Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak wysoko z pelnej cegly?

Recommended Posts

Witam!

Pytanko do inzynierow:

Jak wysoka sciane moge wymurowac z pelnej klasycznej cegly 24x12x6??

Beda to sciany zewnetrzne garazu, jedna o dlugosc 3,5 m a druga o dlugosci 3m. W kazdej z nich bedzie okno 80x130.

Pytanie jak wysoko taka sciana moze siegac... Ja potrzebuje okolo 3m, ale nei wiem czy sciana jedno warstwowa z tradycyjnej cegly moze tak wysoko siegac. Czy sa jakies ogolne zasady w tej dziedzinie?

Dodam tylko ze sciany te bede ograniczone po obu strona slupami nosnymi calego budynku. Slupy z pustakow o wymiarach 50x50.

Pozdrawiam inzynierow.

Podbijam temat. WIem ze dla znawcow moze on byc trywialny ale ja jako laik budowlany chcialbym sie dowiedziec jakie wytyczne panuja przy wznoszeniu powyzszej sciany. Prosze o fachowa porade. Pozdr.

Nikt nie chce odpowiedzieć bo każdy inżynier boi się odpowiedzialności za samowolę, którą chcesz wykonać. Skąd można wiedzieć w jakiej strefie stoi budynek, jakie jest posadowienie, na czym opiera się więźba, czy będziesz przezbrajał cegły co ileś warstw, czy planujesz jakikolwiek wieniec etc etc. Przecież na to co planujesz wymagany jest projekt - pytanie gdzie go masz? Przecież trzeba policzyć wszystko włącznie z parciem wiatru.

kirk: na stronie crh klinkier jest kalkulator - dotyczy co prawda muru, nie ściany. Z informacji tam zawartej wynika, że mur z jednej cegły (tzw. układ wózkowy, cegła połówkowa) przy wysokości 67,5 cm NIE BĘDZIE miał stateczności. Wyższy tym bardziej. Może ta informacja Cię na coś naprowadzi. Ale zgadzam się z przedmówcą: wszystko zależy od szczegółowych rozwiązań. Ściana (o ile rozumiem) nie będzie nośna, pozostaje więc problem związania jej z tymi słupami, no i przemurowań (takich słupkowych) np. co 1-1,5 metra. Ale może lepiej zrobić z dwóch cegieł? Wtedy będzie sztywniejsza, no ale trochę droższa.