pinkin 20.04.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam. Jesteśmy z żoną na etapie projektowania mebli kuchennych i mamy problem z okapem - nie pasuje nam żadne ze standardowych rozwiązań W przypływie geniuszu wymyśliłem patent i jestem ciekawy Waszej opinii Otóż - czy zamontowana w dolnej (spodniej) części szafki wiszącej (58cm nad blatem) kratka wentylacyjna powiedzmy fi 125mm połączona przez redukcję rurą fi 100mm bezpośrednio do wentylatora kanałowego a potem do otworu w szybie wentylacyjnym poradzi sobie z odprowadzeniem "spalin" powstałych przy gotowaniu? Mowa o wentylatorze o wydajności powiedzmy 250m3/h ( np. http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-dil-100-270-270-m3-h-cata-i3119274414.html ). Oczywiście biorę pod uwagę filtr olejowy - zamontowany w kratce Dlaczego tak kombinuje? Po pierwsze - oszczędność miejsca, po drugie - poziom hałasu, po trzecie - płynna regulacja obrotów. Dodam, że jest to nowe budownictwo, mieszkanie z aneksem kuchennym na 1 piętrze w 3 piętrowym budynku. Będę bardzo wdzięczny na pomoc Nie chciałbym wpakować się w koszta bez sensu Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.04.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Zimą żona gotuje ci rosół.Chcesz mieć wentylator wyciągowy 250m3/h.Skąd do domu ma taka ilość powietrza zewnętrznego dojść aby nie zakłócić zapewne WG jaką masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 20.04.2013 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) Nydar co to znaczy WG? Czy zasada działania tego cudactwa będzie się różniła od działania okapu o podobnej wydajności? Bo tradycyjny okap też wyciąga powietrze i skądś musi je wziąć nieprawdaż? Popraw mnie jeśli się mylę Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez pinkin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.04.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 WG to wentylacja grawitacyjna zwana też konwekcyjną albo wyporową.Z zasady jest delikatna.Działa wtedy jak w środku jest ciepło a na zewnątrz zimno.W budynku o którym piszesz była projektowana przez fachowca,więc przewidział,że będziesz ten rosół gotował i zrobił tak aby to działało.Jak włączysz wentylator 250m3/h to albo otwórz okno albo z instalacji w WC zacznie cofać się powietrze z zawartością.Jeżeli żona gotuje niesmacznie to załóż pochłaniacz zapachów.On operuje powietrzem wewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 20.04.2013 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 .W budynku o którym piszesz była projektowana przez fachowca,więc przewidział,że będziesz ten rosół gotował i zrobił tak aby to działało.Jak włączysz wentylator 250m3/h to albo otwórz okno albo z instalacji w WC zacznie cofać się powietrze z zawartością. OMG to nieźle Ogólnie w aneksie kuchennym jest okno - jeżeli je uchylę to powinno być ok? Głównie chodzi mi o to, czy takie układ będzie w stanie wciągnąć opary - jednak kratka będzie stosunkowo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.04.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 OMG?. Okno otworzysz jesienią albo wiosną a co jak przyjdzie-15oC?Nie gotujesz brudnych skarpet przecież.To co gotujesz to przyjemny zapach.Zimą WG poradzi sobie z nadmiarem pary wodnej.A zapach rosołu w domu-bezcenny.Wiesz dlaczego przy drzwiach marketów są zlokalizowane ciastkarnie i lodziarnie?Dobre waniliowe czy czekoladowe zapachy powodują u człowieka dobre samopoczucie.A dobre samopoczucie to chęć do zakupów.A dobre samopoczucie w domu to ....... .Powoli brakuje rąk do pracy.Chcesz tych kłopotów co mają Niemcy czy Francuzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 20.04.2013 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) OMG bo jakoś nie kręci mnie zawartość WC na suficie ;D Fajną opcją wydaje się być płynna regulacja obrotów. Nie zawsze gotujemy rosół czy pieczemy ciastka Weźmy smażenie ryby :P co do problemów kadrowych im mniej ludzi tym więcej pracy dla nas i co za tym idzie więcej gotówy na spłacanie kredytu Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez pinkin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.04.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Patrz jak z okapu można skręcić na prokreację i problemy z tym związane.Ryby trzeba kupować świeże wtedy jak smażysz to wręcz pachnie:P.Kup okap z pochłaniaczem zapachów.Rybka będzie niegroźna nie wspominając o bigosiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 20.04.2013 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 (edytowane) okap mi nie po drodze Nie mam ani miejsca ani pomysłu na jego zabudowanie. Taka kratka by mnie urządzała Chodzi mi m/w o to: http://img7.imageshack.us/img7/8995/okapz.jpg Edytowane 20 Kwietnia 2013 przez pinkin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.04.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Uparciuszek.Zrób jak narysowałeś.Ale jak potem napiszesz posta,,ratujcie bo mam cofkę z kratki w WC" to nogi z .....powyrywam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.04.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 wszystko wyjaśni analiza wydajności podzespołów i podciśnień/ciśnień w układzie i zrobić się da doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.04.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 okap mi nie po drodze Taka kratka by mnie urządzała "Taka" kratka obsłużyć może co najwyżej niewielki kibelek, a nie usunąć kuchenne wyziewy. Ja mam okap o wydajności 700 m3/h i rurociąg fi 125, a i tak czuć tę rybę w całym domu. A przecież staram się mu zaspokoić apetyt na powietrze uchylając (nawet zimą ) drzwi do mocno "zwentylowanego" garażu. Tak więc Twój wspaniały "wynalazek" nie rokuje najlepiej na przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 22.04.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Oj tak, jakbyś chciał skutecznie zredukować rybę, to stawiam na jakieś 2000 m3, czyli np. jakieś 0,7 m2 "komina konwekcyjnego" x 0,8 m/s. Osobiście będę kombinował z niewiele mniejszą kratką w suficie podwieszanym i wylotem w kilkumetrowej (kilkanaście cm x kilka mb.) przestrzeni pod szafkami, no ale to w ramach majsterkowania i zabaw, w większości przypadków tzw. skórka niewarta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 23.04.2013 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) Czemu nie zainstalujesz okapu podszafkowego. Możesz używać go na połówce, albo wyciągnąć na pełną szerokość i ma 2 stopniową szybkość i filtr wyjmowany do czyszczenia. A tak w ogóle w blokach nie wolno podłączać okapu do wentylacji w taki sposób by rura zajęła cały otwór wentylacyjny Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez Gosiek33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 23.04.2013 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 (edytowane) JTD - pewnie masz racje Ja założyłem sobie (może błędnie), że im mniejszy "otwór ssący" tym większą moc będzie miał - jak w odkurzaczu. Jak w okapie masz bardzo szeroki pochłaniacz to ciśnienie tam żadne panuje Gosiek33 - czy takie przepisy obowiązują w przypadku gdy w kuchni nie ma gazu? :/ Jeżeli chodzi o okap podszafkowy -te wysuwane nam się nie podobają - trzeba zrobić wycięcie we froncie, z kolei te wbudowane od dołu są brzydkie Chyba zainwestuje te 200zł i zrobię test Jak będzie lipa to zamontuje go w łazience Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez pinkin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.04.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 JTD - pewnie masz racje Ja założyłem sobie (może błędnie), że im mniejszy "otwór ssący" tym większą moc będzie miał - jak w odkurzaczu. Jak w okapie masz bardzo szeroki pochłaniacz to ciśnienie tam żadne panuje Oj, chłopie - mylisz ciśnienie z podciśnieniem Taki mały wentylatorek, który chcesz zastosować, przy zwiększonych oporach przepływu powietrza po prostu "siada" i "miele" powietrze nieefektywnie czy takie przepisy obowiązują w przypadku gdy w kuchni nie ma gazu? O okapach traktuje np. par.93.3 (rozdz. 7) tego Rozporządzenia: http://www.ciop.pl/5544.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinkin 06.05.2013 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 http://img191.imageshack.us/img191/2328/cam00399.jpg Kupiłem i przetestowałem Moim zdaniem taki patent da radę !! Oczywiście nie należy tu oceniać fachowości montażu Kupiłem wentylator w Casto ( wydajność 280m3/h, jutro go oddam i kupie taki o wydajności 350m3/h i będzie już ten docelowy Połączę to z kratką prostokątną max 20x30cm i powinno być miodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.