Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"Dom z naprzeciwka" po przeróbkach

Recommended Posts

Jedna z rzeczy do których też się przyczepiłem to właśnie wkręty. Poza tym mi pasuje. Pęknięcie zasłoni materac. Łóżko pożyje . Wkręty poszły tam takie 21cm długości. http://www.selena.pl/cms/?__page_id=503

http://www.selena.pl/content/repository/images/Selena_pl/produkty/Fixings/gr2/0212-2.gif

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Takie elementy powinno się łączyć tego typu łącznikami, dającymi przy okazji komfort demontażu łóżka np. do transportu.:

http://web2.hettich.com/hbh/picture/FVB_057.GIF

Ewentualnie, ponieważ tu mamy boki z deski dolegające do masywnego słupka, aż prosiłoby się użyć stary meblowy sposób łączenia w narożniku, który tu byłby jeszcze lepszy: okucie oskrzyniowe. Poniżej link do przykładowego, do łóżka kupiłbym największe jakie się da, ew. zastosował duże drewniane (ale tak samo dociągane do nogi wielgachną śrubą).

http://www.bazarek.pl/produkt/3541996/okucie-oskrzyniowe-do-nogi-stolu-h70mm-h-efele-64100910.html

Tu jeszcze trochę teorii. Ogólnie na starych stolarskich metodach warto się wzorować, one były wymyślane przez rzemieślników robiących meble na pokolenia a nie na 5 lat :)

http://antyki.skarbykultury.pl/tag/konstrukcja-mebli-szkieletowych/

Ekipa od dachu dziś zaczęła pracę. Położenie dachówki i wszystkie obróbki blacharskie ,obróbka komina ,dobicie ostatniej wyrównującej deski. Taki zakres prac. 35 zł za metr kwadratowy plus 10 zł za metr bieżący obróbek(w tym rynny i rury spustowe)

A tak wygląda komin. Nie skończony od soboty ale z jednego tylko powodu. Dla mojego majstra urodził się synek i wziął wolne aż rodzinka będzie w domu. Poczekamy.

WP_20140321_007.jpg

• 3 weeks później...

Na budowie trochę sie wydażyło . Dach ma już część dachówki. Komin skończony i nawet ma już obróbkę. Zaczęliśmy obróbki okien i styropianu. Może już nie będzie dużych przymrozków ( po nocy woda w wiaderkach ścięta na okolo 1cm). Myślę że w sobotę już jakaś ściana będzie zaciągnięta siatką i klejem. Instalacja elektryczna tak jak była zrobiona dwa tygodnie temu z kolegą tak do dziś przybyło tylko dwa gniazda na tarasie( bo będzie klei) i oświetlenie tarasu.

WP_20140410_001.jpgWP_20140410_004.jpgWP_20140410_006.jpgWP_20140329_005.jpgWP_20140407_002.jpg

WP_20140410_001.jpg

WP_20140410_004.jpg

WP_20140410_006.jpg

WP_20140329_005.jpg

WP_20140407_002.jpg

• 4 weeks później...

Z dziennika budowy to mi się miesięcznik zrobił. Cóż wiosna i nawał pracy to nie za bardzo się chciało.Nie bardzo jest co opisywać. Na dachu ekipa nadal walczy. Zabrakło mi około 120 dachówki podstawowej i jednej dachówki wiatrowej.Mimo iż jeden gąsior pękł to i tak powinien jeszcze jeden zostać. Elewacja jest zaciągnięta już na gotowo klejem .Kupiłem też 4 wiadra gruntu pod tynk silikonowy.Każde w innym kolorze by dobrać elewację.Po zagruntowaniu będzie śmiesznie wyglądać każda ściana inna. Wewnątrz zaczęta instalacja elektryczna czeka na wenę. Zrobiliśmy na poddaszu i parterze wentylację. Pozostała do zrobienia piwnica ale zabrakło trochę rur i kształtek i nie mogliśmy jej skończyć wczoraj. Wczoraj też przyjechała przydomowa oczyśczalnia ścieków kupiona poprzez alleeee.

I to tyle wydażeń przez miesiąc. A na gąsiorach pojwiły się mocowania do instalacji odgromowej. Teraz kilka zdjęć .Pierwsze to wczorajszy widok z kuchni.

WP_20140508_005.jpg

Grunt pod tynk

WP_20140508_035.jpg

Wentylacja

WP_20140508_026.jpgWP_20140508_027.jpgWP_20140508_028.jpg

Twoją na pewno nie. Twoja leży na twoim dachu a moja na moim. Taką samą to i owszem. W zbiegi okoliczności jak wierzysz to najpierw oglądałem forum i dzienniki , potem widziałem w miejscowości obok taki dach i przypomniałem że ktoś chyba na FM ma taki dach i ot. Jungmaier czy jakoś tak sacharyjska angoba.

"Moja" w cudzysłowie była :)

A zaskoczenie moje stąd, że jeszcze nie widziałem tej dachówki na żadnym innym dachu, a zaledwie dwa razy podobny kolor, lecz innego producenta. Mój dekarz też mówił, że pierwszy raz taki kolor robi, a sprzedawca twierdził, że u nich do tej pory tylko raz ją ktoś zamówił. Jeśli chodzi o dachy, to u nas jednak króluje tradycja (czerwony) albo moda (czarny), inne kolory niemal nie występują.

Tata.jpg

Boże, Tyś nam przykazał czcić ojca i matkę, zmiłuj się łaskawie nad duszą mego ojca i odpuść mu grzechy; pozwól mi oglądać go w radości Twej wiekuistej światłości. Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen.

Po dwóch latach ciężkiej choroby w wieku 86 lat 11 maja 2014 roku zmarł mój tata.

• 4 weeks później...
Wieści budowlanych cią dalszy. Wytynkowany cały parter oprucz garażu. Jesteśmy w wiatrołapie i zmieżamy do piwnicy i na poddasze. Instalacja wodna zrobiona tylko w kuchni .W łazienkach zrobię jak będą się robić płytki. Płytki pójdą bez tynkowania. Teraz będzie pierwsze szpachlowanie ścian następnie wylewki i ogrzewanie podłogowe i płyty gipsowe na sufit i szpachlowanie na gotowo.Instalacja elektryczna jest na całym parterze gotowa (no oczywiście przed białym montarzem jeszcze) tylko jeszcze do garażu oświetlenie i gniazda wtykowe jakieś. Pająk w rozdzielnicach niesamowity ale myślę że dam radę go rozszyć by działało i ładnie wyglądało. Kilka fotek.WP_20140529_002.jpgWP_20140529_005.jpgWP_20140605_003.jpgWP_20140607_001.jpg

• 1 month później...
  • 1 month później...
Dawno dawno temu był ostatni wpis w temacie Domu z naprzeciwka. Dziennik zaniedbany z wielu powodów. Dziś by kontynuować wątek nie będę wracał i pisał hronologicznie. Zacznę od stanu na dziś. Otórz jesteśmy przed przeprowacką. Pewnie w tym tygodniu zamieszkamy już. Do zrobienia jeszcze bardzo wiele żeczy ale postanowiliśmy mimo to zamieszkać. Nie zrobiony przedpokój , poddasze, parę żeczy w garażu. W piwnicy ttylko kotłownia w płytkach a instalacja CO i CWU w trakcie robienia.Rano dodam kilka zdjęć. Pozdrawiam.