Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor - uszkodzenie rurki wodowskazu

Mirosław W.

Recommended Posts

Witajcie,

dzisiaj czyściłem hydrofor (nie macie pojęcia ile piasku wygrzebałem z jego dna) i w trakcie pracy jak głupek oparłem się gdzie nie trzeba. Było słychać tylko krótki trzask, ale myślałem, że nic się nie stało (nie było widać żadnych uszkodzeń). Po podłączeniu pompy zaczęło niestety przez to miejsce uchodzić powietrze i woda.

Obrazek:

http://www.sklep-hydros.pl/userdata/gfx/0f0b1426a678be5c681d83ba22b5ed7f.jpg

Chodzi o rurkę wodowskazu - uszkodzenie (mikroszczelina?) jest przy połączeniu tej rurki i elementu, który znajduje się niżej.

Czy jest możliwe zabezpieczenie tego w jakiś sposób czy konieczna będzie wymiana rurki? Nie sądzę aby taki element był dostępny...

Pozdrawiam

Witajcie,

dzisiaj czyściłem hydrofor (nie macie pojęcia ile piasku wygrzebałem z jego dna) i w trakcie pracy jak głupek oparłem się gdzie nie trzeba. Było słychać tylko krótki trzask, ale myślałem, że nic się nie stało (nie było widać żadnych uszkodzeń). Po podłączeniu pompy zaczęło niestety przez to miejsce uchodzić powietrze i woda.

Obrazek:

http://www.sklep-hydros.pl/userdata/gfx/0f0b1426a678be5c681d83ba22b5ed7f.jpg

Chodzi o rurkę wodowskazu - uszkodzenie (mikroszczelina?) jest przy połączeniu tej rurki i elementu, który znajduje się niżej.

Czy jest możliwe zabezpieczenie tego w jakiś sposób czy konieczna będzie wymiana rurki? Nie sądzę aby taki element był dostępny...

Pozdrawiam

"spuść ciśnienie" i spróbuj jakiś klej dwuskładnikowy powinno pomóc

Zasadnicze pytanie. Czy ta rurka jest Ci potrzebna do szczęścia (czy cokolwiek przez nią widzisz)? W praktyce tak zarasta żelazem, że nie ma możliwości zobaczenia poziomu wody.

Wywal ją całkiem. Wykręć kolana i nakręć korki z gwintem wewnętrznym, albo w kolana wkręć korki z gwintem zewnętrznym (i w jednym i w drugim przypadku gwint 1/2"). To rozwiązanie możesz oczywiście zastosować tylko, jeżeli manometr masz zamontowany na górze zbiornika hydroforowego.

Jeżeli manometr masz przy rurce (tak jak na rysunku), to dolny króciec zaślepiasz korkiem. Na górnym króćcu montujesz kolanko z manometrem.

Ot i wsio!:-)