Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

domofon, furtka, brama, brama garażowa jak połaczyc

if22

Recommended Posts

Cześc,

jestem na etapie wykonywania instalacji i chciałbym się dopytac jak poprawnie zrobic instalcje domofonowa.

Domofon (wideofon) w salonie, na piętrze i na tarasie, żeby dało się otworzyc furtkę, bramę i bramę garażową w zależności od potrzeby.

Nie znam sie na tym dlatego pytam. Czy potrzebna mi jest centralka domofonowa czy coś takiego?

Dzięki.

• 1 month później...

witam,

Ja instalację wideo-domofonową wykonuje następującą, zaczynając od bramofonu -> przeważnie przewód ziemny 8x0,5mm w zależności od odległości do skrzynki elektrycznej (można bezpiecznie dać 8 x 0,75mm), zaś od skrzynki elektrycznej do monitora skrętkę komputerową FTP lub UTP do następnego monitora bądź słuchawki również skrętka UTP itd. Czyli przewody wychodzą tak: bramofon -> skrzynka elektryczna -> monitor -> monitor2 -> telefon (słuchawka). Tak wykonana instalacja obsługje dodatkową bramę. Mogę polecić wideodomofony Leelen, naprawdę dobra jakość za rozsądną cenę, przeważnie je montuje i nie ma z nimi problemów.

• 8 months później...
Cześc,

jestem na etapie wykonywania instalacji i chciałbym się dopytac jak poprawnie zrobic instalcje domofonowa.

Domofon (wideofon) w salonie, na piętrze i na tarasie, żeby dało się otworzyc furtkę, bramę i bramę garażową w zależności od potrzeby.

Nie znam sie na tym dlatego pytam. Czy potrzebna mi jest centralka domofonowa czy coś takiego?

Dzięki.

Na tarasie chcesz mieć unifon? to chyba średni bezpieczne - jeśli ktoś dostanie ci się na posesję to już bez problemu otworzy bramę. Chyba, że myślisz o jakimś zamku szyfrowym, z którego będziesz kodem otwierał bramę / furtkę?

Na tarasie chcesz mieć unifon? to chyba średni bezpieczne - jeśli ktoś dostanie ci się na posesję to już bez problemu otworzy bramę. Chyba, że myślisz o jakimś zamku szyfrowym, z którego będziesz kodem otwierał bramę / furtkę?

Pięknie to kolega ujął.

Przechodząc do konkretu ja osobiście wykorzystałbym 8x0,75m2 dla bezpieczeństwa a schematycznie połączyć to tak jak kolega daniel_123 napisał. Najtaniej najszybciej najprościej. Co do sprzętu polecam ELFON i LELEEN. Pewne i sprawdzone firmy,

A musisz od razu w pierwszym poście polecać swoją firmę?

Ja mam trochę inaczej - nie mam wideodomofonu, tylko kamery z widokiem na ganek, furtkę, podjazd, z zapisem obrazu. A domofon zwykły, słuchawkowy, na kablu. Bardziej trwałe, do tego jak się jedno zepsuje, to zawsze drugie zostanie :) I w sumie wyszło taniej niż super zestaw z wideodomofonem.

• 1 month później...
Wiesz co, może lepiej skorzystać z pomocy fachowców w takiej sytuacji, Ja się konsultowąłam z poznańskim elfem, bo też byłam zielona. Nie wiem, skąd jesteś, ale zawsze można zadzwonić do renomowanej firmy ki zasiegnąć informacji.

• 2 months później...