Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek ceramiczny - wespół w zespół

Karolos

Recommended Posts

Piecokominek i dobry opał to już połowa. Ciągła czujność to druga połowa sukcesu. A co jak przegapisz? Ja bym wy.......ł z budowy tą rurę i kierbuda...

No chyba, że grzeczny i zgodzi się na swój koszt przenieść kanalizę poza zagrożony obszar...

Dobra rada nie zawada.

Gorzej jednak z wy......niem rury, kierbuda oraz inspektora nadzoru.

Wszystkie trzy wymienione podmioty stoją twardo na swoich pozycjach i wydają się mieć jednakowy poziom mimo przeróżnych uprawnień i certyfikatów.

Niestety kanaliza raczej zostanie - nie mogę znaleźć wytycznych producenta systemu kominowego z danymi na temat odległości.

Dostałem odpowiedź i tak jak podejrzewałem system kominowy to nie Shiedel ale Termat.

http://www.termat.pl/tresc.php?id=28

Na stronie producenta nie ma szczegółowych danych (albo nie mogę ich znaleźć).

Wyślę do nich zapytanie.

Przedstawiciel kanalizy - Magnaplast nabrał wody w usta ale obiecał że sprawdzi w jakiej odległości od komina mogą być instalowane ich produkty.

http://magnaplast.pl/

Na razie fotki z obu kominów.

Kominkowy (po paleniu w kozie)

DSC_0163.jpg

Kotłownia - kocioł na ekogroszek

DSC_0169.jpg

DSC_0175.jpg

Podejrzewam, że wykonawca nie zwilżył łączonych elementów, lub zastosował niewłaściwe spoiwo, dodatkowo w zbyt małej ilości (górne rury ruszają się, prawdę mówiąc wyciągnąłem je z komina).

Na zdjęciach widoczne są również inne "niedociągnięcia".

Powoli temat robi się niestety ku przestrodze, kicha goni kichę i kichą jest podparta.

Czy trzeba (moim zdaniem niestety tak) rozebrać kominy i postawić jena nowo?

Jakieś sugestie co do dalszych działań?

Dobrze by było podeprzeć się przepisami.

Edytowane przez Karolos

Widzę Karolos, że jesteś z Wrocławia, jeżeli masz ochotę to zapraszam do siebie, gdzie będziesz mógł zobaczyć takie ustrojstwo na żywo. Nie mam jeszcze obudowy, więc magnezyty pozwolę pomacać :D

Z kominem też miałem problemy, bo został szczelnie otynkowany, musiałem wydłubać dylatacje, udało się też zrobić dodatkowy dolny wlot.

Pozdrawiam

Byłem, widziałem, pomacałem.

Ustrojstwo robi wrażenie - PROFESKA !

Dziękuję Samuraju za demo i cenny komentarz.

Mam nadzieję, że przy wskazówkach i pomocy Twojej, jak i innych forumowiczów mnie również uda się zbudować kominek.

• 3 months później...

Witam się u Ciebie, Karolos.

Kibicuję Ci, bo widzę, że masz dużo chęci by problem rozwiązać w max pozytywny sposób. Poza tym ciekawią mnie ceramiczne kominki i też bym taki docelowo widziała u siebie. Toteż podglądam gdzie mogę.

Za Twoim pozwoleniem będę zaglądać i uczyć się, a może też czasem coś podpowiem. :D