę. Jeszcze inaczej – pozbieraj kamyki i wywal tę agro, a rozłóż kartony, albo grubo gazety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 03.06.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 no ale kartony i gazety z czasem się rozłożą - ktoś na forum pisał że za rok już nie ma śladu... i co, znów trzeba kamyki zbierać i kłaść gazety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 03.06.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Pestko tak się wetknę z prywatą u Asi:rolleyes: Kamyczki dałam na cienka włókninę i teraz trawa mi odrasta Jeśli chcesz zeby nic nie rosło i akceptujesz agro to raczej to grube bo inaczej bedą rosły wszystkie roślinki, jak ich mało a terenu duzo to mozna sporo dziury wyciąc i bedzie mniej plewienia, bo przez to grube trudniej sie przebić chwastom a wczesniej jakoś odchwaszczałaś te rabaty ?? No albo jak pisze pestka selektywnie je traktować roundapem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Kartony się rozłożą, ale do tego czasu nasadzenia dobrze sie ukorzenią. A jeśli zrobiłaś border między rabatą i trawnikiem, to pojawi się tylko to co się wysieje. Wysiałoby się i tak. Jednak jeśli masz kamyczki na jakieś 7-10 cm grubo albo korę, to te wysiane nie mają jak się ukorzenić. Siedzą lekko i bardzo łatwo jest usunąć je ręcznie. Nie będzie ich też dużo. Te kilkanaście można raz na 2 tygodnie wyciągnąć z korzeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Jeśli chcesz zeby nic nie rosło i akceptujesz agro to raczej to grube bo inaczej bedą rosły wszystkie roślinki, jak ich mało a terenu duzo to mozna sporo dziury wyciąc i bedzie mniej plewienia, bo przez to grube trudniej sie przebić chwastom a wczesniej jakoś odchwaszczałaś te rabaty ?? No albo jak pisze pestka selektywnie je traktować roundapem Agro nie ma co akceptować Ivy . Położysz agro i co, jak będą się rozrastać zadarniacze? Agro to też sprawa tymczasowa. U mnie wytrzymało 3 czy 4 sezony w jednym miejscu, a potem myślałam, że szału dostanę tak się pruło. Wszędzie fruwały „nitki” jak to świństwo zdejmowałam. Poza tym tam gdzie jest agro też chwasty się wysiewają, jak wszędzie, więc jeśli nie zdecydujesz się posadzić zadarniacze, to robotę z chwastami będziesz miała i to z roku na rok coraz większą. Wiem, bo już to sprawdziłam na własnych plecach, dłoniach i paznokciach Taki barwinek np. jest świetny. Z nim tylko perz usiłuje pogrywać. No, chyba, że chcesz mech zaprowadzić jako zadarniacz. Kładziesz na odchwaszczoną glebę agro. Na to sypiesz ze 3-4 cm dobrej ziemi ogrodniczej i przynosisz kępki mchu z lasu. Można też mech wymieszać, najlepiej w mikserze, z jogurtem i polać. Jogurt w ogóle jest dobry jako pożywka dla mch i podobnych drobniutkich roślinek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.06.2015 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Ja w tym roku właśnie przeżyłąm inwazję chwastów, po tym jak mi się papier rozłożył Poradziłam sobie ręcznie - w rundzie pierwszej. Jak coś przetrwa do rundy drugiej to użyję broni chemicznej Pestkuś, to ja mam jeszcze pytanie o środki na mszycę. Czym pryskać np. porzeczkę, żeby się ją później jeść dało :/ I czy skoro teppeki już zeszło ze sceny, to jest coś co poradzi sobie z zarazą nawet wtedy jak nie uda mi się prysnąć precyzjnie? I pytanie nr 3.: Czym wytępić mrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) no niestety, mszyca musi dostać bezpośrednio, bo te środki sa kontaktowe. Teppeki jast, ale z fachowych sklepach i ma straszną cenę. http://retip24.pl/pl/p/Teppeki-50WG-140g-Belchim/3165 Jaga, stosuje naturalne gnojówki z różnych ziół i chwastów. Zajrzyj do niej, bo ja w tym cieniutka jestem. Tak w ogóle jak są mszyce, to i tak tych owoców bez mycia, prosto z krzaka nie zjesz A te środki na ludzi nie działają. tylko na owady, pszczołom mogą zaszkodzić w ciągu pierwszych 3 godzin od oprysku. O mrówkach też ostatnio było u Jagi i Gosiek33 (chyba 33). U którejś wkleiłam cała listę z poradnika ogrodniczego. Kawy nie lubią u mnie. Tam gdzie były mrówy, a wylewam fusy pod rododendrony, żeby zakwaszało, to mrówy zniknęły. Są rośliny, których podobno nie lubią, np szałwia, ale u mnie pod szałwią jest hiper mrowisko Edytowane 3 Czerwca 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.06.2015 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Ja mam mrówy pod bukszpanem to go raczej kawą częstować nie powinnam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.06.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Może suszone skórki z banana i innych cytrusów? Też widzę, że mrowiska pod glicynią zniknęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 03.06.2015 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 Ale że jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owcaania 03.06.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 (edytowane) Moja mama dawala folie budowalana pod kamyczki i lekko ja nakluwalysmy nozem przy tujach by woda miala jak przelatywac . Robilysmy to jak bylam jeszcze na studiach (czyli 6 lat temu) i raczej nie ma z tym wiekszych problemow i pracy przy chwastach. A tujkom chyba to sluzy bo mialy po 30cm a teraz mnie przerosly prawie 2 razy. Edytowane 3 Czerwca 2015 przez owcaania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 04.06.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 No to się sprawdziły u Twojej mamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 06.06.2015 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2015 Staropolskim zwyczajem, guess who is who... http://i1291.photobucket.com/albums/b554/odlocik/temporary_zpsjifhq0bu.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 07.06.2015 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Goscie goscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 07.06.2015 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Widzę, że ktoś tu nie podjął wyzwania albo nie załapał zagadki no to podpowiem, że mamy tutaj kameralny, rodzinny zlot fotumowych czarownic. Dwóch. Mnie i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 07.06.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Widzę, że ktoś tu nie podjął wyzwania albo nie załapał zagadki no to podpowiem, że mamy tutaj kameralny, rodzinny zlot fotumowych czarownic. Dwóch. Mnie i... i.... nie mnie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 07.06.2015 13:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 No niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owcaania 07.06.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Sleżanka:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 07.06.2015 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts