pafcion 17.04.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam, Właśnie powstaje moja instalacja co/cwu. Układ nie jest prosty (kilka źródeł ciepła) ale nie o tym historia. Generalnie mamy bufor ciepla w układzie zamknietym zasilany przez wymiennik piecem na drewno. Z drugiej strony do bufora ma być podłaczony piec gazowy jednofunkcyjny Buderus GB022 - 24K. Piec jest jednofunkcyjny ale oczywiście ma 2 obwody wodne co i cwu. W moim przypadku obwód CWU nie jest potrzebny, ciepła woda jest przygotowywana gdzie indziej i piec gazowy nie bierze w tym udziału. CWU ma przygotowywać przepływowo wężownica w buforze. Tak więc góra bufora ma być non-stop gorąca. Moje pytanie brzmi: Jak podłączyć piec gazowy do bufora. 1. Czy podłączyć dwie rury do obwodu CO a rury CWU w piecu pozostawić niepodłączone. W kotle można wyłączyć funkcję przygotowania CWU. 2. Zrównoleglić układy i do bufora podłączyć równolegle obwody CO i CWU pieca a w sterowniku pieca nie wyłączać funkcji przygotowywania wody. Bufor jest zbiornikiem warstwowym, umieszczając czujnik temperatury zasobnika CWU a niżej czujnik temperatury CO w chwili kiedy pracowałby kociołek gazowy miałby możliwość grzania obwodem CO lub CWU zależnie od potrzeb. Tylko czy to ma sens. Czy połączenie wejścia obwodu CO i CWU oraz wyjścia CO i wyjścia CWU pieca jest dla niego samego bezpieczne? W zalaczeniu prosty rysunek obu koncepcji. Ktoś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 17.04.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 witamnie bardzo rozumiem zasadnosc grzania bufora kotlem jednofunkcyjnym w celu uzyskania cwuwiaze sie to z duzymi i niepotrzebnymi stratamidlaczego chcesz ogrzewac wode przeplywowo ?posadasz kociol jednofunkcyjny z zaworem trojdroznym do ogrzewania cwu, dlaczego nie chcesz podpiac go tak jak bozia przykazala do zasobnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafcion 18.04.2013 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Wiem wiem, taka odwieczna wojna między zwolennikami bufora i przeciwnikami. Głownym źródłem ciepła będzie piec węglowy i kominek z PW. Dlatego bufor w układzie. Kociołek gazowy jest jako alternatywa i musi być jakoś wpięty w układ. W międzyczasie znalazłem odpowiedź. Wejście i wyjście CWU pieca należy połaczyć zamykając obieg w piecu (tak mówią materiały buderusa, nawet mają taką gotową rurkę jak akcesoria dodatkowe. Liczę się z tym że układ może się nie udać i konieczne będą przeróbki w kotłowni ale to zobaczymy po uruchomieniu układu i pierwszym sezonie grzewczym. Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez pafcion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 18.04.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Woda grzana w sposób przepływowy jest higieniczna/świeża. pafcion poszukaj w necie schematów zbiornika Paradigma Optima Aqua lub Consolar Solus II http://www.wirdemann-heizung.de/Solarapeicher%20Optima.pdf Właśnie znalazłem instrukcję (it) http://paradoco.paradigmaitalia.it/files/getbyid/357 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 20.04.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 wiem ze woda ogrzewana przeplywowo jest pozbawiona legionelli ale nie rozumiem ekomomicznego aspektu grzania cwu przez bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 22.04.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Może nie przez zbiornik buforowy ale w buforze. Takie rozwiązanie pozwala np. w łatwy sposób wykorzystać różne źródła energii do przygotowania ciepłej wody jak również ogrzewania. W zbiorniku wysokiej klasy wystarczy nagrzać 10% górnej pojemności by mieć c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 22.04.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Sory ze se wcinam ale tez zastanawiam sie nad jednofunkcyjnym jako źródło awaryjnego zasilania/ ładowania bufora oto schemat mojego CO, jak by tu wpiąć kocioł ??http://imageshack.us/a/img707/6148/schemaths.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 23.04.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Na przykład tak jak TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 23.04.2013 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Tylko cały bajer że ja zapomniałem zrobić wiecej podłączań do bufora i mam tylko do pieca zailanie/powrót i do podłogówki no i mam jeszcze wężownice do solarów a jak bym tam się wpiął ?? czy w rury co idą od pieca do bufora tam gdzieś wejście zrobić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 24.04.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Możesz zrobić podobnie jak na schemacie. Zasilanie z kotła podłączyć do zasilania ogrzewania podłogowe, przy samym zbiorniku buforowym (np. trójnik nakręcony na zbiornik buforowy). Powrót do kotła z dolnego przyłącza zbiornika buforowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 24.04.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 A to nie bedzie sie gryzło jak ja będę pchał wode w tym samym miejscu co jednocześnie bedzie ciągnięta do podłogówki ?? a nie lepiej juz wpiąć sie w te same miejsca co jest od pieca za zaworami i bym zawory po zamykał żeby nie potrzebnie grzać pieca ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 29.04.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Jeżeli podłączenie kotła i zasilanie podłogówki będzie w tym samym miejscu zbiornika buforowego, możliwie blisko zbiornika buforowego, bez zredukowania średnicy przyłącza zbiornika buforowego - to mimo "pracy w przeciwną stronę" będzie to działać poprawnie.Ze względu na kocioł na paliwo stałe, obieg grzewczy powinien mieć zawór 3-drogowy mieszający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts