sherif 20.04.2013 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2013 Witam ! Z prądem miało być najłatwiej, bo blisko jest słup, bo sprawnie podpisałem umowe...ehh.. a wyszło jak zawsze Pół roku temu złożyłem podanie o warunki na prąd "docelowy" - dostałem, podpisałem, sprawą zajęło się biuro projektowe. Znalazło najbliższy słup, przy okazji wyszło, że musi być służebność przesyłu poprzez prywatną drogę - załatwiłem. Niestety okazało się, że słup stoi na czyjeś działce, z którego już jest kilka domów podłączonych. Właścicielka po wielu prośbach podała sumę, za "zgodę", którą RWE odrzuciło, ponieważ wielokrotnie przewyższa ich wycenę . Biuro ma jeszcze opcję podłączenia się pod następny słup, ale droga nie ma statusu publicznej i nie ma właściciela, wiec podobno będzie to trwało min. rok - także kolejna ślepa uliczka. Jest jeszcze jedna opcja: sąsiad ma szafkę ze złączem (przed licznikiem) w swoim ogrodzeniu, zaraz obok mojego. Niestety RWE twierdzi, że nie ma takiego przyłącza i szafki w ich ewidencji. Przyłącze było wykonane przez sąsiada, więc pewnie on nadal jest właścicielem - pytanie: Jak to załatwić, żeby się do tej szafki podłączyć (on wyraża zgodę) - biuro projektowe twierdzi, że muszę to zrobić na własną ręke? Jak to prawnie zabezpieczyć, czy zwykła zgoda w formie umowy wystarczy ? W jaki sposób sprawdzić czy owe przyłącze pociągnie moc sąsiada + moją ? Może macie jeszcze jakieś sugestie co mógłbym zrobić w sprawie opisanej na początku ? Za wszelkie sugestie z góry Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 21.04.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) już nic... Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 21.04.2013 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Niestety jeśli Cię na tym złapią zapłacisz karę za kradzież prądu. Żadne umowy z sąsiadem nie wystarczają. RWE musi wyrazić zgodę i z nimi możesz umowę podpisać. Tyle, ze to tylko ostatni odcinek, a sąsiad i tak jest wpięty do ich sieci i tak będe im płacił. Tylko nei wiem jak to załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 21.04.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 (edytowane) banan Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.04.2013 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Może inaczej, podpinam się do szafki sąsiada, która jest bezpośrednio połączone ze słupem. On ma licznik u siebie na domu, ja instaluje swoją szafkę z licznikiem RWE - na podstawie umowy na dostawę energii. Czyli jedynie mamy wspólny odcinkek: szafka - słup. Da się tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asystent RWE 22.04.2013 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Witam serdecznie,Jestem reprezentantem firmy RWE. Bardzo chętnie skontaktujemy się z Panem w celu wyjaśnienia zaistniałej sytuacji. Jeżeli jest Pan zainteresowany, proszę o przesłanie swoich danych kontaktowych w prywatnej wiadomości (z informacją o preferowanej formie kontaktu).PozdrawiamAsystent RWE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
energetyk74 05.05.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 Fajne imię i nazwisko reprezentanta tak powaznej firmy jak RWE - "ASYSTENT". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts