Qazimodo 21.04.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam.Mam kilka pytań na które chciałbym uzyskać odpowiedź od "wtajemniczonych". 1. Czy czerpnia powietrza lepiej jak znajduje się od południa budynku czy nie ma to znaczenia? Od południa elewacja się nagrzewa i zawsze trochę cieplejsze powietrze by centralka zaciągała. U mnie jednak od południa są stare budynki sąsiadów którzy palą śmieci i boję się o smród. Zdecydowałem więc że czerpnia i wyrzutnia będą od wschodu. 2. Widziałem że firma JAN GAZ sprzedaje zintegrowaną czerpnię i wyrzutnię w jednym elemencie. Sądziłem że musi być odstęp ? 3. Anemostat lub nawiew w sypialni może znajdować się centralnie nad łóżkiem ? Czy może lepiej w rogu sufitu bo będzie wiało? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 21.04.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Wszystko było, na część sam sobie odpowiedzialeś, ale jak koledzy chcą się męczyć po raz 153 to odpowiedzą. Ja bym poszukal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 21.04.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 Witam. Mam kilka pytań na które chciałbym uzyskać odpowiedź od "wtajemniczonych". 2. Widziałem że firma JAN GAZ sprzedaje zintegrowaną czerpnię i wyrzutnię w jednym elemencie. Sądziłem że musi być odstęp ? o dzięki bo szukałem takiego rozwiązania a znalazłem tylko valloxa i nie było ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qazimodo 21.04.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 ja nie znalazłem.Tematów jest tak dużo że nie byłem w stanie wszystkich przeczytać.To może jednak jakaś pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 21.04.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 To przynajmniej przeproś że na skróty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaladam 27.09.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 I po co człowieku piszesz takie bzdury, gość niewiedział to zapytał, a jak już jesteś taki mądry i twierdzisz że było to wskazał byś temat gdzie szukać rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 09.10.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Rafal, po co odkopujesz post z kwietnia, opierniczajac exmembera ze nic nie odpowiada w temacie samemu robiac dokladnie to samo? 1. Qaz rozwiazal umiejcowienie, wg mnie slusznie unikajac smrodu, mozliwe ze oslonieta strona poludniowa bylaby cieplejsza. 2. Przy laczonych zawsze jest ryzyko wymieszania. To takie rozw. Awaryjne reczej do mieszkan, jak masz tylko 1 sciane w bloku na zewnatrz, ze wszystkimi wadami tego rozwiazania. 3. Odp. Zawarta w pytaniu Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 10.10.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2013 Zamiast pisać inwektywy możemy przecież krótko odpowiedzieć na pytania: 1. czerpnia od południa nie jest najlepszym pomysłem. Oczywiście najważniejsze jest, aby czerpnia była możliwie daleko od źródeł nieprzyjemnych zapachów, kurzu itp. ale też innych intensywnych zapachów mogących zmęczyć domowników. Jeżeli mamy wybór moim zdaniem lepiej nie montować czerpni od południa, ponieważ w lecie będziemy mieli niepotrzebnie gorące powietrze. Teoretycznie w zimie będzie zysk z ciepła słonecznego, ale współczesny dom łatwiej podgrzać, niż schłodzić. 2. Czerpnia powinna być możliwie oddalona od wyrzutni. Najlepiej nie na jednej ścianie budynku. Zintegrowaną czerpnio/wyrzutnię należy traktować jak rozwiązanie awaryjne [ jak nie ma innego wyjścia] 3. anemostat nawiewny bezpośrednio nad łóżkiem nie jest dobrym pomysłem - lepiej zrobić go gdzieś przy oknie lub z boku. Chyba, że ktoś bardzo lubi sobie przed snem pooglądać anemostat .... no ale to jego prywatna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts