Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt zagospodarowania. Co i w jakich odległosciach

Recommended Posts

http://www.republika.pl/mdzalewscy/Plan.JPG

Mam pytanie gdzie umiescić studnie na tym projekcie aby wszystko było zgodne z przepisami (odległosci). Czy szambo jest prawidłowo rozmieszczone. Czy przy takim rozmieszczeniu jak na rysunku moga mi nie dać pozwolenia na budowę ? Hm. nadmienie że już poprzednio mi nie przyjeli, bo lewa strona budynku (bez okien) była w odległości 1,5 od granicy i według nowych przepisów na nic tu zgoda sąsiada trzeba było pisać wniosek do ministerstwa, z czego zrezygnowałem z zwęziłem budynek do przepisowych 3 m., Oj mam już serdecznie dość a to dopiero początek

Obawiam się, że nie mam dobrych wiadomości :( :( :(

Działka jest za mała na usytuowanie takiego domu z urządzeniami towarzyszącymi (studnia, szambo). Wg warunków technicznych studnia może być ustuowana 5 m od granicy. Co prawda dopuszcza sie zmniejszenie tej odległości po pewnymi warunkami więc to jest jeszcze do przeskoczenia. Szmbo niestety można umieścić w zabudowe jednorodzinnej 5 m od drzwi i okien i 2 m od granicy.

To wszystko znajdziesz w warunkach technicznych jakim powinny odpowowiadać budynki i ich usytuowanie

akurat szambo mam w odpowiednich odległościach, 2 metry od granic i 5 metry od najbliższego okna, bo do drzwi garażowych raczej nie musi być 5 metry bo przepis mówi "od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi - 5 m" a garaż to chyba nie jest pomieszczenie do przebywania ludzi ????????

martwię się o studnie, czy oby znowu nie trzeba było pozwolenia z ministrstwa