Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stan surowy - drogo ??

Henk_GK

Recommended Posts

Witam

Otrzymałem ofertę na robociznę stanu surowego. Dom 157m2 + 19m2 garaż.

Oto sszczegóły:

1. kopanie fundamentów 1500

2. ławy 3750

3. betoniki 3600

4. ściany nośne 7350

5. strop 9100

6. ściany kolankowe 2100

7. wieńce pod więźbe 2850

8. kominy 3000

9. tarasy 3000 (75m2)

10. Więźba+dach 13250 (265m2)

RAZEM: 49 500

Dom w okolicach Katowic

Czy to dużo??

Ja planuje budowe w MIKOŁOWIE.

za zrobienie dachu na tip top (razem z oknami połaciowymi - 4 szt., rynny, heblowoane krokwie (frakgment który wystaje) i podbitka oraz ułożenie dachówki płacę 35PLN za m2. CO do reszty to trudno mi sie wypowiadać, bo mam kilka wycen, ale na razie dalej szukam - cena zaczyna zbliżać sie do tej, jaka sobie mój mąż wymyślił.

Witam

Otrzymałem ofertę na robociznę stanu surowego. Dom 157m2 + 19m2 garaż.

Oto sszczegóły:

1. kopanie fundamentów 1500

2. ławy 3750

3. betoniki 3600

4. ściany nośne 7350

5. strop 9100

6. ściany kolankowe 2100

7. wieńce pod więźbe 2850

8. kominy 3000

9. tarasy 3000 (75m2)

10. Więźba+dach 13250 (265m2)

RAZEM: 49 500

Dom w okolicach Katowic

Czy to dużo??

Za dom jak na zdjęciu 124 m kw pow użytk +30 m garaż. (został powiększony). Całkowita pow. ok.250 m kw., dach ok. 220 m kw., za taki sam stan mam jak dotąd następujące oferty od firm (wliczone kierowanie budową): 30.000, 35.000, 39.000, 50.000. Porównaj.

My za stan surowy (fundamenty, ściany zewnętrzne jednowarstwowe z Porothermu, strop gęstożebrowy, ściany wewnętrzne, dach kryty dachówką razem z Veluxami, podbitką i rynnami) płacimy 36tys. W cenie są wyszystkie urządzenia (np. wynajem koparki). Kierownik budowy osobno.

Dom 215 m2, niepodpiwniczony z użytkowym poddaszem.

Wydaje mi się drogo, u mnie za dom podobny 150m2 użytk. + 21 m2 garaż, dach dość kombinowany 250 m2 wyszło dużo taniej; np. więźba + krycie blachodachówką + obróbki + rynny - 6000 zł, wymurowanie stanu surowego od początku: ławy, fundamenty, parter, strop, poddasze + kominy z klinkieru ponad dachem (bez ocieplenia zewnętrznego) - 8200 zł;

oczywiście podałem samą robociznę;

U mnie (to jest wazne !! 50 km od W-wy :() za dom 150 m2 parterowy robocizna od szczerego pola do konstrukcji dachu - 31000 zl, pokrycie dachu (250 m2) blachodachowka + obrobki + rynny - 6000 zl.

Potwierdzam - jak u Neptunka (około takiej kwoty) Mnie nic nie interesowało. Kwota dotyczy robocizny - zamiast blachodachówki dachówka 20 km od Warszawy

U mnie (to jest wazne !! 50 km od W-wy :() za dom 150 m2 parterowy robocizna od szczerego pola do konstrukcji dachu - 31000 zl, pokrycie dachu (250 m2) blachodachowka + obrobki + rynny - 6000 zl.

Potwierdzam - jak u Neptunka (około takiej kwoty) Mnie nic nie interesowało. Kwota dotyczy robocizny - zamiast blachodachówki dachówka 20 km od Warszawy

Mnie prawde mowiac tez nic nie interesowalo, ale jezeli w tej kwocie za taka sama powierzchnie dachu masz ja zrobiona w dachowce to ja PRZEPLACILEM za blache i to solidnie :( u mnie za dach w dachowce za robocizne chcieli 9000 zl :(

Rany. Czy te ceny są naprawdę realne? Jakbym miała zapłacić za robociznę 30-40 tys. to chyba nie zdecydowałabym się na budowę. U mnie:

1. ławay (razem z ociepleniem) - 5200

2. parter 5000

3. kondygnacja 5000

4. dach (dpiero prowadzimy rozmowy) ok.5-6 tys.

To chyba znaczy, że mam szcęście nie mieszać w rejonach drożyzny.

Rany. Czy te ceny są naprawdę realne? Jakbym miała zapłacić za robociznę 30-40 tys. to chyba nie zdecydowałabym się na budowę. U mnie:

1. ławay (razem z ociepleniem) - 5200

2. parter 5000

3. kondygnacja 5000

4. dach (dpiero prowadzimy rozmowy) ok.5-6 tys.

To chyba znaczy, że mam szcęście nie mieszać w rejonach drożyzny.

Mam nadzieje ze ludziska podaja ceny realne, bo tylko to ma sens. Niestety nie od dzis wiadomo ze w roznych rejonach Polski to samo jest wykonywane za rozne pieniadze, i to czesto ponad 50-70% taniej :( Po prostu ma sie szczescie albo nie.

Zapomniałałam dodać, doszłam już do ceny za poziom (murowanie z obróbkami) za 2500 (ściany zewnetrzne, wewnętrzne, kominy) - poryzowana cegła kozłowicka. Dalej wydaje mi się to drogo. Ja mam piwnicę, parter oraz użytkowe poddasze. Negocjcacje są dalej w toku.

Ekipy z gór.

Czy ja również mogę prosic o namiary na ekipy z gór?

Pięknie proszę :D

Moja prywatna opinia po przeczytaniu kilku wątków na temat kosztów na forum...Nie można porównywać cen - zależne jest to od tak wielu czynników (m.in. rejon, własne zaangażowanie itp). Jeszcze przed rozpoczęciem mojej budowy czytając opinie odnośnie kosztów wyobrażałem sobie wszystko bardzo kolorowo - a teraz widzę ile wszystko kosztuje (przyłącza, inne duperelki których jest tysiące) ponadto na niektórych rzeczach nie sposób oszczędzać - w końcu buduje się dla siebie ....... Dlatego budując w żaden sposób nie sugeruje się kosztami podawanymi na forum - z reguły u mnie wychodzi to drożej niż u innych .....

Uważam, że jeżeli koszt gotowego domu wyjdzie mnie ostatecznie około 2000-2200 tys (metr) pod klucz będę szczęśliwy :D

Ja mialem zrobiony kosztorys przez specjaliste, ceny mialy oscylowac powyzej sredniej - i jakos materialow takze.

Po paru czynnosciach i porownaniu kosztow z kosztorysem wyszlo ze oczywiscie wszystko jest dobrze ale jak do cen kosztorysowych dolicze 30%.

Trzymajac sie tej zasady pozniej oszacowania byly prawie celne.

W chwili obecnej pewnie trzeba doliczyc kolejne 15% z racji prezentu w formie VAT :evil:

Ależ dokładnie to co jest pisane na forum (odnośnie cen) trzeba traktować z dużą pobłażliwością - ktoś tam zbudował za 1200 za metr ktoś za 1300

ja dałem projekt do trzech budowlańców okołowarszawskich - i u wszystkich wstępne kosztorysy opiewały na podobne kwoty ......

wszystki kosztorysy dokładnie opisane ile materiału, za ile, ile sama robocizna itd itd cena końcowa do zapłaty za dany etap nie różniła się nawet o 100 zł od tego na co podpisałem umowę żadnych niespodzianek....

U mnie są na razie ławy - właśnie dzisiaj je zalali.

Dom mam 9,5x11,5 m + garaż 10x6m. Za wykopanie rowów pod ławy - bez szalunku, zbrojenie i wylanie z pompy zapłaciłem 1100zł. Nie wiem czy to dużo - wydaj mi się, że nie. Co prawda poprawialiśmy po nich bo, powiększyli zewnętrzne ławy z każdej strony o 10cm. Za ściany biorą od metra2 18zł. Betonu poszło 20 M3, ale to już inna bajka.