Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co najbardziej przeszkadza w branży budowlanej?  

36 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co najbardziej przeszkadza w branży budowlanej?

• Nieuczciwa konkurencja w branży
      9
    • Kryzys i brak pracy
      1
    • Istnienie szarej strefy
      7
    • Sezonowość branży budowlanej
      2
    • Postawa klientów
      3
    • Zatory płatnicze
      5
    • Złe prawo
      5
    • Internet (klient wybiera produkty i usługi w sieci)
      1
    • Nic bardzo nie przeszkadza - jest optymalnie
      0
    • Inne przeszkody
      3

Recommended Posts

Ale durnowaty jełop odpowie nie ma, ma sprawy i sprzeda z 8% Vat !!!!!

Debil, bo naraża się na "atak" z kilku stron:

- US za uszczuplenie - prosta sprawa a kary bardzo wysokie i pozostanie pod bacznym okiem,

- inwestora, ba jak "przebiegły" to wyegzekwuje darmowy "montaż",

- koszty związane z ewentualną niezgodności towaru z umową,

- podbiciem oka za nieuczciwą konkurencję..

1. Nieuczciwa konkurencja - sprzedaż po kosztach, byleby był obrót gotówki. Garażowcy - cena o polowe niższa, no bo bez Vatu, bez rejestracji itp.

.

Z punktu widzenia klienta w tym punkcie-zawyżanie cen i zmowy cenowe.

Nie ma czegoś takiego jak zawyżanie cen.

Jeśli zmowy cenowe to zgłosić do UOKiK - bardzo dotkliwe kary.

Można to nazwać inaczej.

Przykład-kupuję oświetlenie do całego domu u jednego sprzedawcy,ten chce mnie odpowiednio zrabatować,nie może tego zrobić od całości zamówienia,ponieważ jeden z producentów oświetlenia zabrania rabatowania-minimalne ceny są odgórnie przez niego ustalone i sprzedawcy wystarcza np 50% narzutu,ale nie może tak sprzedać,musi zarobić na mnie 100%.

Koniec końcem sprzedawca rabatuje mi do granic absurdu inny towar i wychodzi oczekiwania przeze mnie kwota....i po co to....

..... ponieważ jeden z producentów oświetlenia zabrania rabatowania-minimalne ceny są odgórnie przez niego ustalone ......

Jest to przestępstwo ścigane z urzędu i nie sądzę aby było to prawdą, bo ukarani zastaną i producent i sprzedawca - karami nawet do 10% całego obrotu rocznego.

Ciemnotę Ci wcisnął bo upłynniał towar "niechodliwy".

No towar to akurat chodliwy,popularny tu na forum i każda sztuka produkowana na zamówienie,nic na magazynach u sprzedawców nie leży.Nie jestem osiołkiem.Gdybym podała tutaj nazwę producenta,nie znalazłbyś różnic cenowych w różnych sklepach,ewentualnie drobnym druczkiem"pytaj o rabat".

A pomijając moją transakcję to wystarczy popatrzeć po sklepach internetowych np branży meblowej (w większości tzw inspirowanych)i trudno nie zauważyć przy wielu produktach identycznych cen....

UOKiK oczywiście kara,ale nie ma go wszędzie i jak poczytać ich stronę internetową i komu co przysolili,to zajmują się raczej dużymi firmami,na te mniejsze chyba czasu już nie starcza.

Edytowane przez marynata

marynata... niemozliwe... az mi sie nie chce wierzyc. zgodnosc cenowa na allegro i w sklepach internetowych zazwyczaj oznacza granice bolu.

ale podaj co to za produkt dokladnie. wprawdzie oswietlenie to nie moja dzialka, ale mam mozliwosci zeby to szybciutko zweryfikowac

UOKiK oczywiście kara,ale nie ma go wszędzie i jak poczytać ich stronę internetową i komu co przysolili,to zajmują się raczej dużymi firmami,na te mniejsze chyba czasu już nie starcza.

Piszesz o zmowach cenowych, o ustalaniu ceny - nie ma firm duzych i małych, wszystkie są jednakowo traktowane, ale dla tych małych kary są bardziej dotkliwe, bo nie maja "rezerwowych zasobów". A przypominam, że kary dotyczą zarówno producenta jak i sprzedawcę - po równo, czyli do 10% rocznego (całego) obrotu.

Podzielam to co napisał fighter1983.

Ps. Kilka lat temu UOKiK ukarał 3 taksówkarzy za zmowę cenową, a w miasteczku były tylko te 3 taksówki :yes:

Panowie,nie dość że brałam udział w procederze przestępczym :p to jeszcze chcecie żebym wspólników na forum publikowała :p

A kto tam wie kto forum czyta :p Fighter,jesteś zamieszany,wysyłam Ci na priv,jakby co nie odbieraj! :p

zgodnosc cenowa na allegro i w sklepach internetowych zazwyczaj oznacza granice bolu.

Siedziałam ostatnie miesiące w oświetleniu i nie mogę przytaknąć,np taka lampa,zobacz jaki rozrzut cenowy

http://allegro.pl/listing/listing.php?id=5&order=p&string=winona

mnie się udało kupić jeszcze taniej niż tu najtaniej

Edytowane przez marynata
  • 2 weeks później...

Prowadzę małą firmę remontową (głównie wykończeniówka).

Wydaje mi się że klienci dzielą się na tych którzy chcą mieć zrobione tanio i na tych którzy patrzą przede wszystkim na jakość.

Jak ktoś chce tanio to bierze sobie gościa z gumtree i ma tanio, ale czy dobrze ? MOże tak może nie.

Moja firma nie jest raczej tania, ale przez 10 lat wyrobiliśmy sobie markę i częściej jest tak, ze to klienci nas szukają (polecają sobie moją firmę).