Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga w salonie przy wyjściu na taras?

bettka

Recommended Posts

Zależy jakie drewno i czym zabezpieczone. Egzotyk polakierowany dobrym lakierem 2-komponentowym wytrzyma więcej niż olejowany dąb czy jesion (choć olejowane posadzki łatwo naprawić).

U siebie w tym miejscu mam pas płytek ("opaska" 2x60 cm czyli wchodzą na 1,2 metra w "salon"), sprawdza się znakomicie, żałuję jedynie że nie dałem pod nimi ogrzewania podłogowego bo w ten sposób pozbył bym się kaloryferów z całego salonu.

Z doświadczenia, dzieci to małe "miki", największe zniszczenia niesie za sobą jaka kolwiek zakrapiana impreza na tarasie, ścieżka do WC na parterze zawsze pięknie wydeptana ;-)

betka, nie znam się na lakierach - ale myślę,że w wątku o podłogach chłopaki parkieciarze coś pewnie by doradzili.

Nie wiem jakie masz nastawienie do podłogi i jej wyglądu - jeśli rysy, zmatowienia od np.piasku wniesionego na obuwiu nie robią na Tobie żadnego wrażenia i lubisz kiedy parkiet ma wygląd starego, używanego - kładź ;

jesli jednak boli się każde wgniecenie i rysa - zastanów się ...

Przemyśl bardzo. Byłam kiedyś na imprezie, gdzie pan domu stał na straży parkietu i każdemu chcącemu siusiu przypominał o zdjęciu obuwia "bo wiesz. podłoga się rysuje" Błogosławiłam wtedy mój pomysł położenia kafli :) choć wiem, ze dla niekórych w salonie tylko drzewo.

• 1 month później...
Moim zdaniem deska czy olejowana czy lakierowanna i tak ulegnie zniszczeniu. Nie ma co się łudzić. Sama stoję przed tym samym dylematem i zdecydowałam się na położenie gresu przed wyjściem na taras. Nie będę biegała w stresie za dzieciaczkami czy gośćmi :-)

ja mam zle doświadczenia w pierwszym domu z klepką przy drzwiach tarsowych . Mialam lakier jakis tam wodny polmat Bona i gdzies po 3 latach zaczął sie scierac a reszte wykonczyly psy i dzieciaki. Poza tym klepka pojasniala w tych miejscach w ktorych dochodzilo slonce. (klepka debowa classic :) W tym domu mam gres.