adamfcb 17.04.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam, we wrześniu startuję z moich domkiem:) i stwierdziłem że przydałby się jakiś dziennik budowy. Domek będzie powstawał w Markach koło Wa-wy, założenia są takie że ma być w miarę energooszczędny, czyli będzie na izolowanej (10cmXPS) płycie fundamentowej, ściany z silikatu 24cm + 20 styro 0.031, w dachu 35-40cm wełny, kociolek gazowy (immergas 1.9-12kW lub junkers 3-14kW) WM z reku (JAN-GAZ), podłogówka w całym domu. A oto i rzuty: a to link do orginału kilka zmian jest. http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-cyprysowej-2-bis.html Działka malutka 467m2 a docelowo ma zostać około 380m2 więc trawnika za dużo do koszenia nie będzie:) a tak to wygląda na mapce Ekipa do SSO wybrana umowa spisana, na WM i podłogówkę już jestem prawie dogadany, OZC zrobione wynik 45 kWh/(m2·rok),wydaję mi się że całkiem niezły wynik, PnB już jest blisko(nie bez kłopotów:) ) ale chyba już się udało ma być do odbioru w piątek badź poniedziałek, w sobotę jadę na działkę wyciąć 2 drzewa, zapomniałem też dodać że na mojej działce stoi już dom ale jest do rozbiórki (niebawem). Na razie to tyle, jak będę w sobotę to zrobię jakieś zdjęcia jak to wygląda na tą chwile na działce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.04.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam serdecznie i życze powodzenia w przygotowaniach Na płycie też jakiś styropian jak sądzę planujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 17.04.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Tak, 10cm, na poczatku mialo byc tylko 20cm pod plyta ale stwierdzilem ze przy gazie niema to sensu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 18.04.2013 06:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 A oto link do mojego problemu z PnB http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209948-Problem-z-zagospodarowaniem-miejsca-postojowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 18.04.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 hej Adam, miałam ten sam problem tylko zabudowa trochę inna. Naczelnik wezwala do zmiany w projekcie i musieliśmy odebrać dok z urzędu. finalnie jeden pokoj nazwaliśmy pomieszczeniem gospodarczym, więc tam nie muszą przebywać ludzie na pobyt stały i przeszło w poniedziałek odbieram pozwolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 18.04.2013 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 sypialnie na gorze tez musialem zmianic na garderobe:) 14m2:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 21.04.2013 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 No i pierwsze porządki na działce za nami:) 1190 kg złomu:) orzech, świerk i wiśnia wycięte, i budynek gotowy do rozbiórki (wykonawcy rozbiórki jeszcze niema, trzech chętnych i licytują się zaczęło się od 10 tys a już jest ok 8 tys, ciekawe do ilu zejdę a oto zdjęcia, niestety tylko dwa bo reszta jest u żony na komórce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 22.04.2013 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) No i pierwsze porządki na działce za nami:) 1190 kg złomu:) orzech, świerk i wiśnia wycięte, i budynek gotowy do rozbiórki (wykonawcy rozbiórki jeszcze niema, trzech chętnych i licytują się zaczęło się od 10 tys a już jest ok 8 tys, ciekawe do ilu zejdę a oto zdjęcia, niestety tylko dwa bo reszta jest u żony na komórce. [ATTACH=CONFIG]184875[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]184876[/ATTACH] Witam, cieszę się, że zaczynasz budowę. Otrzymałeś zgody na wycięcie drzew? Mnie przeczołgali tak, że zrezygnowałam, na razie zrezygnowałam....! Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez GraMar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 22.04.2013 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Bez problemu, tyle że dwa razy musiałem składać wniosek, bo najpierw na świerka a potem jak byli oglądać to stwierdzili że na wycięcie orzecha też muszę mieć zgodę, i tak za świerka dostałem nakaz posadzenia dwóch iglaków a za orzecha chcieli na początku nakazać mi 6 drzew liściastych (bo drzewo rozchodziło się na 3 konary przy samej ziemi|)!!!! ale gdy pokazałem pani w urzędzie mapke jak "ogromna" jest to działka to stwierdziła że jedno drzewo za jeden konar, wszystko to trwało około 1.5 miesiąca. Mam nadzieję że dziś już odbiorę PnB! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 22.04.2013 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 I jest juz PnB! Szkoda ze do wrzesnia jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 22.04.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 I jest juz PnB! Szkoda ze do wrzesnia jeszcze daleko. Gratuluję, to zabieraj się za cokolwiek, ten czas jest nieubłagany. Nie zostawiaj na koniec lata, bo jak zacznie lać-nie wejdziesz na te pie.rzone podmokłe gliny, nie pozwoli Ci wykopu zrobić, przypomnij sobie jak wyglądało miasto w 2011r. Moja działka i okolica była równo zalana, nabierałam wody w męskich ogromnych kaloszach. Teraz tego nikt by nie powiedział, a wystarczyło wówczas kilka uczciwych ulew! Ładnie masz ten plan zrobiony, to co zamieściłeś to oryginalny plan czy wyrysowany ze zmianami od Wojtka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 22.04.2013 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Ja w innej czesci Marek mam dzialke, nie daleko twojej dzialki kiedys stawy byly, kapac sie tam chodzilismy za dzieciaka, a zmiany robil wojtek, a pomysly wszystkie moje:-) porzadki na dzialce ju zaczalem, niedlugo rozbiorka, i odrazu bedzie wykop pod plyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 21.05.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Sprawy nabierają rozpędu:) rozbiórka już tuż tuż, a jak dobrze pójdzie to w czerwcu już zaczną płytę robić, która poczeka potem do września, póki co rozglądam się za silikatem i znalazłem za 2.60 brutto plus transport i muszę to przeliczyć, a i zaczynam walkę o kredyt z murator finanse:) oj zaczyna się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 06.06.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 A to pierwsza poważna zmiana na działce, jest wreszcie brama:) sporo pracy z tatą przy wyrywaniu desek z podłogi, darmowa siatka podtynkowa i oto jest:) w niedziele domek jeszcze wyglądał tak a wczoraj już tak teraz 2 dni przerwy ekipy rozbiórkowej, w sobotę dokończą resztę, na poniedziałek umówiony rzeczoznawca do wyceny nieruchomości (do kredytu) i w przyszłym tyg. pojawi się też geolog w celu sprawdzenia gruntu, potem projekt płyty u pana Wojciecha Sochy i może w lipcu coś się zacznie dziać z budową, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 12.06.2013 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Rozbiórka skończona w ubiegłą sobotę a oto efekty dziś był także geolog w celu zbadania gruntu do projektu płyty, nie jest źle, glina na 1.5m ale to twarda glina i geolog powiedział że raczej nie groźna, tym bardziej że z 0.5m piasku jeszcze pójdzie więc glina wyjdzie około 2m. Ogólnie to PnB już jest i w projekcie jakaś tam płyta jest, ale wykonywać będziemy według tego projektu który się robi, gdyż chce mieć pewność że wszystko jest przeliczone pod mój ( nie lekki:) ) dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 20.06.2013 07:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Badania geotechniczne już są ale chyba jednak nie są tak dobre jak myślałem, sporo gruntu będzie do wymiany, przez to że po rozbiórce jest wymieszany grunt i nie jest zbyt dobry:( tak ja to zrozumiałem z tych badań, Edytowane 20 Czerwca 2013 przez adamfcb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.06.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Mało to czytelne. Jaką głębokość ma ta pierwsza warstwa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 20.06.2013 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Fotki poprawione, pierwsza warstwa w najgorszym miejscu (pod większością domu) ma od 0m - 0.8m, a to przez to że nie dawno rozebrałem tam dom, i grunt w tym miejscu jest wymieszany, i z tego co wyczytałem z tej opinii jest do wymiany, a biorąc po uwagę fakt że teren jest troche zaniżony, bede musiał nasypać około 1m piasku:( ale poczekam na projekt płyty i wtedy się wszystko okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.06.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 No trochę Cię to wyjdzie...U mnie tylko trzy wywrotki po 18-20t wjechały. 15cm piasku, po zagęszczeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 21.06.2013 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 A po ile miałeś piasek, ja się dowiadywałem i jeden chciał 600zł za 30 ton wywrotkę, 120zł\h za koparko ładowarkę, a drugi z okolicy 450zł za wywrotkę 30 ton, koparkę za około 100zł\h , i zagęszczarkę w gratisie przywiezie, czy to dobre ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts