Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kombinowany okap kuchenny

Recommended Posts

Witam.

Jesteśmy z żoną na etapie projektowania mebli kuchennych i mamy problem z okapem - nie pasuje nam żadne ze standardowych rozwiązań :bash:

W przypływie geniuszu wymyśliłem patent i jestem ciekawy Waszej opinii :) Otóż - czy zamontowana w dolnej (spodniej) części szafki wiszącej (58cm nad blatem) kratka wentylacyjna powiedzmy fi 125mm połączona przez redukcję rurą fi 100mm bezpośrednio do wentylatora kanałowego a potem do otworu w szybie wentylacyjnym poradzi sobie z odprowadzeniem "spalin" powstałych przy gotowaniu? Mowa o wentylatorze o wydajności powiedzmy 250m3/h ( np. http://allegro.pl/wentylator-kanalowy-dil-100-270-270-m3-h-cata-i3119274414.html ). Oczywiście biorę pod uwagę filtr olejowy - zamontowany w kratce :)

Dlaczego tak kombinuje? Po pierwsze - oszczędność miejsca, po drugie - poziom hałasu, po trzecie - płynna regulacja obrotów.

Dodam, że jest to nowe budownictwo, mieszkanie z aneksem kuchennym na 1 piętrze w 3 piętrowym budynku. Będę bardzo wdzięczny na pomoc :) Nie chciałbym wpakować się w koszta bez sensu :)

Pozdrawiam Maciek :)

Nydar :) co to znaczy WG? Czy zasada działania tego cudactwa będzie się różniła od działania okapu o podobnej wydajności? Bo tradycyjny okap też wyciąga powietrze i skądś musi je wziąć nieprawdaż? :D

Popraw mnie jeśli się mylę :)

Edytowane przez pinkin

WG to wentylacja grawitacyjna zwana też konwekcyjną albo wyporową.Z zasady jest delikatna.Działa wtedy jak w środku jest ciepło a na zewnątrz zimno.W budynku o którym piszesz była projektowana przez fachowca,więc przewidział,że będziesz ten rosół gotował i zrobił tak aby to działało.Jak włączysz wentylator 250m3/h to albo otwórz okno albo z instalacji w WC zacznie cofać się powietrze z zawartością.Jeżeli żona gotuje niesmacznie to załóż pochłaniacz zapachów.On operuje powietrzem wewnętrznym.

.W budynku o którym piszesz była projektowana przez fachowca,więc przewidział,że będziesz ten rosół gotował i zrobił tak aby to działało.Jak włączysz wentylator 250m3/h to albo otwórz okno albo z instalacji w WC zacznie cofać się powietrze z zawartością.

OMG :D to nieźle :) Ogólnie w aneksie kuchennym jest okno - jeżeli je uchylę to powinno być ok? Głównie chodzi mi o to, czy takie układ będzie w stanie wciągnąć opary - jednak kratka będzie stosunkowo mała.

OMG?. Okno otworzysz jesienią albo wiosną a co jak przyjdzie-15oC?Nie gotujesz brudnych skarpet przecież.To co gotujesz to przyjemny zapach.Zimą WG poradzi sobie z nadmiarem pary wodnej.A zapach rosołu w domu-bezcenny.Wiesz dlaczego przy drzwiach marketów są zlokalizowane ciastkarnie i lodziarnie?Dobre waniliowe czy czekoladowe zapachy powodują u człowieka dobre samopoczucie.A dobre samopoczucie to chęć do zakupów.A dobre samopoczucie w domu to ....... .Powoli brakuje rąk do pracy.Chcesz tych kłopotów co mają Niemcy czy Francuzi?

OMG bo jakoś nie kręci mnie zawartość WC na suficie ;D

Fajną opcją wydaje się być płynna regulacja obrotów. Nie zawsze gotujemy rosół czy pieczemy ciastka ;) Weźmy smażenie ryby :p :P

co do problemów kadrowych ;) im mniej ludzi tym więcej pracy dla nas i co za tym idzie więcej gotówy na spłacanie kredytu ;)

Edytowane przez pinkin

Gość Konto usunięte_12*
okap mi nie po drodze ;) Taka kratka by mnie urządzała :)

"Taka" kratka obsłużyć może co najwyżej niewielki kibelek, a nie usunąć kuchenne wyziewy.

Ja mam okap o wydajności 700 m3/h i rurociąg fi 125, a i tak czuć tę rybę w całym domu. A przecież staram się mu zaspokoić apetyt na powietrze uchylając (nawet zimą :sick:) drzwi do mocno "zwentylowanego" garażu.

Tak więc Twój wspaniały "wynalazek" nie rokuje najlepiej na przyszłość :no:

Oj tak, jakbyś chciał skutecznie zredukować rybę, to stawiam na jakieś 2000 m3, czyli np. jakieś 0,7 m2 "komina konwekcyjnego" x 0,8 m/s. Osobiście będę kombinował z niewiele mniejszą kratką w suficie podwieszanym i wylotem w kilkumetrowej (kilkanaście cm x kilka mb.) przestrzeni pod szafkami, no ale to w ramach majsterkowania i zabaw, w większości przypadków tzw. skórka niewarta...

Czemu nie zainstalujesz okapu podszafkowego. Możesz używać go na połówce, albo wyciągnąć na pełną szerokość i ma 2 stopniową szybkość i filtr wyjmowany do czyszczenia. A tak w ogóle w blokach nie wolno podłączać okapu do wentylacji w taki sposób by rura zajęła cały otwór wentylacyjny Edytowane przez Gosiek33

JTD - pewnie masz racje :) Ja założyłem sobie (może błędnie), że im mniejszy "otwór ssący" tym większą moc będzie miał - jak w odkurzaczu. Jak w okapie masz bardzo szeroki pochłaniacz to ciśnienie tam żadne panuje :)

Gosiek33 - czy takie przepisy obowiązują w przypadku gdy w kuchni nie ma gazu? :/ Jeżeli chodzi o okap podszafkowy -te wysuwane nam się nie podobają - trzeba zrobić wycięcie we froncie, z kolei te wbudowane od dołu są brzydkie :(

Chyba zainwestuje te 200zł i zrobię test :D Jak będzie lipa to zamontuje go w łazience :)

Edytowane przez pinkin

Gość Konto usunięte_12*
JTD - pewnie masz racje :) Ja założyłem sobie (może błędnie), że im mniejszy "otwór ssący" tym większą moc będzie miał - jak w odkurzaczu. Jak w okapie masz bardzo szeroki pochłaniacz to ciśnienie tam żadne panuje :)

Oj, chłopie - mylisz ciśnienie z podciśnieniem :D

Taki mały wentylatorek, który chcesz zastosować, przy zwiększonych oporach przepływu powietrza po prostu "siada" i "miele" powietrze nieefektywnie

czy takie przepisy obowiązują w przypadku gdy w kuchni nie ma gazu?

O okapach traktuje np. par.93.3 (rozdz. 7) tego Rozporządzenia:

http://www.ciop.pl/5544.html

• 2 weeks później...

http://img191.imageshack.us/img191/2328/cam00399.jpg

Kupiłem i przetestowałem ;) Moim zdaniem taki patent da radę !! Oczywiście nie należy tu oceniać fachowości montażu :p Kupiłem wentylator w Casto ( wydajność 280m3/h, jutro go oddam i kupie taki o wydajności 350m3/h i będzie już ten docelowy :) Połączę to z kratką prostokątną max 20x30cm i powinno być miodnie :)

cam00399.jpg