Yaa 18.04.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Przekroj na zalaczonym zdjeciu Jak prawidlowo wykonac wylewke i gdzie umiescic ocieplenie i dylatacje pod oknem tarasowym ? pod oknem znajduje sie poszerzenie 5 cm a pod poszerzeniem okno jest podmurowane cegłą W ktorym miejscu umiescic tasme a gdzie dac ocieplenie ? Na podlodze, na chudziaku bedzie 25 cm styropianu i potem 7 cm wylewki az do gornej granicy poszerzenia tzn do wypelnienia jest 32 cm jak to powinno wygladac patrzac z gory ? czy pomiedzy poszerzeniem a wylewka cos wstawic ? ile ? moze na cala szerokosc cegly ? moze wylewka tylko do cegly i na calej szerokosci cegły dac twardy styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.04.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Tanio ma być?- Waty napchaj...Wszędzie pchają watę , bo tanio... Poczytaj o perlitobetonie.Tam jest problem hydroizolacji i izolacji podłogi na gruncie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 18.04.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 Masz problem bo okna masz podmurowane za szeroką cegłą. Powinno byc podmurowane cegłą szerokości ramy okna, czyli np zwykła cegłą pionowe lub jeszcze lepiej porothermem tym najcienszym. W takim przypadku jak ty masz nie wiem czy dasz rade uniknąć mostka cieplnego. Jakbyś miał podmurówke szerokosci ramy dajesz od chudziaka do ramy okna np styrodur 5cm i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 18.04.2013 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) a styropian 5cm na cegle na cala jej szerokosc ? tzn tak w poziomie i dopiero na brzegu cegly tasma oddzielajaca wylewke ? Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.04.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2013 YaaZrobisz jak zechcesz - bo to TWOJE! POCZYTAJ o betonach lekkich w tym perlitobetonie... Co to za pieprzenie o "za szerokich cegłach"?Zwykły młotek może to "za" zmniejszyć... Wolisz styropian?- Wata tańsza! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 19.04.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 U siebie miałem podobny błąd, bo podmurowałem porothetrmem 11.5 i zdecydowałem się na skucie tego nadmiaru do wysokości styropianu pod wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 19.04.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 szkoda ze poszerzenie nie jest 10cm, wtedy nie miałbyś problemu, a różnica w cenie nieduża (poszerzenie 5 kontra 10 cm) gdyby cegła była na szerokość ramy okna, to prawidłowe zakotwienie w dolnej części byłoby praktycznie niemożliwe cegła zapewne będzie ocieplona od zewnątrz tak jak cały fundament styrodurem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 19.04.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Np tak, będzie ocieplenie na zewnątrz aż do poziomu oknaAle chyba tylko 10 lub 15 cmWiec co lepiej, dać sobie spokój z ociepleniem przy samym oknie od środka ?Czy położyć na cegłę poliuretan grubości poszerzenia a wylewke zakończyć przed ceglą ? Mam aż 7 takich dużych okien tarasowych .... Edytowane 19 Kwietnia 2013 przez Yaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 20.04.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 No dylatacja musi być w tym samym pionie co granica chudziaka, ten kawałek na poszerzeniu zrób z perlitobetonu lub jakiegoś innego cieplejszego materiału jak beton, od zewnątrz bedziesz miał izolację te 15 cm, możesz tez skuć te wystające cegły , najlepiej naciąć kątówką, wtedy bedziesz miał więcej miejsca na "ciepła posadzkę" i zmniejszysz ten byćmoże mostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 21.04.2013 04:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Skuc nie mogę bo przy każdym oknie są 2-3 mocowania okien na dole, do cegieł .Niewiele wiem o perlitobetonie i nie wiem czy się da to zrobić tylko na takich malutkich kawalkach ? Można to jakoś samodzielnie, prosto wykonać ?A pomyślałam o poliuretanie bo jest bardzo twardy tylko się zastanawiam czy będzie można kleic na to płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.04.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 "Niewiele wiem o perlitobetonie" To się dowiedz!Google pomoże... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 21.04.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Kilkalat temu kombinowałem jak to zrobić na balkonie aby mostek zlikwidować, też wchodziło w grę około 5 cm, na początku chciałem zrobić taki próg z pianki, potem to osiatkować podwójnie, potrójnie...i na to płytki. W rezultacie odpusciłem sobię to bo uznałem że te 60-70 cm nie zrobi mi wielkiej różnicy, tam u ciebie to mało miejsca zostaje po masz 5cm miejsca, na gotowo, jeżeli płytkami będziesz wchodził na rame to styrodur 4 w sumie potem musisz to osiatkować, jak płytki będą zlicowane z dołem okna to dochodzi grubość płytek, klej siatka to wyjdzie ze masz jeszcze mniej. Na twoim miejscu z zewnątrz ten pasek pod oknami zrobiłbym z piankipoliuretanowej, ona jest cieplejsza od styropianu i odpuscił sturodury w środku. Posadzkę zdylatował jak pisałem na przedłużeniu lica ściany, no i zdylatować trzeba również wylewkę od poszerzenia. Najpierw zrób posadzki a potem dolejesz te kawałki przy oknach czy to z perlitu, keramzytu, zaprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.04.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Może coś takiego rozwiąże problem:http://oknotest.pl/montaz-okien/drzwi-balkonowe-unosno-przesuwne-hst-montaz-w-mowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.04.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 w tej konkretnej sytuacji jak na rysunku jedyne co możesz zrobić to zewnętrznie podciągnąć ocieplenie do poszerzenia i wykonać obróbkę przeciwwodną odprowadzającą opady poza ocieplenie fundamentów - sama idea do podejrzenia na http://www.jareko.pl/poradnik-montazysty/parapety-zewnetrzne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts