Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przy Cyprysowej 2bis wersja energooszczędna

Recommended Posts

Dawno mnie nie było ale komp mi padł, najgorsze że dysk twardy ale licze że dane odzyskam:) w poprzedni weekend zrobiłem opaskę i prowizoryczne odprowadzenie wody z rynien.

2013-11-30 10.38.57.jpg2013-11-30 11.34.27.jpg

W piątek, odwiedziłem salon sprzedaży okien jednego z forumowiczów, i wybrałem już wstępnie okna, bedzie to VETREX VA90, montaż........zwykły:), a za to będzie podkład pod parapetowy. w tym tygodniu pomiar otworów i ostateczna oferta.

i w następny weekend wstawiam okna, tymczasowe jednofoliowe na profilu deskowym:):), bo w ostatnią sobotę wiało wystarczająco mocno żeby mnie do tego zniechęcić:)

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziś na budowie odbył sie pomiar otworów okiennych, i przy okazji drzwiowych, i niestety okazało się że otwór pod drzwi wejściowe zamiast 235 ma 214cm:bash::bash::bash: jutro zadzwonie do murarzy i zpytam jak to się stało, mają jeszcze u mnie kilka pierdół do skończenia i wtedy bedzie trzeba jakoś to powiększyć.

Dziś na budowie odbył sie pomiar otworów okiennych, i przy okazji drzwiowych, i niestety okazało się że otwór pod drzwi wejściowe zamiast 235 ma 214cm:bash::bash::bash: jutro zadzwonie do murarzy i zpytam jak to się stało, mają jeszcze u mnie kilka pierdół do skończenia i wtedy bedzie trzeba jakoś to powiększyć.

u mnie murowała chyba ta sama ekipa i też jedne drzwi mam za niskie... na szczęście nie w ścianie nośnej.

No i okna wybrane, zaliczka wpłacona, po opini sprzedawcy zdecydowałem się na v82:) mam nadzieję że to dobry wybór o jakość montażu raczej się nie martwię:) myślę żeby elektryka zaprosić jeszcze przed montażem okien.

Wmiędzy czasie rozglądam się też za jakimś kociołkiem i kimś kto mi go podłączy, wybieram między immergasem a junkersem, przeglądy w immergasie(na razie sprawdziłem jeden namiar) 250zł, myślę że troche sporo, po nowym roku dowiem się u innych serwisanów jak i sprawdzę jak jest z junkersem.

Edytowane przez adamfcb

Dzis zakupilem plytki na podloge do salonu kuchni i korytarza, wybor byl ciezki bo i ceny nie male, czasu tez nie za wiele bo chcielismy jeszcze w tym roku zeby vat odliczyc, zdecydowalismy sie na plytki 60x60 firmy Refin model stile bianko,

20131230_131908.jpg

superowe sa, cena 185m2, duzo ale planowalismy to wczesniej ze podloga na dole moze byc drozsza, zaraz jade kupic styro i welne z odbiorem pozniejszym, wiec odpada skladowanie.

Edytowane przez adamfcb

Jakiś czas temu bawiłem się programem ikei do planowania kuchni:) i wyszło mi coś takiego, jest to wstępny projekt i nie wszystkie szczegóły są dopracowane ale chodziło mi o ogólny zarys, kolorystyka mniej więej się zgadza, oto moja kuchnia

kuchnia rzut.jpgkuchnia.jpg

widok 3d jest jakby z salonu, troszkę ta lodówka będzie mi zasłaniać okno, ale nie mam co z nią zrobić a lodówka w sumie by się w kuchni przydała:):) może jakieś opinie? porady?

Po wrzuceniu zdjęć mojej kuchni na wątek kuchenny, zostałem uświadomiony że płyta gazowa nie może być w tak bliskim sąsiedztwie okna:( i po kilku sugestiach musi być tak

kuchnia L.jpg

A tak chciałem mieć piekarnik w słupku:( no ale trudno.

W tym tygodniu murarze mają wpaść na dokończenie kilku drobnostek:) w tym muszą powiększyć otwór na drzwi wejściowe, teraz ma 214cm wysokości a jescze styro, wylewka i płytki. Szef ekipy nie robi nawet najmniejszych problemów żeby przyjechać, a muszę się przyznać że jestem z nim już całkowicie rozliczony.Zastanawiam się też czy nie wziąć ich do ocieplania, bo wsumie do ich pracy nie mam zastrzeżeń.

Podpisałem już umowe na tynki CW, firma z forum więc mam nadzieję że się nie zawiodę. Termin druga połowa kwietnia.

Witam u Ciebie,przywędrowałam z wątku kuchennego,może moje sugestie coś pomogły:D Szafki ze ściany okiennej zlikwiduj z jednej i drugiej strony okna,bo będą przytłaczać:yes:Blatu powinno ci starczyć:yes:Ja jeszcze pokusiłabym się o wysoką zabudowę na tej ścianie koninkowej takich szaf nigdy za wiele,chyba że masz spiżarkę to wtedy zbyteczny koszt.Wyczystka w takiej zabudowie chyba nie powinna przeszkadzać,można to jakoś fajnie rozdzielic:yes:

Pozdrawiam i zapraszam do mnie:bye:

Witaj adamfcb. Przeglądając twój dziennik odkryłam, że tak jak ja najpierw musiałeś zburzyć, żeby zacząć budować i tak samo zamawiałeś indywidualny projekt. Wydawałoby się,że taki projekt powinien być lepiej dopracowany, a jednak mój też zawierał tyle niespodzianek, że szef mojej ekipy budowlanej ciągle na coś zwracał uwagę i po przyzwoleniu kierownika zmieniał. Kierownik sam też dorzucił prę słupków z cegły na górze. Myślę, że takie braki ma każdy projekt. Najważniejszy będzie efekt końcowy.

Jeśli chodzi o piece to ja zdecydowanie opowiadam się za Junkersem. W moim rodzinnym domu jest junkers i nie ma problemu z serwisem. Przeglądałam kiedyś w internecie opinie o różnych piecach i właśnie wszyscy wypowiadali się, że jedną z zalet tej firmy jest porządny i niedrogi (jak na taki sprzęt) serwis.

Pozdrawiam życzę sił i wytrwałości

• 2 weeks później...
Witaj! Właśnie zaczynam przygotowania do budowy domu i także myślę o projekcie Dom przy Cyprysowej 2 (nie bis), własnie w wersji energooszczędnej. W związku z tym na pewno będę tu zaglądał i kibicuję :) Oczywiście będą zmiany w pierwotnym projekcie i zobaczymy czy nie skończy się na indywidualnym.

Witam witam:), moja wersja to tak naprawdę jest daleka od 2bis:) bo kuchnie mam otwartą jak w wersji 2, aczkolwiek nie mam okien tarasowych na dole, łazienka na dole jest z wersji 27:) i zmniejszyłem pokój na dole czego nie ma żadna z wersji przy cyprysowej:) dlatego ja miałem projekt indywidualny.

Jakie założenia są twojego domku? Płyta? Czym ogrzewany? itp. I gdzie się budujesz?

Edytowane przez adamfcb

Witam,

Bardzo zaciekawił mnie Twój dziennik budowy, ponieważ budujemy podobne domy (przyjazna 8 ). Czy zastanawialiście sie już nadl planem górnej łazienki? Czy będziecie tam wciskać prysznic? My się cały czas zastanawiamy jak pogodzić wanne i prysznic w tej łazience i kombinujemy. Co chwilę "przenosimy" prysznic z jednej na druga strone lazienki i nie mozemy sie zdecydować.

Pozdrawiam.

Witam, oczywiście będzie na górze prysznic i wanna, prysznic będzie na ścianie od klatki schodowej, a wanna w rogu pod skosem i na ścianie z oknem:) chyba w miarę czytelnie to opisałem?:) umywalka na ścianie sąsiadującej z sypialnią.

Tak na szybko mniej wiecej tak:

rzut poddasze lazienka.jpg

Obejrzałem twój projekt, twoja łazienka jest mniejsza od mojej, i ja akurat nie mam komina w niej (wentylacja mech),

Edytowane przez adamfcb