liwan83 19.04.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich bardzo serdecznie.Stanąłem przed koniecznością wymiany pokrycia dachu, płyty bitumicznej, która leży na moim dachu już ponad 15 lat, może i 20. Gwarancja dawno się już skończyła, a wynosiła 15 lat. Od północy z płytą nic się nie dzieje, nie straciła koloru ani kształtu. Od południa natomiast tragedia, Z zielonej zrobiła się czarna i strasznie pofałdowała odsłaniając znajdującą się pod nią papę i łaty. Może były za małe zakładki ale nie o tym chcę tu pisać. Podjąłem decyzję, iż wymienię tylko pokrycie od południa i tu moje pytanie. Na rynku nie ma zbyt wielu producentów płyt bitumicznych. Mi zaoferowano Onduline lub płytę Aqualine oferowaną przez firmę PCA. I tu zasadnicze pytanie, Onduline kosztuje 36 zł za arkusz, Aqualine 28 zł za arkusz. Co wybrać? Onduline mam teraz i wiem, że 15 lat to max na tą płytę. Czy ktoś z Was ma lub miał doświadczenie z płyą Aqualine, a może z płytą innych producentów? Czy nie jet po części tak, że za Onduline płacę za firmę, a nie za jakość. Proszę o wszelki opinie i spostrzeżenia. Sprzedawca powiedział mi, że Aqualine jest wytrzymalsza od Onduline, ponieważ posiada ochronną warstwę zewn. i stąd jej delikatny połysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 To są produkty o krótkiej żywotności. Skoro jednak idziesz w takie klimaty to może warto rozważyć podobną płytę ale z włóknocementu np. Eurofalę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts