Yorey 19.04.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Mędrcy, nabyłem gustowną deskę świerkową (boazerię) właśnie kończę ją zabezpieczać i zaraz przyjdzie ją montować. Radźcie, proszę:1. jak ją montować - w sensie od ściany na łatę, a od zewnątrz wystarczy do obróbki, czy są jakieś mądrzejsze metody?2. jak gęsto i jaką w ogóle wentylację zrobić? Rozważam owiercenie powiedzmy co drugiej deski wiertłem średnicy np. 25mm i przyklejenie od góry siatkę przeciwko owadom. Ma to sens? Kratek wentylacyjnych nie dam, bo z reguły mają 100mm średnicy, a moja deska ma raptem 110mm szerokości.3. jakie mądre, diodowe oprawki dać do oświetlenia chałupy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 19.04.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Otwory wentylacyjne można zrobić w desce czołowej , za rynną. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Wiercenie otworów 25 mm nie ma sensu. Kratki montuję się pomiędzy dwoma deskami bez problemu. Jak okap nie przekracza 60 cm to mocowanie do łaty przy ścianie i do deski okapowej, natomiast jak jest szerszy to pośrodku dodatkowa łata. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 19.04.2013 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 okap ma jakieś 75cm. a tą łatę na środku to jak mocować? Czemu uważasz, że otwory fi25 nie ma sensu? Jak gęsto zatem dawać kratki fi 100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 19.04.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Szczelina wentylacyjna aby była skuteczna powinna mieć przekrój 200 cm2 na 1 metr bieżący okapu. Zatem otwór o średnicy 10 cm od biedy co 0,5 m. Najlepiej ciągła szczelina szerokości 2 cm na całej długości okapu. Łatę przy ścianie jak i łatę środkową montuje się na wieszakach do krokwi. Pozrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 19.04.2013 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 22.04.2013 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Mędrcy, nabyłem gustowną deskę świerkową (boazerię) właśnie kończę ją zabezpieczać i zaraz przyjdzie ją montować. Radźcie, proszę: 1. jak ją montować - w sensie od ściany na łatę, a od zewnątrz wystarczy do obróbki, czy są jakieś mądrzejsze metody? 2. jak gęsto i jaką w ogóle wentylację zrobić? Rozważam owiercenie powiedzmy co drugiej deski wiertłem średnicy np. 25mm i przyklejenie od góry siatkę przeciwko owadom. Ma to sens? Kratek wentylacyjnych nie dam, bo z reguły mają 100mm średnicy, a moja deska ma raptem 110mm szerokości. 3. jakie mądre, diodowe oprawki dać do oświetlenia chałupy? co do wentylacji na desce za rynna, to robie tak samo, udalo mi sie kupic plastikowe okragle kratki 40mm nazywaja sie aventa mini i sa dostepne w 2 kolorach. wygladaja ladniej niz siatka bo tez chcialm naciagac siatke na rurki i rurki mocowac w otworach, ale kratki wygldaja ladniej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.04.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Dzięki za wskazówkę, czegoś takiego szukałem - po jednym T74-T76 fi80mm pomiędzy każdą parą krokiew załatwia sprawę tych 200cm3, do tego posiadają siatkę zabezpieczającą przed robactwem, idealne do montażu w styropianie elewacji pod nadbitką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras-901 23.04.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 witam zaczynam montować podbitkę i mam problem z dachówkom na szczycie bo jest około 7mm od krokwi a deska którą będę przykręcał to ma 18 mm jak to ujarzmić?jak ktos wie to niech podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.04.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Czy należy rozumieć, że chcesz obłożyć krokiew tą deską? Skoro tak to o takich szczegółach należy myśleć przy stawianiu więźby. Teraz pozostaje tylko osłonięcie tego przejścia obróbka blacharską wychodzącą spod elementu szczytowego dachówki i wychodzącą na ta deskę osłaniającą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras-901 19.05.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 i tak zrobie bo na początku chciałem sciągnąć te dachówki skrajne i heblować tą krokiew.ale by się osłabiła bo jednak te 2 cm musiałbym ją heblować. serdeczne dzięki za podpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts