Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koloanko na niebieskiej rurze PCV

Recommended Posts

WItam!

Mam pytanie do inzynierow.

Czy kolosalnym bledem jest zastosowanie kolanka zloczeniowego (takiego na gwincie) na rurze wodnej PCV wprowadzajacej wode do domu?

Zlaczka bedzie pod chudym betonem juz na zawsze... Pytanie czy ona ma jakas ograniczona wytrzymalosc? Czy jest raczej pewnym elementem??

Edytowane przez kirk1985

Chodzi o niebieska rure wodna o srednicy 1 cala doprowadzajaca wode ze studni do domu. rura przechodzi pod fundamentem i wychodzi na powieszchnie w miejscu gdzie medzie instalacja wodna.

Niestety rura ta w domku nie jest w 1 kawalku. Z glupoty ucialem ja w miejscu wyjscia na powierzchnie i zakrecilem kolanko ktore skierowuje rure pionowo w gore.

PO fakcie wpaldem na pomysl ze zamiast ciac i wstawiac kolano... mozna bylo zwyczajnie ja skierowac ku gorze unikajac ciecia i tego kolanka.

Moje pytanie brzmi czy takie kolanko na niebieskiej rurze wodnej jest pewnym ogniwem ??

Mam nadzieje ze wyjasnilem o co mi chodzi :)

ucialem ja w miejscu wyjscia na powierzchnie i zakrecilem kolanko ktore skierowuje rure pionowo w gore

polaczenie skrecane z definicji jest niepewne. jesli masz/bedziesz mial dostep do tej zlaczki to ja bym sie nie przejmowal.

jesli zamierzasz to zalac betonem lub dostep bedzie kiepawy no to za jakis czas moze byc problem. ale do odwaznych swiat nalezy ;).

jesli masz mozliwosc bezproblemowej wymiany rury to ja wymien jesli ma to ekonomiczny sens.

amciek80 dzieki za odpowiedz.

Rura jest juz zasypana ziemia a w domu przygotowuje sie do wylania chudziaka. Nie bede mial do tej zlaczki juz dostepu. Pasowaloby tu producenta zlaczek zapytac o trwalosc tego kolanka(moze ktos z Was wie??).

Teoretycznie moglbym na nowo wykopywac rure i klasc nowa (bez kolanka)

Ale czy to ma sens? Troche roboty by z tym zeszlo bo rura przechodzi przez 2 fundamenty nie liczac juz kosztow rury i robocizny to pare stow w plecy.

Pasowaloby tu producenta zlaczek zapytac o trwalosc tego kolanka(moze ktos z Was wie??).

ale jakiej odpowiedzi oczekujesz od producenta? 5,10,15 czy 50 lat? imo zywot samego kolanka jest baardzo dlugi, ja bym sie zastanawial ile wytrzyma w punkcie zacisku tej rury.

Teoretycznie moglbym na nowo wykopywac rure i klasc nowa (bez kolanka)

Ale czy to ma sens?

no wlasnie czy ma to sens to sam musisz sobie odpowiedziec czy warto. pewnie grom ludzi ma takie kolanka pod wylewkami i nawet o nich nie wie. zyja i spia spokojnie. najgorzej jest wiedziec o takim babolu ;)

a nie mozesz jakos wylac tego betonu zeby miec jednak dostep do tej zlaczki?

osobiscie gdybym mial taka sytuacje to bym sie tym przejmowal bo znajac moje szczescie to bylbym w grupie, ktorym akurat cieknie. i jak to zwyczajowo bywa zaczeloby ciec w wigilie, boze narodzenie lub jakies inne swieto :).

ale to tylko moje szczescie i doswiadczenia.

wykopywac tej rury to pewnie sensu nie ma, wiec zastanowilbym sie raczej jak pozniej w miare latwo do tego dojsc.

lub idz wedlug zasady no risk no fun ;)