Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mostek termiczny na łączeniu izolacji ściany i dachu

marek_kce

Recommended Posts

Witam!

Wszystko wskazuje na to, że mam mostki termiczne na łączeniu ocieplenia ściany i dachu. Jest to szczególnie odczuwalne przy silnych wiatrach gdy ściana kolankowa na poddaszu w jej górnej części znacznie się wychładza. Odnoszę wrażenie, że wiatr hula sobie pomiędzy ścianą a styro, a także za bocznymi ścianami lukarny.

Tego lata zamierzam coś z tym zrobić. Przedsięwzięcie nie wydaje się bardzo skomplikowane jednak będzie się wiązało np. z koniecznością rozebrania i ponownego założenia podbitki, dlatego chciałbym to zrobić raz a dobrze. I tutaj pojawia się pytanie: co zrobić żeby było dobrze?

Aktualnie mam styro podciągnięty pod membranę (kończy się 2-3cm poniżej membrany), a ta 2-3cm szczelina wypełniona jest wełną (podejrzewam, że niechlujnie, stąd problemy). Czy wystarczy tylko uzupełnić wełnę tam gdzie jej brakuje czy problem rozwiązać jakoś bardziej kompleksowo? Są jakieś specjalne taśmy, które szczelnie połączą styro z membraną? Na styro mam obecnie tylko siatkę+klej, więc mam jeszcze duże możliwości ingerencji w ocieplenie bez dużych kosztów związanych ze zniszczeniem elewacji.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie związane z naprawą tego elementu, również za namiary na sprawdzonych wykonawców którzy mogli by się podjąć naprawy.