Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozplanowanie łazienki - proszę o pomoc

goblinos

Recommended Posts

Witam :)

Ponieważ czas bardzo mnie goni, chciałbym się poradzić w temacie rozmieszczenia urządzeń w łazience. Poniżej wymiary planowanej łazienki:

lazienka dół.jpg

Ścianki dzałowe (te po prawej) nie są jeszcze wykonane, ale będą z regipsów i nie planowałem na nich niczego zabudowywać. Jedynie pralkę (na prawo od drzwi) ale tylko tymczasowo, ponieważ docelowo pralnia będzie w piwnicy (1-2lata).

Na ścianie po lewej oraz na górze chciałbym osadzić umywalkę, sedes i jeżeli da radę to bidet. We wnęce u góry po prawej ma być zabudowana kabina prysznicowa z głebokim brodzikiem prysznicowym - wymiar jeszcze też do ustalenia, najchętniej pod głeboki brodzik 80x100 z siedziskiem, ale taki znalazłem tylko u Sanplast'a który ma odpływ fi52mm (a wolałbym większą średnicę), dlatego chyba zdecyduję się na 90x90 bo takich jest więcej.

W przyszłym tygodniu muszę zrobić instalacje wodno-kanalizacyjne dlatego musiałbym już znac rozmieszczenia przyborów, a mam straszny mętlik w głowie (bo jeszcze 100 innych tematów do ustalenia)

Gdyby komuś się nudziło to proszę o poradę jak rozmieścić ergonomicznie wszyskie urządzenia.

pzdr

goblinos

Ja mam głęboki brodzik. Czy ładny? Kwestia gustu, mi się nie podoba ;) Jeśli o wygodę chodzi, to się nie wypowiem - wydaje mi się, że ani na plus, ani na minus (tzn. mi czasem ciężko z niego wyjść, ale to kwestia indywidualnie chorobowa że tak powiem). Brodzik 90x90 trochę dziwnie będzie wyglądał we wnęce głębokiej na metr - zrobiłabym tylko szklane drzwi, a reszta w płytkach, odpływ w podłodze. Możesz sobie tam postawić siedzisko, np. z drewna egzotycznego albo z innego materiału, który Ci będzie pasował.

Głęboki brodzik ze względu na szybką kąpiel dzieci, które lubią się moczyć.

W łazience nie ma jeszcze wylewek, mam nadzieję, że brodzik uda się posadowić poniżej "poziomu 0", wtedy może nie będzie to tak tragicznie wyglądać?

Zrobiłbym może i brodzik z płytek z liniowym odpływem, ale boję się, że będzie za ślisko dla dzieci.

Większy problem mam z rozplanowaniem pozostałych urządzeń (lewa strona i góra. W górnej stronie jest komin więc tam nie poszalejemy.