Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek gospodarczy w skarpie.

Recommended Posts

Witam szanownych Forumowiczów.

Jak wiele osób z domami bez piwnic - prędzej czy później brakuje miejsca - a to na zabawki, a to na rowery, a kończąc na sprzęt ogrodniczy.

Mieszkam na terenach górzystych więc nad oraz pod domem posiadam dosyć dużą skarpę. Postanowiłem wbić się trochę w górną skarpę i wybudować budynek gospodarczy, częściowo przysypany ziemią. Liczę że w takim pomieszczeniu będzie można trzymać również wino.:)

Nie chce bawić się w projekty więc będę to robił na zgłoszenie (budynek do 25metrów).

Czy ktoś już robił coś podobnego? Może ktoś ma pomysł na technologie? Ktoś się orientuje w formalnościach?

Plan mam taki że podłoga i sufit solidny beton, ściany cegła. Na zewnątrz oczywiście izolacja przeciwwilgociowa i drenaż całej części która będzie przysypana ziemią.

Ze wszelkie rady będę wdzięczny. Pozdrawiam

zależy jak głęboko będzie w ziemi... ja mam budynek podpiwniczony, postawiony na skarpie... z 2 stron piwnica cała jest w ziemi....ciepło w niej jest - bez ogrzewania utrzymuje się temperatura 8-10 st.

u mnie były takie początki:

http://forum.muratordom.pl/entry.php?120608-mury-piwnicy-pocz%C4%85tek

Tak na moje oko to potęzny murek oporowy bedziesz musiał zbudować żeby ci ta skarpa nie zgniotła teo domku. Strasznie duze koszty

Myślisz że to będą aż takie siły na to działały? Na górze będzie nieduża warstwa ziemi a po bokach nie powinno być dużego nacisku.

Dawniej robili z kamienia i cementu i takie piwniczki siedziały 100 lat.

to zależy ile ta skarpa ma wysokości i z czego ona jest. Bo jak ci spłynie ona wraz z piwniczką to będzie ubaw. Murek oporowy tak czy siak musisz zrobić, możesz zrobić w formie łuku ściany piwnic...ale tak czy siak musisz mieć na to projekt, bo w grę wchodzi skarpa.

Odsuń piwniczkę od skarpy i będzie bez problemów, ...sztucznie wysuń skarpę