Iza vs Krzysiek 14.10.2013 04:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Nie było czasu i trochę chęci pisać dziennika. Na budowie aktualne postępy prac to szalowanie stropu. Postawiliśmy ściankę działową pomiędzy pokojami dzieci by robiła za nośną i odciążyła trochę strop. Pod sobą ma ona dodatkowy słup wymurowany w piwnicy tak więc jest ok. Koncepcja się żonie zmienia jak zobaczyła szalunek nad parterem i zaczyna wszystko wyglądać jak pomieszczenia. Okna dwa mamy za dużo jedno w kuchni a drugie w salonie. No i mi koncepcja na piwnicę chyba się zmieni kuchnia letnia w piwnicy będzie otwarta na salon a powiększę łazienko/pralnię. Jak uda się w tym tygodniu zalać strop to będę weryhapy . Kupiłem rury na GŻWC . No i przydało by się coś o kosztach ale pogubiłem się i nie wiem po prostu. Wiem tylko jedno nie wydam więcej niż mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 22.10.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Liczę ja sobie obwód budynku mnożę ja to przez ilość warstw potrzebnych do wymurowania odpowiedniej wysokości i wychodzi mi 3370. Zamówione 3400 super iiii nagle olśniło mnie a gdzie są drzwi i okna???? chciałem zbudować bunkier Haha to by była po prostu ostateczna wersja domu pasywnego! A co do kosztów Porothermu - to nie jest drogo Powiedziałbym że całkiem normalnie. Ja wprawdzie budowałem się w kompletnie innej części Polski, ale cenę miałem dosłownie 20 gr. niższą... Powodzenia w budowie, fajny dziennik - będę wpadał regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 27.10.2013 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 (edytowane) Z dziennika zrobił się miesięcznik. No jakoś tak chęci do pisania uciekły tak więc dziś spróbuję uaktualnić .Fotki mam na bieżąco. Budowa posunęła się ( znaczy no że ten no że wybudowaliśmy już więcej) . Zalany strze maop parteru i schody na poddasze. Zaczęte są schody zewnętrzne do piwnicy wylane z nadmiaru betonu. Betonu na strop poszło 36m sześciennych po 222 zł z dodatkiem od mrozu. Niby jeszcze ma nie być mrozów ale beton wiąże te 21 dni i nie wiadomo czy nie wypadnie jakiś w listopadzie. Dokupiłem też stali bo kupionej wcześniej zabrakło. No i obsypałem budynek trochę z przodu i z boku. Zaczyna wyglądać. Plany na ten rok jeszcze to zadaszenie deską i pokrycie papą. Od poniedziałku zaczynamy murować atyk i szalować wieniec. Wieniec wzmocnię słupami wypuszczonymi ze stropu. Słupy dałem sam nie było ich w projekcie. Mam pytanie . Murłat chcę dać na lico z zewnątrz. I teraz jak przyjdzie styropian do deskowania dachu to pokryje mi murłat i jak on będzie oddychał? Jak to się uszczelnia? Nie wiem jeszcze czy na poddaszu nie będzie jako ocieplenie styropian? Dam go między krokwie zostawiając szczelinę pod deskowaniem. Łącząc ten ze ściany z tym na poddaszu zamykam murłat na "głucho". Nie zbutwieje mi to ? Chyba że od strony poddasza zostawię mu pustkę na szerokość pozostałą na wieńcu. Wieniec 30cm murłat 14. Doradzi mi ktoś? Z krokwiami nic nie powinno się dziać gdyż będą wentylowane w tej szczelinie pod deskowaniem dachu. Fotki z prac. Edytowane 27 Października 2013 przez Iza v's Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 27.10.2013 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 Fotki cd: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 27.10.2013 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2013 I trochę budynku w koło i schody zewnętrzne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 08.11.2013 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 Od kilku dni strasznie leje ale nie poddajemy się. Od poniedziałku zaczęliśmy więźbę dachową. Powiem tylko tyle że jak pisałem o dobrym cenowo zakupie więźby w kilku pierwszych postach tak teraz mając taką wiedzą o niej stałbym i pilnował tego kolegę jak wycierał ją. Krótko oceniając krokiew o długości 4m potrafi mieć 3,98. A gdzie jakiś naddatek na docinkę ,wyrównanie? Do tego brakuje trzech sztuk 6m/20cm/8cm. Dotrze mi podobno we wtorek . Zobaczymy. Postępy z prac w relacji zdjęciowej. Jak Bóg pozwoli to zima się opóźni i zdążę jeszcze dachówkę położyć i okna wstawić.( ocieplenie się marzy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 08.11.2013 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2013 zdjęcia ciąg dalszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 14.11.2013 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Kolega spisał się na medal i krokwie których brakowało wytarł mi bez niczego. Dodatkowo wytarł mi dwie koszowe które stały się potrzebne po przerobieniu konstrukcji dachu. Front robót wygląda tak jak na zdjęciach. Dostałem też wycenę na dachówkę z dwóch firm. Rozrzut cenowy około 1 PLN na dachówce.. Zmieniłem w konstrukcji dachu wykusz nad jadalnią. Zmiana polega na tym że jest on teraz tej samej wysokości co nad garażem i kuchnią jednak z tego powodu zmieniły się kąty jego połaci i nie mają już 35 a 38 i nie pasują idealnie na krokiew koszową . Nie jest to wielką wadą. Po prostu wystają nad koszową po 5 cm.Widać to na ostatnim zdjęciu. Ciekawy jestem ile Jarek.P. płacił za swoją dachówkę ,gąsiory i dachówkę wiatrową.? Edytowane 14 Listopada 2013 przez Iza v's Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 14.11.2013 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2013 (edytowane) Fotki cd: Edytowane 14 Listopada 2013 przez Iza v's Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 21.11.2013 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) Pogoda się popsuła ale pracujemy. Więźba dachowa skończona i zaczęliśmy deskowanie. Jednocześnie zakrywamy każdy nabity pas desek papą grzaną na gorąco. Sposób rozwijania papy zaczerpnięty z dziennika Netbeta. Na całym budynku jest już jeden pas papy. Zastanawiam się czy przed położeniem drugiego pasa papy pierwszy na zakładzie przybić papiakami. Pójdą na papę przed zimą jeszcze kontr łaty i będą ją zabezpieczać przed poderwaniem ale sam nie wiem. Rozszalowałem też prawie cały parter i tak był dociążony strop piwnicy stropem parteru że po rozszalowaniu parteru w piwnicy stemple drewniane powypadały. Czyli wstał do góry.Oczywiście nie było to wiele ale na największym ugięciu może 1cm. Zdjęcia wkleję jutro .Coraz bliżej instalacje i będę JarkaP. męczył. A i zapytam go ile płacił za sztukę podstawową dachówki jaką ma na dachu. fotki Edytowane 24 Listopada 2013 przez Iza v's Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 24.11.2013 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Następne zdjęcia będą wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 27.11.2013 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2013 obiecane fotki. Nie mówiłem którego wieczoru:P Kupiłem też "ciepłe parapety ". Spory koszt bo około 1000zł. Dojdą jeszcze taśmu paro izolacyjne i przepuszczalne i .Koszt około 700 z przesyłką. Nie jest tani taki ciepły montaż okien ale mam nadzieję na zwrot tych kosztów w ciągu 100lat. Bo wcześniej to chyba się nie da:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 02.12.2013 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Witam. Ostatni tydzień miną mi pod znakiem tych co to mają najlepsze produkty i sprzedadzą mi je za darmo. Codziennie jakiś przedstawiciel od czegoś tam. Mam nawet kilka kartek z niezbędnymi danymi jak m2 dachu ściany i opis materiałów z jakich to chcę zrobić. Daję im i na mail mają wysyłać wyceny. Zobaczymy. Ciekawe co ich tak ku mnie ciągnie. Dach odeskowany i obity a oni dopiero teraz sprzedawać przyjeżdżają? Ja handlując w budowlance to odwiedzał bym budowę jakby tylko ogrodzono działkę (tak miał bodajże Jarek.P że codziennie kilka wizytówek i reklam hurtowni w płocie. Jutro surowy stan otwarty się dokona na mojej budowie. Fakt dach wymaga jeszcze dobicia okapu nad schodami zewnętrznymi i obrobienia go w około deską podrynnową ale już cały główny pod papą. AAA papa... następny temat. Szukając papy szukałem oczywiście dobrej grubości 5,2 na sbs i z włóknem i termozgrzewalnej i z posypką. Kupiłem nie najtańszą w murbet ełk po 14zł m2 5,2 gr 7,5 m2 w rolce. Rolek kupiłem 44. Ciężkie jak cholera ale papa nie do rozerwania rękoma. Zabrakło tej papy więc pojechałem do innej firmy i kupiłem inną papę ale też 5,2 grubości 5m2 w rolce po 12 za m2. I co???? A no ta tańsza jest cieńsza i to dużo. Ma max 4,5 mm. Tu przytoczę słowa sprzedawcy z murbetu kiedy targowałem cenę papy u niego to mówiłem że w innej firmie mam tańszą i taką samą. Gdy mu powiedziałem jaka firma to powiedział że ona tylko ma napisane 5,2 grubości i tolerancję +- 10% i że mi może ją sprzedać po 10 za m2. Oczywiście nie bardzo w to wierzyłem dopóki dwie te papy nie trafiły do mnie na dach. Nie każdy sprzedawca wciska kit. Stan dachu na dzień dzisiejszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 02.12.2013 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 A narobiłem fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 02.12.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 I jeszcze raz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 07.12.2013 06:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Zamontowane ciepłe parapety czekają na montaż okien. A za oknem zima na całego. A ja styropian zamówiłem i powiem wam że go jeszcze przykleję. Ma być tydzień jeszcze pogody i damy radę. Montaż okien w poniedziałek. Parapety posadowione tak by okno wystawało z muru 1cm. Styropian na placki klejony ma ciasno przylegać do ramy okna. Nie dało się tak zamontować drzwi balkonowych. Strop piwnicy jest o 5cm węższy niż ściany parteru na zewnątrz a chciałem żeby jednak stały na stropie bez dodatkowego mocowania typu JBD czy inna deska drewniana . Posprzątane na całej budowie odpadki deseczki deski i wszystko co się dało, pozamiatane i no mam nadzieję że styropian szybko dojedzie. a tymczasem za oknem : Edytowane 7 Grudnia 2013 przez Iza v's Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 07.12.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Hej a gdzie kupowales ciepłe parapety?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 07.12.2013 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Witaj kori. Parapety znalazłem na allegro http://allegro.pl/cieply-parapet-styrodur-promocja-i3771299894.html . Kupiłem w tej firmie bez allegro. Zamówione w piątek i opłacone podany profil okna i we wtorek już była wielka paka u mnie tak więc wielki pozytyw dla firmy. Kleiłem je do muru na klej do styropianu z włóknami i na noc docisnąłem pustakiem cegłami i co tam było na budowie gdyż po pierwsze wymiar handlowy to 1,2mb i wymagały łączenia a po drugie wszystkie były troszkę łódkowate i wymagały docisku by je wkleić poziomo co jest jak wiadomo konieczne gdyż na nich już okna się nie ustawia tylko ono stoi. Cena trochę wysoka jak za mb ale nic taniej nie widziałem. Mając dostęp do jakiegoś plotera można by taki parapet wycinać samemu i wtedy kosztował by tylko styrodur który aż tak drogi nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 11.12.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Nie chcę pisać dużo. Legat jakiś? Mam już zamontowane okna. Dojechał też styropian i pianka do jego klejenia. Miecze na kukawkach zamontowane będą jutro i zacznie się styropian. Mam nadzieję że w sobotę dom już ocieplony będzie . Zobaczymy. Prosiłem Boga o pogodę a co Bozia da to będzie. Fotki tylko a jak ktoś chce wiedzieć więcej to zapraszam do pytania i dyskusji. Na pewno balkonowe drzwi są za wysoko o centymetr i nie wiem co zrobię? Listwę przyścienną dam jakąś czy cóś? Macie jakieś pomysły na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 11.12.2013 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Reszta fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts