Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podbitka...

Yorey

Recommended Posts

Mędrcy, nabyłem gustowną deskę świerkową (boazerię) właśnie kończę ją zabezpieczać i zaraz przyjdzie ją montować.

Radźcie, proszę:

1. jak ją montować - w sensie od ściany na łatę, a od zewnątrz wystarczy do obróbki, czy są jakieś mądrzejsze metody?

2. jak gęsto i jaką w ogóle wentylację zrobić? Rozważam owiercenie powiedzmy co drugiej deski wiertłem średnicy np. 25mm i przyklejenie od góry siatkę przeciwko owadom. Ma to sens? Kratek wentylacyjnych nie dam, bo z reguły mają 100mm średnicy, a moja deska ma raptem 110mm szerokości.

3. jakie mądre, diodowe oprawki dać do oświetlenia chałupy?

Wiercenie otworów 25 mm nie ma sensu. Kratki montuję się pomiędzy dwoma deskami bez problemu. Jak okap nie przekracza 60 cm to mocowanie do łaty przy ścianie i do deski okapowej, natomiast jak jest szerszy to pośrodku dodatkowa łata. Pozdrawiam.

Szczelina wentylacyjna aby była skuteczna powinna mieć przekrój 200 cm2 na 1 metr bieżący okapu. Zatem otwór o średnicy 10 cm od biedy co 0,5 m. Najlepiej ciągła szczelina szerokości 2 cm na całej długości okapu. Łatę przy ścianie jak i łatę środkową montuje się na wieszakach do krokwi. Pozrawiam.

Mędrcy, nabyłem gustowną deskę świerkową (boazerię) właśnie kończę ją zabezpieczać i zaraz przyjdzie ją montować.

Radźcie, proszę:

1. jak ją montować - w sensie od ściany na łatę, a od zewnątrz wystarczy do obróbki, czy są jakieś mądrzejsze metody?

2. jak gęsto i jaką w ogóle wentylację zrobić? Rozważam owiercenie powiedzmy co drugiej deski wiertłem średnicy np. 25mm i przyklejenie od góry siatkę przeciwko owadom. Ma to sens? Kratek wentylacyjnych nie dam, bo z reguły mają 100mm średnicy, a moja deska ma raptem 110mm szerokości.

3. jakie mądre, diodowe oprawki dać do oświetlenia chałupy?

co do wentylacji na desce za rynna, to robie tak samo, udalo mi sie kupic plastikowe okragle kratki 40mm nazywaja sie aventa mini i sa dostepne w 2 kolorach. wygladaja ladniej niz siatka bo tez chcialm naciagac siatke na rurki i rurki mocowac w otworach, ale kratki wygldaja ladniej.

pozdrawiam

Czy należy rozumieć, że chcesz obłożyć krokiew tą deską? Skoro tak to o takich szczegółach należy myśleć przy stawianiu więźby. Teraz pozostaje tylko osłonięcie tego przejścia obróbka blacharską wychodzącą spod elementu szczytowego dachówki i wychodzącą na ta deskę osłaniającą. Pozdrawiam.

• 4 weeks później...