frodo55 20.04.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Na załączonych obrazkach przedstawiony jest mój dach, jak zwykle proszę znawców tematu o krytyczne uwagi dotyczące więźby. Zastanawiam się jak zakotwić murłatę naczółka (kolor biały na rysunku) na ścianie szczytowej (Porotherm 30), nie ma tam wielkich reakcji poziomych (rozporu) takich jak w przypadku głównej murłaty.Czy wystarczy wylewka betonowa pod murłatą + kotwy przewiercone przez 3-4 warstwy pustaków (pionowe otwory fi40mm + pręt gwintowany zatopiony w zaprawie)? Jak w praktyce wygląda problem wykończenia ścian bocznych lukarny, czy aby wykonać pokrycie dachu ze stosownymi obróbkami trzeba mieć położone wszystkie warstwy ścian lukarny (styropian, klej siatka itd). Całość ścian zewnętrznych chciałbym ocieplić i wykończyć po montażu okien w przyszłym roku, czy można wtedy wykonać obróbki dachowe wokół lukarny, jak ewentualnie zabezpieczyć te newralgiczne miejsca na okres zimy. Dodam że planuję deskowany dach kryty karpiówką w łuskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent56 20.04.2013 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 W lukarnach zastosować należy kosze farmerskie(deski koszowe).Murłatę naczółka zakotwić na szpilkach umieszczonych w wieńcu ściany szczytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 20.04.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam. Mocowanie murłatki na naczółku - ok. Płatewka lukarny podparta na słupku i mocowana do krokwi dachu głównego. Jak?Jak podparta jest owa krokiew na ścianie zewnętrznej?Sprawa docieplenia ścianki lukarny powinna być rozwiązana przed pokryciem zasadniczym gdyż:1. Obróbka blacharska na nokach ( na przykład) nie jest na dachówce i prościej jest ją zrobić razem z całym pokryciem. Nie znaczy to, że po roku jest to niemożliwe.2. Nie jest to aż taki problem docieplić kilka m2 tylko w styropianie i kleju, a puc położyć razem z całością.3. Znika problem zabezpieczenia na zimę przerwy między lukarna a dachówką.To jest moje zdanie.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 20.04.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Za radą docenta56 zastosowałem deski koszowe (kolor niebieski na obrazkach) mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 20.04.2013 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Teraz płatewka naczółka w czterech krokach: słupek drewniany będzie stał częściowo na murłacie a częściowo na krokwi, dodatkowo będzie przymocowany do przyległego słupka żelbetowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 21.04.2013 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Rozwiązanie jak najbardziej poprawne. Jest jeszcze możliwość umocowania płatewki z drugiej strony krokwi dachu głównego. Odsuwamy tym samym krokiew główną od końca murłaty co daje możliwość bezpieczniejszego mocowania krokiew-murłata. Krokiew ta może powinna być o większym przekroju? Trzeba sprawdzić. Murłata na samiutkim końcu może pękać a dachówka karpiówka to ciężkie pokrycie. Jest jeszcze opcja podparcia płatewki zamiast na słupku drewnianym. Kotwimy ja do rdzenia żelbetowego lukarny. Co nam to daje? Ano po pierwsze redukujemy siły poziome w jętkach lukarny gdyż siły te może przejąć nadproże żelbetowe nad oknem. Po drugie montaż tego typu konstrukcji eliminuje możliwość popełnienia błedów przez cieśli - jest prostszy. Montaż dwuczęściowego słupka, prawidłowe ze względu na sztywność i wytrzymałość rozwiązanie połączeń w węzłach itp. może być kłopotliwe dla co najmniej niektórych cieśli z mniejszym doświadczeniem. Wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.04.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) Krokwie po obu stronach ścianki lukarny powinny schodzić do okapu a nie kończyć się na murłacie. Nie dawałbym deski w koszu przy pełnym deskowaniu dachu. Pozdrawiam. Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frodo55 21.04.2013 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Dziękuje wszystkim za pomoc. Andrzeju jeżeli chodzi o krokwie obcięte przy murłacie, to zależało mi aby elewacja wyglądała tak jak na obrazku (lokalizacja przedmiotowych krokwi zaznaczona na czerwono). Obcięte krokwie będą po wewnętrznej stronie ścianek lukarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.04.2013 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Wszystko jasne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts