Karolos 28.04.2013 00:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Piecokominek i dobry opał to już połowa. Ciągła czujność to druga połowa sukcesu. A co jak przegapisz? Ja bym wy.......ł z budowy tą rurę i kierbuda... No chyba, że grzeczny i zgodzi się na swój koszt przenieść kanalizę poza zagrożony obszar... Dobra rada nie zawada. Gorzej jednak z wy......niem rury, kierbuda oraz inspektora nadzoru. Wszystkie trzy wymienione podmioty stoją twardo na swoich pozycjach i wydają się mieć jednakowy poziom mimo przeróżnych uprawnień i certyfikatów. Niestety kanaliza raczej zostanie - nie mogę znaleźć wytycznych producenta systemu kominowego z danymi na temat odległości. Dostałem odpowiedź i tak jak podejrzewałem system kominowy to nie Shiedel ale Termat. http://www.termat.pl/tresc.php?id=28 Na stronie producenta nie ma szczegółowych danych (albo nie mogę ich znaleźć). Wyślę do nich zapytanie. Przedstawiciel kanalizy - Magnaplast nabrał wody w usta ale obiecał że sprawdzi w jakiej odległości od komina mogą być instalowane ich produkty. http://magnaplast.pl/ Na razie fotki z obu kominów. Kominkowy (po paleniu w kozie) Kotłownia - kocioł na ekogroszek Podejrzewam, że wykonawca nie zwilżył łączonych elementów, lub zastosował niewłaściwe spoiwo, dodatkowo w zbyt małej ilości (górne rury ruszają się, prawdę mówiąc wyciągnąłem je z komina). Na zdjęciach widoczne są również inne "niedociągnięcia". Powoli temat robi się niestety ku przestrodze, kicha goni kichę i kichą jest podparta. Czy trzeba (moim zdaniem niestety tak) rozebrać kominy i postawić jena nowo? Jakieś sugestie co do dalszych działań? Dobrze by było podeprzeć się przepisami. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez Karolos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolos 28.04.2013 00:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2013 Widzę Karolos, że jesteś z Wrocławia, jeżeli masz ochotę to zapraszam do siebie, gdzie będziesz mógł zobaczyć takie ustrojstwo na żywo. Nie mam jeszcze obudowy, więc magnezyty pozwolę pomacać Z kominem też miałem problemy, bo został szczelnie otynkowany, musiałem wydłubać dylatacje, udało się też zrobić dodatkowy dolny wlot. Pozdrawiam Byłem, widziałem, pomacałem. Ustrojstwo robi wrażenie - PROFESKA ! Dziękuję Samuraju za demo i cenny komentarz. Mam nadzieję, że przy wskazówkach i pomocy Twojej, jak i innych forumowiczów mnie również uda się zbudować kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.08.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Witam się u Ciebie, Karolos. Kibicuję Ci, bo widzę, że masz dużo chęci by problem rozwiązać w max pozytywny sposób. Poza tym ciekawią mnie ceramiczne kominki i też bym taki docelowo widziała u siebie. Toteż podglądam gdzie mogę. Za Twoim pozwoleniem będę zaglądać i uczyć się, a może też czasem coś podpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 19.08.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 Watek trochę traci myszką... Mam nadzieję, że Karolos nie oczadział.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 19.08.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2013 No, pacz Eniu, a ja jak konkursowa gapa dopiero zauważyłam, że post z kwietnia. Może Karolos obudzi się teraz, po naszych wpisach. Ciekawam co zrobił z tą rurą i kominem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts