titowski 23.04.2004 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Robił ktoś ścianę fundamentową z dwóch warst cegieł a w środku styropian 8 cm i na to beton komórkowy 24 cm położony na jednej cegle nad styropianem i na 4 cm drugiej cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 23.04.2004 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 a tych cegieł to jaka grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titowski 23.04.2004 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 12 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 23.04.2004 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 nośna ścian min 1c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titowski 23.04.2004 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 wykonawca powiedział mi, że zrobił już tak kilkanaście domów i że tak jest dobrze, w projekcie miałem bloczek 24 cm i dopiero na to od zewnątrz styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titowski 23.04.2004 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Aru co to jest 1c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 23.04.2004 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 ja bym podziękował wykonawcy tak jak on robi to kicha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 23.04.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 a skąd u niego taki pomysł - co mu przyświeca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 23.04.2004 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 ściana konstrukcyjna - nośna min grubości 1cegły! czyli 24cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titowski 23.04.2004 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 powiedział mi, że nie ma wtedy zaakcentowanego cokołu, w ten sposób chce mi wyprowadzić do wysokości podłogi parteru ( nie mam podpiwniczenia) jest to wysokość około 50 cm - 1 m (ławy mam lane w ziemię) na to jedna warstwa cegły położona poprzecznie i na to już normalnie beton komórkowy 24cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 23.04.2004 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 a na beton kom. jakieś ocieplenie idzie?no i co z tym akcentowaniem cokolika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titowski 23.04.2004 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 tak 10 cm styropian, ma to wyglądać dokładnie tak na ławie fundamentowej po wewnętrznej stronie cegła 12, następnie 8 cm styropian i od zewnątrz cegła klinkierowa lub zwykła 12 cm, na to izolacja i następnie cegła położona tak jak npaisłąem wcześniej i na nią beton komótkwoy 24 cm od zewnątrz styropian 10 cm opierający się na cegle na pozostałych 7-8 cm cegły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 23.04.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 to w czym problem1+8+12=32cm8+24=32 cm10+24=32cmi gdzie tu różnica, jakie akcentowanie cokolika?nigdy nie robi się tak jak proponuje wykonawca bo to nie jest ściana nośna!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.04.2004 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 po 1 wygon tego wykonawce, wygon kierownika i wszystkich ktorzy chca zaakceptowc takie rozwiazanie ,po 2 poszukaj innej ekipy i nigdy nie stawiaj scian nosnych gr.12cmto jest niedopuszczalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
titowski 23.04.2004 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 no tak, tylko ja go starannie wybierałem i ma opinię bardzo dobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 23.04.2004 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 a może jego opinia bierze się stąd, że nikt nie przyzna się że ma schrzaniony domek? naprawdę - nie pozwól na taką "technologię" bo to bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.04.2004 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 wobec tego przyjzyj sie opniodawcom, na jakiej podstawie twierdza ze solidny? Nie zaruje ale taki pomysl jest niezgodny ze sztuka budowlana, zasadami podanymi w polskich normach i napewno z Twoim projektem, jezeli potrafisz powstrzymac zapedy do udziwnien wykonawcy to go zatrudnij, jezeli bedziesz mial z tym problem (mysle o braku wiedzy z budownictwa i czasu na dogladanie jego pracy) zatrudnij kogos najlepjej z uprawnieniami budowlanymi kto bedzie ciagle dogladał budowy. Ja za taki pomysl bym sie rozstal z nawet dlugo szukanym fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 23.04.2004 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 Aru,1. 10+24=34, a to jest o 2 cm więcej niż 32cm i cokolik jednak jest zaakcentowany.2. Ściana nośna może być węższa niż długość (nie grubość) cegły tj. 25cm. Powszechnie stosowane są ściany nośne zewnętrzne 18cm (wręcz zalecane dla SILKI i POROTHERMU). Przy czym o grubości ściany decyduje jej smukłość stosunek grubości do wysokości itd. Ta ma tylko 0.5m wysokości, a następnie jest przewiązana cegłą ułożoną w poprzek. Nie negowałbym tego rozwiązania od strony konstrukcyjnej chociaż się na tym nie znam. Myślę, że ten FACHOWIEC wie co robi. Może odezwie się ktoś, kto już ma takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.04.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 am00Nie negowałbym tego rozwiązania od strony konstrukcyjnej chociaż się na tym nie znam. Jezeli sie na czyms nie znam to przynajmniej nie radze innym zleA ja poniewaz wydaje mi sie ze cos o budowaniu wiem neguje takie rozwiazanie, budowanie scian gr 18cm jest mozliwe w okreslonych warunkach obciazeniowych. Tu nie mamy podane jakie sa obciazenia, poniewaz jest to fundament to oprocz tego ze bedzie działal na ta sciane ciezar scian parteru i dachu (obciazenia od ciezaru wlasnego i sniegu) to moze byc jeszcze strop (z obciazeniem uzystkowym) i sciany poddasza.Dodatkowa sprawa moze byc napor gruntu z boku na sciane , ale oczywiscie co tam sciana gr.12cm wszystko przeniesie.Spotkalem sie juz z budowaniem scian 3 warswowych w kolejnosci od srodka 12cm -5cmstyropianu-24cm (gazobeton) i w zaden sposob nie szlo wytlumaczyc inwstorowi ze zle buduje , bo panie pod sklepem mowili ze to teraz sie tak buduje............ . O Twoim fundamecie tez kiedys tak napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 25.04.2004 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Jajmar, Nie jestem budowlańcem, ale fizykiem teoretykiem i próbuję zrozumieć Twoje kateogyczne "nie", a jak na razie nie podałeś przekonywujących powodów, że te rozwiązania są złe.Nie znam polskiej normy, ale mam "Podręcznik projektowania architektoniczno-budowlanego" Neuferta, wydanie z roku 2003 z normami niemieckimi i tam znalazłem na str. 75 ścianę zewnętrzną dwuwarstwową z cegły: 11.5cm cegła + 6cm pustka lub izolacja + 11.5cm cegła. Warunki jakie winny być spełnione to:liczba kondygnacji <=2, z zastrzeżeniem, że p<=2.75KN/m2 i wysokość kondygnacji ze względu na sztywność <=3.25m. Czekam na akademicki wykład fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts