Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warstwa gorna drogi dojazdowej

Recommended Posts

Drodzy forumowicze,

szczesliwie jakis czas temu zakonczylem budowe, dla ktorej wykonalem droge (ok 120m) przez dzialke b. mokra. Droga oczywiscie wykorytowana i wysypana gruzem + rzucone na wierzch jakas ziemia aby to zwiazac. Teraz chialbym nadac jej docelowy ksztalt, tak, aby wyrownac nierownosci + pokryc jakas powierzchnia.

Mam kilka "zyczen":

1. Chcialbym aby droga byla zbudowana z czegosc co pozwoli oczyscic kola (dojazd do dzialki nie utwardzony) zanim wjade na kostke w okol domu.

2. Chcialbym aby z czasem droga porosla trawa, tak aby jak najmniej rzucala sie w oczy.

Wstepnie myslalem o jakims podkladzie (zwir?, moze kruszywo) a na to ok 5 cm warstwa kamieni (16-32mm) z odsiewu ze zwirowni. Nie wiem czy to sie sprawdzi. Zakladalem, ze uzyje jakis desek lub okraglakow aby wyznaczyc kontur drogi i aby ustalila sie granica pomiedzy droga a trawnikiem. Zakladam, ze z czasem te drewno zgnije i przejscie bedzie plynne. Podoba mnie sie np. cos takiego: http://www.siedemdrzew.pl/images/img/dsc_0017.jpg

Czy ktos z doswiadczeniem w tej materii moglby sie podzielic wiedza? Z gory dziekuje!

Edytowane przez mcc