Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przy Cyprysowej 2bis wersja energooszczędna

Recommended Posts

Witam, we wrześniu startuję z moich domkiem:) i stwierdziłem że przydałby się jakiś dziennik budowy.

Domek będzie powstawał w Markach koło Wa-wy, założenia są takie że ma być w miarę energooszczędny, czyli będzie na izolowanej (10cmXPS) płycie fundamentowej, ściany z silikatu 24cm + 20 styro 0.031, w dachu 35-40cm wełny, kociolek gazowy (immergas 1.9-12kW lub junkers 3-14kW) WM z reku (JAN-GAZ), podłogówka w całym domu. A oto i rzuty:

rzut parter.jpg

rzut poddasze.jpg

a to link do orginału kilka zmian jest.

http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-2-bis.html

Działka malutka 467m2 a docelowo ma zostać około 380m2 więc trawnika za dużo do koszenia nie będzie:) a tak to wygląda na mapce

2013-03-17 18.38.49.jpg

Ekipa do SSO wybrana umowa spisana, na WM i podłogówkę już jestem prawie dogadany, OZC zrobione wynik 45 kWh/(m2·rok),wydaję mi się że całkiem niezły wynik, PnB już jest blisko(nie bez kłopotów:) ) ale chyba już się udało ma być do odbioru w piątek badź poniedziałek, w sobotę jadę na działkę wyciąć 2 drzewa, zapomniałem też dodać że na mojej działce stoi już dom ale jest do rozbiórki (niebawem). Na razie to tyle, jak będę w sobotę to zrobię jakieś zdjęcia jak to wygląda na tą chwile na działce:)

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej Adam,

miałam ten sam problem tylko zabudowa trochę inna.

Naczelnik wezwala do zmiany w projekcie i musieliśmy odebrać dok z urzędu.

finalnie jeden pokoj nazwaliśmy pomieszczeniem gospodarczym, więc tam nie muszą przebywać ludzie na pobyt stały i przeszło :-)

w poniedziałek odbieram pozwolenie

No i pierwsze porządki na działce za nami:) 1190 kg złomu:) orzech, świerk i wiśnia wycięte, i budynek gotowy do rozbiórki (wykonawcy rozbiórki jeszcze niema, trzech chętnych i licytują się:) zaczęło się od 10 tys a już jest ok 8 tys, ciekawe do ilu zejdę:) a oto zdjęcia, niestety tylko dwa bo reszta jest u żony na komórce.

1366446111731.jpg

1366461072881.jpg

No i pierwsze porządki na działce za nami:) 1190 kg złomu:) orzech, świerk i wiśnia wycięte, i budynek gotowy do rozbiórki (wykonawcy rozbiórki jeszcze niema, trzech chętnych i licytują się:) zaczęło się od 10 tys a już jest ok 8 tys, ciekawe do ilu zejdę:) a oto zdjęcia, niestety tylko dwa bo reszta jest u żony na komórce.

[ATTACH=CONFIG]184875[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]184876[/ATTACH]

Witam, cieszę się, że zaczynasz budowę. Otrzymałeś zgody na wycięcie drzew? Mnie przeczołgali tak, że zrezygnowałam, na razie zrezygnowałam....! :o

Edytowane przez GraMar

Bez problemu, tyle że dwa razy musiałem składać wniosek, bo najpierw na świerka a potem jak byli oglądać to stwierdzili że na wycięcie orzecha też muszę mieć zgodę, i tak za świerka dostałem nakaz posadzenia dwóch iglaków a za orzecha chcieli na początku nakazać mi 6 drzew liściastych (bo drzewo rozchodziło się na 3 konary przy samej ziemi|)!!!! ale gdy pokazałem pani w urzędzie mapke jak "ogromna" jest to działka to stwierdziła że jedno drzewo za jeden konar, wszystko to trwało około 1.5 miesiąca.

Mam nadzieję że dziś już odbiorę PnB!:)

I jest juz PnB! Szkoda ze do wrzesnia jeszcze daleko.

Gratuluję, to zabieraj się za cokolwiek, ten czas jest nieubłagany.

Nie zostawiaj na koniec lata, bo jak zacznie lać-nie wejdziesz na te pie.rzone podmokłe gliny, nie pozwoli Ci wykopu zrobić, przypomnij sobie jak wyglądało miasto w 2011r. Moja działka i okolica była równo zalana, nabierałam wody w męskich ogromnych kaloszach. Teraz tego nikt by nie powiedział, a wystarczyło wówczas kilka uczciwych ulew!

Ładnie masz ten plan zrobiony, to co zamieściłeś to oryginalny plan czy wyrysowany ze zmianami od Wojtka?

• 5 weeks później...
Sprawy nabierają rozpędu:) rozbiórka już tuż tuż, a jak dobrze pójdzie to w czerwcu już zaczną płytę robić, która poczeka potem do września, póki co rozglądam się za silikatem i znalazłem za 2.60 brutto plus transport i muszę to przeliczyć, a i zaczynam walkę o kredyt z murator finanse:) oj zaczyna się:)

• 3 weeks później...

A to pierwsza poważna zmiana na działce, jest wreszcie brama:) sporo pracy z tatą przy wyrywaniu desek z podłogi, darmowa siatka podtynkowa i oto jest:)2013-05-31 18.47.35 (1024x756).jpg

w niedziele domek jeszcze wyglądał tak

2013-05-31 18.47.54 (1024x768).jpg

a wczoraj już tak

2013-06-05 18.05.57 (1024x768).jpg

teraz 2 dni przerwy ekipy rozbiórkowej, w sobotę dokończą resztę, na poniedziałek umówiony rzeczoznawca do wyceny nieruchomości (do kredytu) i w przyszłym tyg. pojawi się też geolog w celu sprawdzenia gruntu, potem projekt płyty u pana Wojciecha Sochy i może w lipcu coś się zacznie dziać z budową,

Rozbiórka skończona w ubiegłą sobotę a oto efekty

dzialka pusta 2.jpg

dziś był także geolog w celu zbadania gruntu do projektu płyty, nie jest źle, glina na 1.5m ale to twarda glina i geolog powiedział że raczej nie groźna, tym bardziej że z 0.5m piasku jeszcze pójdzie więc glina wyjdzie około 2m. Ogólnie to PnB już jest i w projekcie jakaś tam płyta jest, ale wykonywać będziemy według tego projektu który się robi, gdyż chce mieć pewność że wszystko jest przeliczone pod mój ( nie lekki:) ) dom.

Fotki poprawione, pierwsza warstwa w najgorszym miejscu (pod większością domu) ma od 0m - 0.8m, a to przez to że nie dawno rozebrałem tam dom, i grunt w tym miejscu jest wymieszany, i z tego co wyczytałem z tej opinii jest do wymiany, a biorąc po uwagę fakt że teren jest troche zaniżony, bede musiał nasypać około 1m piasku:( ale poczekam na projekt płyty i wtedy się wszystko okaże