Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie GWC: zwirowy czy glikolowy (w budynku będzie pompa ciepła z odiwertami z glikol

Recommended Posts

Witam,

To moj pierwszy post na temat wentylacji - proszę o wyrozumiałość.

Pytanie: jakie GWC: zwirowy czy glikolowy (w budynku będzie pompa ciepła z odwiertami z glikolem).

Jeżeli można wykorzystać odwierty pionowe z glikolem dla 2 systemów tzn: ogrzewania CO oraz ogrzewania powietrzna w rekuperatorze, to rozumiem, że nie ma żadnych wątpliwości....wybieramy glikolowy.

Proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę

Dzięki za pomoc.

Krystian

Oki, chyba znam odpowiedz. Niech ktoś mnie poprawi jak się myle:

- Zima: rozumiem, że GWC glikolowy - bedzie mała skuteczność z uwagi na to, że może nie starczyć mocy DZ do ocieplenia także powietrza (DZ - główną funkcją jest CO)

- Lato: GWC glikolowy - sprawdzi sie idealnie, do ochłodzenia powietrza w rekuperatorze.

Mozemy:

- zrobić GWC glikolowy oraz żwirowy: zimą mamy spoko, a latem podwojnie chłodzone powietrze do rekuperatora:)

- zrobić jedynie glikolowy (jezeli jest pompa ciepła - to koszt znikomy): minus: zimą jedynie nie bedzie ogrzewane powietrze do rekuperatora.

Pzdr

Krystian

Zgadzam się z kolegami. Jeżeli będą robione odwierty i instalowana pompa ciepła z dolnym źródłem opartym na glikolu, to jedynym sensownym rozwiązaniem jest "GWC glikolowe" w sensie wykorzystania glikolu do wstępnego podgrzania czy schłodzenia powietrza.

Myślę, że przy odwiertach uzyskanie dodatkowej "mocy" GWC potrzebnej do wstępnego podgrzania powietrza nawiewanego

nie będzie się wiązała z jakimś znacznym kosztem [ ale nie jestem w tej dziedzinie specjalistą!]

Ponieważ nowoczesna pompa ciepła może sprawnie schładzać budynek [ przy okazji regenerując złoże], układ "podwójnego" chłodzenia przez pompę i przez wentylację będzie skuteczny.

Tak jak pisze kangaxx podłączenie nagrzewnicy/chłodnicy powietrza do instalacji z glikolem to sprawa zaworu trójdrogowego i sprawnej [specjalnej] automatyki.

Swoją drogą ciekawe, czy ktoś już zrealizował podobny układ???

Inną opcją jest zakup kompletnego GGWC np. naszego AQUACOMPLUS i zastąpienie części ziemnej wymiennkiem płytowym, tak, aby automatyka zintegrowana w urządzeniu AQUACOMPLUS

poprzez pompę obiegową odbierała potrzebną ilość energii.

Wydaje mi się, że zastosowanie wymiennika płytowego np.http://promag.sklepna5.pl/towar/71/wymiennik-32-plytowy-ciepla-40kw-typ-pgm-1c-32-cena412-pln-brutto.html

będzie tańsze niż zabawa z nietypową automatyką.

Edytowane przez michal_l

• 2 weeks później...

Nagrzewnicę (lub chłodnicę) w wentylacji, można podłączyć do obiegu CO pompy ciepła. Energetycznie wyjdzie na to samo.

Jednak czynnik w CO to zwykle woda, więc automatyka do nagrzewnicy będzie nieco droższa (powiększona o elementy systemu przeciw zamrożeniowego) - ale skompensowane to będzie mniejszym nakładem pracy, bo odpada niezależna instalacja glikolowa i pompa do niej.