netmax 17.04.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam,To moj pierwszy post na temat wentylacji - proszę o wyrozumiałość.Pytanie: jakie GWC: zwirowy czy glikolowy (w budynku będzie pompa ciepła z odwiertami z glikolem). Jeżeli można wykorzystać odwierty pionowe z glikolem dla 2 systemów tzn: ogrzewania CO oraz ogrzewania powietrzna w rekuperatorze, to rozumiem, że nie ma żadnych wątpliwości....wybieramy glikolowy. Proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę Dzięki za pomoc. Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wittorio 18.04.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Dolączam sie do pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netmax 18.04.2013 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Oki, chyba znam odpowiedz. Niech ktoś mnie poprawi jak się myle:- Zima: rozumiem, że GWC glikolowy - bedzie mała skuteczność z uwagi na to, że może nie starczyć mocy DZ do ocieplenia także powietrza (DZ - główną funkcją jest CO)- Lato: GWC glikolowy - sprawdzi sie idealnie, do ochłodzenia powietrza w rekuperatorze. Mozemy:- zrobić GWC glikolowy oraz żwirowy: zimą mamy spoko, a latem podwojnie chłodzone powietrze do rekuperatora:)- zrobić jedynie glikolowy (jezeli jest pompa ciepła - to koszt znikomy): minus: zimą jedynie nie bedzie ogrzewane powietrze do rekuperatora. PzdrKrystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.04.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 To chyba oczywiste, że jeśli planujesz brać ciepło z jednego GWC do dwóch odbiorników (PCi, wentylacja), musi on być większy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.04.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 masz pc to masz gwc, zgranie tego to sprawa automatyki i sensownego obliczenia dz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 21.04.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Zgadzam się z kolegami. Jeżeli będą robione odwierty i instalowana pompa ciepła z dolnym źródłem opartym na glikolu, to jedynym sensownym rozwiązaniem jest "GWC glikolowe" w sensie wykorzystania glikolu do wstępnego podgrzania czy schłodzenia powietrza. Myślę, że przy odwiertach uzyskanie dodatkowej "mocy" GWC potrzebnej do wstępnego podgrzania powietrza nawiewanego nie będzie się wiązała z jakimś znacznym kosztem [ ale nie jestem w tej dziedzinie specjalistą!] Ponieważ nowoczesna pompa ciepła może sprawnie schładzać budynek [ przy okazji regenerując złoże], układ "podwójnego" chłodzenia przez pompę i przez wentylację będzie skuteczny. Tak jak pisze kangaxx podłączenie nagrzewnicy/chłodnicy powietrza do instalacji z glikolem to sprawa zaworu trójdrogowego i sprawnej [specjalnej] automatyki.Swoją drogą ciekawe, czy ktoś już zrealizował podobny układ??? Inną opcją jest zakup kompletnego GGWC np. naszego AQUACOMPLUS i zastąpienie części ziemnej wymiennkiem płytowym, tak, aby automatyka zintegrowana w urządzeniu AQUACOMPLUS poprzez pompę obiegową odbierała potrzebną ilość energii. Wydaje mi się, że zastosowanie wymiennika płytowego np.http://promag.sklepna5.pl/towar/71/wymiennik-32-plytowy-ciepla-40kw-typ-pgm-1c-32-cena412-pln-brutto.html będzie tańsze niż zabawa z nietypową automatyką. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 29.04.2013 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 Nagrzewnicę (lub chłodnicę) w wentylacji, można podłączyć do obiegu CO pompy ciepła. Energetycznie wyjdzie na to samo. Jednak czynnik w CO to zwykle woda, więc automatyka do nagrzewnicy będzie nieco droższa (powiększona o elementy systemu przeciw zamrożeniowego) - ale skompensowane to będzie mniejszym nakładem pracy, bo odpada niezależna instalacja glikolowa i pompa do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 30.04.2013 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2013 chris pomyliłeś część zewnętrzna pc z wewnętrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts