mobyk888 16.04.2013 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Mam dość denerwujący problem z baterią prysznicową Ferro.Wodę podgrzewa piec gazowy Junkers (2 funkcyjny), otóż podczas kąpieli nie można ustawić przyjemnej temperatury wody jest albo bardzo gorąca a jak się przechylamy ramię baterii ku stronie zimnej wody - nie ma żadnej reakcji - ciągle wrzątek aż do momentu gdzie tuż przed połową skali (powinna lecieć woda letnia) piec się wyłącza i po chwili leci woda zimna. Dodam, że bateria ma ok 5 miesięcy i była montowana w tym samym dniu co bateria umywalkowa (również ferro ta sama linia modelowa) i umywalkowa działa jak należy. Można precyzyjnie ustawić temp. wody. Proszę o pomoc czy mógł ulec awarii mieszacz w baterii? Czy firmy uznają takie usterki jako naprawa gwarancyjna? Model baterii, o którym mowa http://www.ferro.pl/produkt-bateria-natryskowa-scienna-veneto-verdeline-3667-BVN7VL.html Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez mobyk888 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 17.04.2013 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Nie zmieniałeś podłączenia baterii? Takie objawy były u mnie jak zamieniłem (niechcący oczywiście) podłączenie doprowadzenia ciepłej i zimnej wody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 17.04.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Miałem podobnie, kwestia przełaczenia wężyków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 17.04.2013 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 nic nie jest przełączane bateria osadzona na wyprowadzonych rurkach ze ściany cały czas w tym samym ustaiweniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 18.04.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 nic nie jest przełączane bateria osadzona na wyprowadzonych rurkach ze ściany cały czas w tym samym ustaiweniu W baterii masz prawdopodobnie 3 wężyki, ciepła, zimna i prysznic i trzeba spojrzeć w instrukcje do tego jak powinny być podłącozne na gwintach w korpusie baterii, jeżeli nie to metodą prób i błedów pobawić się w ustawieniach. Ja tak miałem i w ten sposób rozwiązałem problem. Jjeżeli masz inaczej lub masz inny rodzaj baterii to rozmawiaj ze sprzedającym lub z kimś z swrwisu Ferrro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.04.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam. Mam dość denerwujący problem z baterią prysznicową Ferro.Wodę podgrzewa piec gazowy Junkers (2 funkcyjny), otóż podczas kąpieli nie można ustawić przyjemnej temperatury wody jest albo bardzo gorąca a jak się przechylamy ramię baterii ku stronie zimnej wody - nie ma żadnej reakcji - ciągle wrzątek aż do momentu gdzie tuż przed połową skali (powinna lecieć woda letnia) piec się wyłącza i po chwili leci woda zimna. Dodam, że bateria ma ok 5 miesięcy i była montowana w tym samym dniu co bateria umywalkowa (również ferro ta sama linia modelowa) i umywalkowa działa jak należy. Można precyzyjnie ustawić temp. wody. Proszę o pomoc czy mógł ulec awarii mieszacz w baterii? Czy firmy uznają takie usterki jako naprawa gwarancyjna? Model baterii, o którym mowa http://www.ferro.pl/produkt-bateria-natryskowa-scienna-veneto-verdeline-3667-BVN7VL.html Miałem podobny problem. Trzeba zdławić przepływ zimnej wody w baterii natryskowej, w umywalkowej pewnie masz to zrobione zaworkami pod umywalką. Po pierwsze ustaw piec gazowy by nie dawał wrzątku lecz mocno gorącą wodę przy natrysku na full i do tego ustawienia pieca gazowego dopiero ustaw resztę np,umywalek. Po drugie zamknij wodę ,odkręć baterię i wyjmij uszczelkę zimnej wody , w zamian wstaw przewierconą monetę ( chyba 5 gr pasuje) i dwie płaskie cieńsze uszczelki przed i za monetą. otwór w monecie trzeba dobrać doświadczalnie , spróbuj od 1mmi zobaczysz po puszczeniu samej zimnej wody o ile to zmiejszyło przepływ wody. jak za mało i regulacja nie działa to otwór powiększyć o 0,1 mm , jak za dużo i trudno ustawić temperaturę badż wyłącza sie piec gazowy to nowe 5 gr i otwór mniejszy o 0,1mm , Trudno doradzić średnicę bo zależy od długości rur do natrysku i ciśnienia wody, w piecu gazowym regulację dławienia przepływu ustaw na max by na bateri natruskowej ,po otwarciu był największy spadek ciśnienia , wtedy piecyk się będzie ładnie włączał i przy niewielkiej regulacji mieszaczem się nie wyłączy. Na koniec dodam że zasilanie pieca gazowego zimną wodą nie może być zdławione jakimś zaworem przed piecykiem.U mnie to pomogło .pozdrawiam Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 18.04.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 w zamian wstaw przewierconą monetę ( chyba 5 gr pasuje)Otwór musisz wiercić obok orzełka, albo w zaciszu domowym (tak aby nikt nie widział). W przeciwnym razie zgodnie z art. 137, § 1. kk: " Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku". Nie licz na zawiasy;-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 18.04.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Otwór musisz wiercić obok orzełka, albo w zaciszu domowym (tak aby nikt nie widział). Albo wytnij z blachy miedzianej czy mosiężnej kółko o średnicy równej uszczelce. Faktycznie 5 gr szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 18.04.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 To nie pięciu groszy szkoda, jeno orzeł na liście gatunków chronionych. A na serio takie dobieranie metodą wywierć, zmontuj, sprawdź, rozmontuj, wywierć, zmontuj, sprawdź... będzie upierdliwe. Ale czasem trudno dać lepszą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts