Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol jednofunckyjny z buforem - podlaczenie

pafcion

Recommended Posts

Witam,

Właśnie powstaje moja instalacja co/cwu. Układ nie jest prosty (kilka źródeł ciepła) ale nie o tym historia.

Generalnie mamy bufor ciepla w układzie zamknietym zasilany przez wymiennik piecem na drewno. Z drugiej strony do bufora ma być podłaczony piec gazowy jednofunkcyjny Buderus GB022 - 24K.

Piec jest jednofunkcyjny ale oczywiście ma 2 obwody wodne co i cwu. W moim przypadku obwód CWU nie jest potrzebny, ciepła woda jest przygotowywana gdzie indziej i piec gazowy nie bierze w tym udziału. CWU ma przygotowywać przepływowo wężownica w buforze. Tak więc góra bufora ma być non-stop gorąca.

Moje pytanie brzmi:

Jak podłączyć piec gazowy do bufora.

1. Czy podłączyć dwie rury do obwodu CO a rury CWU w piecu pozostawić niepodłączone. W kotle można wyłączyć funkcję przygotowania CWU.

2. Zrównoleglić układy i do bufora podłączyć równolegle obwody CO i CWU pieca a w sterowniku pieca nie wyłączać funkcji przygotowywania wody. Bufor jest zbiornikiem warstwowym, umieszczając czujnik temperatury zasobnika CWU a niżej czujnik temperatury CO w chwili kiedy pracowałby kociołek gazowy miałby możliwość grzania obwodem CO lub CWU zależnie od potrzeb. Tylko czy to ma sens. Czy połączenie wejścia obwodu CO i CWU oraz wyjścia CO i wyjścia CWU pieca jest dla niego samego bezpieczne?

W zalaczeniu prosty rysunek obu koncepcji.

Ktoś pomoże?

schemat.jpg

witam

nie bardzo rozumiem zasadnosc grzania bufora kotlem jednofunkcyjnym w celu uzyskania cwu

wiaze sie to z duzymi i niepotrzebnymi stratami

dlaczego chcesz ogrzewac wode przeplywowo ?

posadasz kociol jednofunkcyjny z zaworem trojdroznym do ogrzewania cwu, dlaczego nie chcesz podpiac go tak jak bozia przykazala do zasobnika ?

Wiem wiem, taka odwieczna wojna między zwolennikami bufora i przeciwnikami.

Głownym źródłem ciepła będzie piec węglowy i kominek z PW. Dlatego bufor w układzie. Kociołek gazowy jest jako alternatywa i musi być jakoś wpięty w układ.

W międzyczasie znalazłem odpowiedź. Wejście i wyjście CWU pieca należy połaczyć zamykając obieg w piecu (tak mówią materiały buderusa, nawet mają taką gotową rurkę jak akcesoria dodatkowe.

Liczę się z tym że układ może się nie udać i konieczne będą przeróbki w kotłowni ale to zobaczymy po uruchomieniu układu i pierwszym sezonie grzewczym.

Edytowane przez pafcion

Woda grzana w sposób przepływowy jest higieniczna/świeża.

pafcion poszukaj w necie schematów zbiornika Paradigma Optima Aqua lub Consolar Solus II

http://www.wirdemann-heizung.de/Solarapeicher%20Optima.pdf

Właśnie znalazłem instrukcję (it) http://paradoco.paradigmaitalia.it/files/getbyid/357

Jeżeli podłączenie kotła i zasilanie podłogówki będzie w tym samym miejscu zbiornika buforowego, możliwie blisko zbiornika buforowego, bez zredukowania średnicy przyłącza zbiornika buforowego - to mimo "pracy w przeciwną stronę" będzie to działać poprawnie.

Ze względu na kocioł na paliwo stałe, obieg grzewczy powinien mieć zawór 3-drogowy mieszający.