Medyc 23.04.2004 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2004 woda z drenażu idzie mi do studzienki/5 kręgów/ jednakże nie ma kanalizacji i często muszę ją wypompowywać szczególnie wiosną...co tu robić ?? nie mogę zalewać przecież sąsiada...do ulicy jest spad ale tam nie ma rowu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 24.04.2004 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 jak nie ma kanalizacji, to mozesz sobie zrobic studnie chlonna, albo rozprowadzic ja gdzies z tylu dzialki jak masz durza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 24.04.2004 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 witam proponuję zrobić normalną rurę kanalizacyjną odprowadzającą wodę do studzienki tak żeby nie tracić tej wody po drodze w studni zamontuj pompę zatapialną i masz wodę do np podlewania ogrodu (no chyba że masz hydrofor) w studni mniejwięcej na poziomie dopływu wody zrób przelew do drenażu czyli mała kaskada kolano w dół drugie do poziomu i drenaż np dn 200 żeby szybko przyjął dużą ilość wodymożesz dać trójnik i zrobić trzy nitki równoległe żeby daleko nie kopać żeby drenaż miał dużą wydajność proponuję zrobić to tak wykop sporą dziurę pod drenażem np wzdłuż drenażu 1mx1m ułóż w dziurze geowłókninę .. polecam Duponta TYPAR SF zasyp żwirem najlepiej 16-32 ale mogą być różne kamienie na żwirze ułóż drenaż obsyp z boku i góry żwirem i zawiń geowłókniną ... cały żwir z drenażem trzeba szczelnie (na zakładkę) zwinąć geowłókniną jeśli tak zrobisz drenaż to masz święty spokój bo odbierze i rozsądzy potężne ilości wodygeowłóknina spowoduje że drenaż latami będzie działał poprawnie - nie zamuli się piaskiem itp trzy lata temu wykonaliśmy drenaż dn 250 długości ponad 300m właśnietą metodą żeby było śmieszniej drenaż położony razem ze żwirem w kurzawce poniżej lustra wody i do dziś działa poprawnie i ściąga czystą wodę z gruntu (chodziło o obniżenie wody gruntowej drenażem otokowym) musisz oczywiście sprawdzić czy nie masz płytko wód gruntowych i czy cała działka nie stoi na glinie ale zakładam że to ziemia przesiąkalna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Medyc 24.04.2004 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 właśnie,że to jest teren gliniasty i ja się chcę pozbyć wody ze studzienki a nie mam gdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 24.04.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2004 możesz albo znaleźć miejsce gdzie tą wodę wylejesz przepompujesz czy cuś albo sprawdzić czy pod gliną jest warstwa bez wody i przeuszczalna (odwierty) i wkopać drenaż głębiej albo co chyba najbardziej realnesprawdź jakie są opady roczne na tym terenie i zbuduj zbiorniki o wystarczającej pojemności zbieraj wodę podlewaj ogródek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaroma 25.04.2004 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 Jakiej pojemności powinien być zbiornik na deszczówkę , dach ma pow. 250 m2Jaroma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts